用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有冇後悔入到現讀的中學
go

有冇後悔入到現讀的中學 [複製鏈接]

無…好開心,女兒 180 度改變,讀書變得積極,自信,唸起都想哭

Jackieson    發表於 13-10-24 14:31
   1    0    0    0

暫時無

回復 happyvalley 的帖子

Hello,

請問是邊間中學!

cisi

熱血勳章

無後悔,不過有D失望。
亞女係小學時係兩屆 HKSMSA Prose Reading冠軍,去到中學,老師竟然唔俾佢報名!

初中孩子應該不懂後悔的。會後悔主要是家長吧。後悔如果有用,能轉化為一些動力、衝勁,後悔一下也無妨。如果後悔只為自己和孩子添壓力,就不用後悔了。
選錯校還可以轉校、在大學也可以轉科吧。「究竟買錯樓比較後悔?還是選錯校更後悔?」

恭喜!妳囡女在新環境中不斷成長,的確感動得令人想哭。加油!希望繼續分享多些動人故事!

最緊要個用家自己鍾意

沒有, 暫時都幾滿意

老師用了大量方法鼓勵,由讀書到做人處世,不責罵、獎多罰小,讀書要主動,自主。
相對小學,小學就等如地獄。

Kitty1230  可否PM我是哪一間中學?  發表於 14-3-31 12:08
minmin  可否PM我, 邊間學校嗎?  發表於 13-11-12 09:43

唔, 我有小小迷惘.

係第一輸自行選校時, 幫亞仔選擇了跨區 in 左間幾出名的傳統中中, 結果收左佢, 咁就放棄了可升本區英中的機會 (佢嗰時約級20名左右)

現在佢升中後, 佢係讀得好開心, 重入左籃球校隊, 學校班主任也很盡責及關心學生. 但唔知係唔係亞仔有惰性, 以為中中好容易應付者, 而且結果依家好hea 最近重有欠功課 的情況出現.

所以我心有點忐忑, 若係本區升英中, 等佢有點壓力, 咁反而好呢?

上咗中學覺得自己成長咗, 中學又多活動. 好多中學生都會心散d, 正常既, 唔好太擔心

嗰時小學老師都有提過我地話: 這間係中中喎. 但當時因見到早兩年好多名校英中都係衰係中文科, 所以同人地逆向思維覺得應該加強中文.  

但總的黎講知道亞仔到這間中學都真係開心左好耐, 只係暫時亞仔重未投入到學習的狀態.

Sasaalan  好似你這種放棄英中, 專登選中中的家長真是好少, 欣賞你的這份堅持!!  發表於 13-10-28 11:37

都無得返轉頭的,中中又好,英中又好,努力前進!加油!

有後悔, 但呀女都中三了, 無得轉校啦!

佢而家讀緊的係BAND 1學校, 响區內算係最好的一間, 佢入到, 個個人都替佢開心, 但我一向都唔鍾意呢間學校, 所以我响自行收生的時候都沒有選, 但因我女意外地考得很好, 所以四周的人都覺得佢應選此校, 點知攪珠真係攪倒.....

我見佢讀得都幾辛苦, 唔係好開心, 成日都為D成績發愁, 對間學校到而家都無歸屬感... 唉...好慘...

回復 Flowery 的帖子

不用急,小孩子由小學升上中學,由熟悉到陌生的環境,由本來是最大的,到現在變成最小的,一切都要時間去慢慢適應。不過你可以棄英中升中中,這份決定真的需要很大的勇氣,我想你兒子都只是暫時可能眼見很多嘢可以做,一時未適應到中學的家課是可能遲幾天才交,手冊也不像小學一般每日一版,他有點適應不到,慢慢來吧!他慢慢就會明白交功課在指定時間完成功課是他自己的責任。人有時要跌過才知道要改。

CircleFace 發表於 13-10-28 12:55
有後悔, 但呀女都中三了, 無得轉校啦!

佢而家讀緊的係BAND 1學校, 响區內算係最好的一間, 佢入到, 個個人 ...

學校好谷?邊區方便透露嗎?
如今常存的有信,有望,有愛,這三樣,其中最大的是愛。

好多謝大家的鼓勵! 感動.......
係呀, 大家講得對: 無得返轉頭, 會同亞仔一齊努力!

仔收到通告因著欠功課要比學校罸留堂(佢學校校規好嚴,這點我好欣賞), 希望佢會警醒啦, 知道甚麼自己的責任.

回復 Flowery 的帖子

其實都真係唔知是否正確
‹ 上一主題|下一主題