用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有冇後悔入到現讀的中學
樓主: happyvalley
go

有冇後悔入到現讀的中學 [複製鏈接]

Flowery 發表於 13-10-28 16:26
回復 Flowery 的帖子

其實都真係唔知是否正確

Sorry呀! 我係新手 按錯了, 其實我係想回復 :
Sasaalan 好似你這種放棄英中, 專登選中中的家長真是好少, 欣賞你的這份堅持!!

bigfoothk 發表於 13-10-28 16:15
我的冇通告,冇tel,冇whatsapp,冇寫手冊,晚晚要留堂,學校話小朋友大個仔.有錯要自己承担,開頭對學校有些不開 ...

咁對比落, 你小朋友間學校重更加嚴呵

回覆:有冇後悔入到現讀的中學

最緊要小朋友愛學校,正如校長講過,小朋友唔愛學校既,每日好似捱緊咁,捱到夠鐘就放學,咁每日返學係咁會好辛苦。如果小朋友未去到愛,就要尋找學校一D有趣地方,讓佢從另一個角度喜歡校園生活。
我個女係從學校有趣既地方,開始由抗拒至現在係愛上左中學既校園生活。

我為我仔高興揀岩首志願中學

我當初唔願意亞仔揀首志願, 因為我們所心儀既中學全部都係首輪要揀人IN, 如果兩間都係揀人IN, 兩間都無得IN真係會好失望無助, 但我仔好好彩收到面試信, 已經好開心, 有得面試已經贏左既心情.

當派發結果與現時入讀後情況, 係愈來愈認同學校, 我仔每日都開心返學, HEA住讀, 我仔覺得中學比小學輕鬆得多, 小學訓練有素, 所以自在應付到中學, 呢個係我最得著既.
愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

我完全明白了, 未講出黎之前成日有點不安怕幫亞仔選錯了學校, 心好唔舒服, 依家好好多啦
對, 學校總會有辦法讓自己的學生保持到應有的語文水平的, 前提要自己的小朋友盡快適應, 用心地去學習.

回覆:Flowery 的帖子

分享下我的心理歷程,我細仔band1中至尾,有些專注力失調,幫佢自行一間band1b.一間band1C,入了band1C,見有些同學入了band1b,很多tests.很多功課,好像又教得很深,都很擔心六年下来 ,會同本身差不多成绩的同學有很大距離.早排整曰想會不會害了個仔,但其實間學校老师很nice.而且仔也入到精靈班(在band1b那間覺得没可能入到精靈班),同學都相處融洽.今次小測他自己温習,可幸老師也没有考難,他也考得比預期好.我估仔仔的自信會增加唔小,自學的動力也增加了.                                                  最近自己想可能這間學校的入U率唔算高,也许入中大,港大,科大的比率也唔高,但細仔就算入band1b那間也可能是入城大岭南的料子,但可能他會輸了自信和動力,所以現在我很安心他在這間,希望他能越戰越强.

connielam  agreed.  發表於 14-3-29 10:35
bigfoothk  越戰越强.

黃巴士  AGREED!!  發表於 13-11-3 01:10

回覆:happyvalley 的帖子

Yes

可否分享你們讀的是那間學校? THX

引用:分享下我的心理歷程,我細仔band1中至尾,有

原帖由 dobbybabie 於 13-11-01 發表
分享下我的心理歷程,我細仔band1中至尾,有些專注力失調,幫佢自行一間band1b.一間band1C,入了band1C,見有些 ...
Your case is similar with my girl, Agreed with you, She is happy this is the most important

connielam  me too!  發表於 14-3-29 10:35
I love my dear husband and dear daughter.

回復 dobbybabie 的帖子

dobbybabie 多謝你的分享! 你仔仔的表現, 真的令人很鼓舞!!!

引用:老師用了大量方法鼓勵,由讀書到做人處世,

‹ 上一主題|下一主題