用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 譚歐陽少芳分享
樓主: fifi333
go

譚歐陽少芳分享 [複製鏈接]

我上年in的情況都幾流𣈱,可能今年無報名人數限定,所以人多時間趕又混亂咗!

回覆:譚歐陽少芳分享

我地in 7 號房,感覺都係怪怪地,一個老師用英文問阿女顏色,問完另一個又用中文問,又無再問其他野,感覺兒戲。

引用:room+2...feeling+strange...no+one+ask+me

原帖由 dandanmami 於 13-10-26 發表
room 2...feeling strange...no one ask me and my child
我都係2號房,感覺印度老師完全冇愛心,氣氛好唔relax,其中一個小朋友全程坐喺媽咪身邊冇去玩玩具都冇人理

我in7號房,老師每個小朋友,家長都有問,純感覺,如家長不講英文,好像真的會爭D

還有,我那時段都見到頗多原校生細佬妹,我段估,除左有d位係留俾印裔,細佬妹外,仲有幾多街外位?

經此面試後,感覺十分不好,假設好彩有offer都唔會讀。再加上我有個朋友係陳守仁教,說少收了這間學校既學生,因為學生質素比其他學校差,所以現在既學生主要來自五湖四海。

今日interview 好像小朋友多得很,黄埔其他学校都系甘吗?

回覆:josewing 的帖子

我覺得唔算多,比九龍塘區差得遠,由我入校起計,只用了5,6分鐘時間。

我都是in room 2. 完全沒有問小朋友野。問家長問家長問題時亦冇mark 低任何野。不似在interview.

回覆:littlefatmouse 的帖子

会唔会係其實已經無乜位,但收左表又一定要見……所以求其………………見下
(纯粹推測)

上星期六in完,感覺麻麻地,唯一可取是有學卷!

我是6號房,初頭我以為個印度老師係阿嬸,心諗仲乜有個阿嬸係度。個印師問阿囡倆條問題,阿囡完全冇理佢,跟住佢就閃咗。之後,有本地老師考阿囡,阿囡初頭唔理佢,不過佢好有耐性,引導阿囡做動作,讚。不過,個印嬸就真係唔掂,在度讀,阿囡咪要學埋印式口音既英文?

勁兒戲, 唔通真係已內定晒...

起黃埔區有學卷,又係英文幼稚園得這間, 同區既小學又鐘意收這學校既學生(我指扣門), 直資派位又見得下人. 所以多家長報 我唸我bb 今次都係倍跑

我覺得學校有鍾意收咩學生唔緊要,不過都尊重下有誠意去面試嘅家長,成個過程好兒戲,令人無所適從。

我囝囝IN RM.3, 全程係老師問小朋友問題, 一中一英, 但問中文果個中英夾雜問問題, 反而無問過我問題, 只係問同檯另一日藉家長屋企邊個照顧小朋友, 譚歐係收好多印巴小朋友, 朋友囡囡讀緊, 佢就話上午班印巴唔多, 反而下午班多

我懷疑分地區,我同區撞見一位朋友亦是同區,大家都in room 4。

一枱3 pair有二枱。中文問顏色、疊積木,英文問動物。同枱2位小朋友答中文,印師有問家長問題,但我囝答英文就冇問我。我聽到隔離家長亦是住附近

我個日in room 1,成個個程ok,印籍老師問了成本放在枱面書內的動物,答啱了又hi five 又讚我仔smart,中文老師就問顔色,仲問我個仔生得似邊個。有講笑。
‹ 上一主題|下一主題