用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 日日見住個小朋友要背住個勁重書包真係好心痛 ...
樓主: esmehouse
go

日日見住個小朋友要背住個勁重書包真係好心痛 [複製鏈接]

醒目開學勳章

引用:我小朋友個書包起碼都十幾二十磅+

原帖由 esmehouse 於 13-10-22 發表
我小朋友個書包起碼都十幾二十磅
分袋是辦法。最好有替換,不怕放在地下。

醒目開學勳章

我個小朋友都有責任感,幼稚園時已經自己背書包,上到小學當然都係啦,有時見佢放學出黎諗住幫佢背,佢一定話唔需要﹝因為唔想比老師、校長見到﹞,已經要咩個勁重書包,又要咩個食物袋,見到真係好心痛,唔好話小朋友呀,有時我咩十幾分鐘已經想 c 呀
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

我開學買咗個什麽護脊減壓,加埋的書, 勁重。忍唔住都係响淘宝買個簡單輕既cheap野書包,又好好多,至少唔使咩到個人仔向前傾.

引用:我開學買咗個什麽護脊減壓,加埋的書,+勁重

原帖由 tutik 於 13-10-22 發表
我開學買咗個什麽護脊減壓,加埋的書, 勁重。忍唔住都係响淘宝買個簡單輕既cheap野書包,又好好多,至少唔使咩 ...
請問是什麼書包?可以分享吓嗎?

引用:我唔主張幫小朋友孭書包,所以幼稚園時都係

原帖由 ferrari2007 於 13-10-21 發表
我唔主張幫小朋友孭書包,所以幼稚園時都係阿仔自己搞掂
但升上小一後,個書包實在重!開學初期係2 ...
請問用邊隻牌子書包?

回復 SY_Joanne 的帖子

之前既DR.X,再買既SEARCH淘宝, 見0.4KG就買,非常普通的。

我仔返幼稚園時,書包自己背書包,我覺得好正常。返小學也都佢自己背,但我真是好擔心,壓彎佢,有時幫佢都唔要。                                                 就來考試日,前兩日我仔講比我聽,老師覺得佢嘅書包細咗d,唔通一年班背四年班嘅書包

引用:+本帖最後由+3X+於+13-10-22+08:40+編輯+\

原帖由 3X 於 13-10-22 發表

上年小一。同阿囡咩書包返学(步行七分鐘),我單膊咩,見人地成 ...
開頭孭雙膊我都唔慣都覺得低B架!但事實雙膊比單膊缷力好多,所以我都唔介意好睇與否喇

引用:Quote:原帖由+ferrari2007+於+13-10-21+發

原帖由 natnat519 於 13-10-23 發表
請問用邊隻牌子書包?
Disney護脊卡通書包咋,我覺得本身都幾輕身,(大人)孭雙膊唔覺重

引用:但是你們留意下,+書包壓得很多小朋友都有駝

原帖由 lingchuling 於 13-10-21 發表
但是你們留意下, 書包壓得很多小朋友都有駝背的情況, 很多小朋友的腰都企不直,向前衝, 根本就是啲書太美觀, ...
我就係見到阿仔孭到頸位少少向前傾,先估到書包對佢黎講太重,仲見佢平時行路腰背都唔算太直!
真係唔想佢咁細個就成個駝背仔咁,所以我一定會幫下佢手(分書/代孭)

引用:但是你們留意下,+書包壓得很多小朋友都有駝

原帖由 lingchuling 於 13-10-21 發表
但是你們留意下, 書包壓得很多小朋友都有駝背的情況, 很多小朋友的腰都企不直,向前衝, 根本就是啲書太美觀, ...
我就係見到阿仔孭到頸位少少向前傾,先估到書包對佢黎講太重,仲見佢平時行路腰背都唔算太直!
真係唔想佢咁細個就成個駝背仔咁,所以我一定會幫下佢手(分書/代孭)

回復 ferrari2007 的帖子

哈哈哈. 以前阿女番幼稚園, 見到d 大人同小學生仔女咩書包, 雙膊咩, 感覺好傻氣@@, 當時仲同自己講, 將來阿女番小學, 我一定吾會0甘同佢咩書包, 點知............... 小一只番了上學期, 我已經頂吾順要列入傻氣一派了-__-|||

引用:回復+esmehouse+的帖子 +學校+還+規定+不+

原帖由 marble2004 於 13-10-20 發表
回復 esmehouse 的帖子

學校 還 規定 不 准 家長 幫,  使小朋友 有 極大 罪 疚 感 如果 我幫 他, 學校   ...
這種學校的校長或老師不配為人師表。請他們先自己每天揩本身體重1/3的重物上落5層樓維持3個月後,才有資格叫小朋友自己揹書包

coffeecandy    發表於 13-10-24 19:37

我孭左幾年,要入醫院做手術..小朋友孭,畸形都有份,因為好細粒...孭吾到咁重啦..

回覆:日日見住個小朋友要背住個勁重書包真係好心痛

我買送時特登拎個女個書包去磅,點知有成6,7斤

rainbowcov  wow.  發表於 13-12-27 07:16
‹ 上一主題|下一主題