用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田band1c女仔點選校
go

沙田band1c女仔點選校 [複製鏈接]

囡囡依家六年班啦但系……band1c好難揀校,要點揀?
不確定系band1c or band2a,中英數常ABBA(五年班呈分試),操行A-,一共6A4B,普通話、中英文較叻(ENGLISH  84.5!THIS IS THE PROBLEM!)
讀沙崇的,那年小班教學,一共得果幾十人……好似60(暈死)
中文系全班NO.1,英文全班第三,要點揀?已經唸好第一志願林漢光,因為驚……第二st.rosa lima得唔得,請khmama賜教……
多謝曬khmama、憫父這些有心人!
   0    0    0    0
如今常存的有信,有望,有愛,這三樣,其中最大的是愛。

想知林漢光程度,同埋有冇自行interview過林漢光+Mama,有冇入到(如果入到,系咩小學,成績幾多),同埋面試問咩……
THX!

回覆:candyhmama 的帖子

St rose 比較上少人選,尤其係沙田區小學生,係1c-2a 值得一博既學校

chanti 發表於 13-10-23 17:22
St rose 比較上少人選,尤其係沙田區小學生,係1c-2a 值得一博既學校

點解 St rose 小人選 ? 因為女校 ? 定係因為佢收返一半自己小學嘅學生呢 ?

chanti 發表於 13-10-23 17:22
THX意見,即將有st.rose簡介會,已經決定去聽。but聽講呢間學校D女仔出左名乖,少課外活動,英文叻……囡囡屬於活躍型,唔知會唔會有D異類我唸真系要考慮清楚……open day睇清楚再做決定

回復 ada_pmlo 的帖子

其實我覺得系因為呢間出名乖,冇咩課外活動ya!聽講st.rose本身小學都冇咩人揀,因為小學遠而且真正有水平都會睇高一線ga la。仲要6年5北人出外食飯,真系悶都悶死,唔系人人受得住ga!
P.S.你有冇囡囡即將升中?考5考慮st.rose?如果考慮,大家可能系同學仔ya!

candyhmama 發表於 13-10-23 17:35

其實我覺得系因為呢間出名乖,冇咩課外活動ya!聽講st.rose本身小學都冇咩人揀,因 ...

其實我嗰個都係 1c level, 好小學校可以選擇, 我有問佢想唔想讀st rose, 佢一答就話唔想, 我最初以為因為係女校唔想啦, 但點知佢話因為係天主教唔想喎!

ada_pmlo 發表於 13-10-23 17:39
其實我嗰個都係 1c level, 好小學校可以選擇, 我有問佢想唔想讀st rose, 佢一答就話唔想, 我最初以為因為 ...
哈哈,都好有主見!我囡囡也不like天主教……考慮林漢光

ada_pmlo 發表於 13-10-23 17:39
其實我嗰個都係 1c level, 好小學校可以選擇, 我有問佢想唔想讀st rose, 佢一答就話唔想, 我最初以為因為 ...

其實你個囡甘有主見,真系同我囡一樣唔唵讀st.rose窩!大都文靜之學生,系未受得住先……都係果句,悶都悶死la!

引用:Quote:chanti+發表於+13-10-23+17:22+St+ro

原帖由 candyhmama 於 13-10-23 發表
THX意見,即將有st.rose簡介會,已經決定去聽。but聽講呢間學校D女仔出左名乖,少課外活動,英文叻……囡囡 ...
係一間好嚴好傳統既女校,有好有吾好,好處係大多既女仔真係好乖好斯文,吾會十幾歲就拍拖,化妝。我好多朋友及女女都係校友及學生。

chanti 發表於 13-10-23 18:22
係一間好嚴好傳統既女校,有好有吾好,好處係大多既女仔真係好乖好斯文,吾會十幾歲就拍拖,化妝。我好多朋 ...

THX!我覺得此校最好系英文叻,但系就驚入讀此校,因不給出外食飯而唔夠獨立。囡囡已經決定,一旦入讀此校,都值得祝賀唔會叩門(留機會北人地仲好過,要滿足啦),但系平時一定會自己做好多嘢獨立!請問你有冇林漢光+資料?THX

林漢光好似好多人揀,咁多人爭,咪好難入?

candyhmama 發表於 13-10-23 16:02
想知林漢光程度,同埋有冇自行interview過林漢光+Mama,有冇入到(如果入到,系咩小學,成績幾多),同埋面 ...

23/11林漢光有開放日,不如帶小朋友去參觀一吓

candyhmama 發表於 13-10-23 18:33
THX!我覺得此校最好系英文叻,但系就驚入讀此校,因不給出外食飯而唔夠獨立。囡囡已經決定,一旦入讀此校 ...

我囡都讀得很開心

bobo2001 發表於 13-10-24 13:13
聖羅撒肯定是好學校, 我有鄰居個囡都入左去讀, 詩詩文文的. 老師上年都PUSH我個囡去IN呢間. BUT 好可惜阿囡 ...

沙循應該要好D成績先會入到啦, 我哋呢D成績, 想揀都冇得揀! 鄭榮之, 都想聽吓有冇人有意見!

回復 candyhmama 的帖子

Candyma:
分數不是重要, 最緊要全級名次, 知吾知你囡囡間小學以前派邊間多呀?
邊間小學都緊要的, 如果係一線小學, 他們著數d, 名次40-50都入到band 1, 但當然隨機靚number都好緊要啦

EMMA88 發表於 13-10-24 16:21
回復 candyhmama 的帖子

Candyma:

但成績表冇show名次, 咁d中學點睇到 ?

我們小一至小四都有分數及總平均數及名次.
小五全張成績以ABCD及沒有名次

最緊要是呈份試名次, 學校會呈上教局, 再以成績分BANDING,
有些家長說中學是看到的...

EMMA88 發表於 13-10-24 17:07

我們小一至小四都有分數及總平均數及名次.

但學校係冇講呈分試名次, 我都只係會自己估小朋友係大約幾多名!
‹ 上一主題|下一主題