用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 日日見住個小朋友要背住個勁重書包真係好心痛 ...
go

日日見住個小朋友要背住個勁重書包真係好心痛

醒目開學勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

e家d 書本本都彩色咁靚,唔重就奇

回復 esmehouse 的帖子

學校 還 規定 不 准 家長 幫,  使小朋友 有 極大 罪 疚 感 如果 我幫 他, 學校  應 知道書包 有 多 重, 背住書包 行10 多20 分 鐘,  大 人 都 頂 不 住...學校 成 日 話書包 瘦 身,  但 只dry talk...

搭 校 車 不 受 影響, 校 車  直 達學校,  步行 回校 十分 可 憐.

回復 marble2004 的帖子

我 自 問 不 是monster parent.  But the school bag is indeed super heavy...

醒目開學勳章

引用:回復+esmehouse+的帖子 +學校+還+規定+不+

原帖由 marble2004 於 13-10-20 發表
回復 esmehouse 的帖子

學校 還 規定 不 准 家長 幫,  使小朋友 有 極大 罪 疚 感 如果 我幫 他, 學校   ...
有些有拉書包的拉捍部分可拆出的,如果回校時拆出,轉背著上班房(如果唔嫌棄有少少麻煩)是可以減軽很多的。

回復 marble2004 的帖子

I also agree.  When I carry the school bag for him for a while only, I also can feel the heavy books inside, it's really really very heavy.

回覆:日日見住個小朋友要背住個勁重書包真係好心痛

女女小一我已經覺得好重,所以我會幫她背到校門口

nieualma  me too me too  發表於 13-10-21 09:37

我唔主張幫小朋友孭書包,所以幼稚園時都係阿仔自己搞掂
但升上小一後,個書包實在重!開學初期係2.8kg,學生手冊有寫明書包重量標準比例,如阿仔20kg重,書包就唔應該重過3kg,所以當時我覺得還可以接受~不過佢生得較矮,所以我好多時都會幫佢孭下減輕下負擔!直至近期,我就會將d書分兩份(已每日執書包),書包佢孭而大部份書就入環保袋由我拎,返到校門我先幫佢放番落去,放學就由我孭書包!唔係我想縱壞佢,而係我近期磅過,個書包已經重到去5kg!我真係忍心要佢「親力親為」?
btw,坊間嘅書包真係設計得好好!5kg嘅書包孭上大人膊竟然一d都唔覺重

我個囝由2歲上n班到幼稚園畢業, 我從來都未同佢拎過書包, 今年小一真係唔忍心要佢揹咁重呀, 所以都真係會幫佢揹到最後一刻!!!
希望每天開心渡過 ;-)

但是你們留意下, 書包壓得很多小朋友都有駝背的情況, 很多小朋友的腰都企不直,向前衝, 根本就是啲書太美觀, 啲紙就越重, 重有多了小朋友散光, 以前我們那有這麼多, 那些越美觀的紙反光, 越快散光

我都唔想幫佢架,但實在太……重喇,冇可能唔幫佢。

實在重 我幫豬囡揹到學校門口。10分鐘路程我幫覺得好重

我平日去街買嘢,孩子總搶住幫我拿東西,而返學的書包實在太重,我或工人幫手咩,我唔覺得會竉壞她們

Twins 媽咪

回復 happyeveryone 的帖子

My kid told me even her class teacher said they should not carry the school bag all the way from home to school if they take a long time walking to school...I wonder whose idea is it???  I also know a ot of junior primary students are so scared of not carrying the school bags and the teachers will scold them...

In fact, the text books are not heavy they are in plastic cover.  In fact, it's all the subsequent notebook associated with different subjects...The teachers the students to bring them to school every day but they are not in use every day...and besides, it's all extra activities.  The teachers request the students to bring one folder for each activity and could not combine all the paper in one folder...

Worse is we have to walk up the mountain.  Though it's not really steep, you can imagine how heavy is it to carry the school bags walking up the mountain...I wonder whoever suggested this idea, they have no kids at all...

回復 Yukyuk 的帖子

但 這樣 拉書包 很 易拉 傷 膊 頭

醒目開學勳章

我小朋友個書包起碼都十幾二十磅
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

回覆:esmehouse 的帖子

真係好無奈!!! 小朋友知揹書包係自己嘅責任,行到東歪西倒都要自己揹,已經夠矮,仲要咁堅持最後我日日抽起佢個功課袋同水樽,佢先無行得咁辛苦

分少少出黎用手抽袋拎住會唔會好d?

上年小一。同阿囡咩書包返学(步行七分鐘),我單膊咩,見人地成人雙膊咩,不好看,點知我已經咩到坐骨神經痛,訓床二星期才好轉。
今年小二。。無可奈何下,吾好睇都改雙膊咩了。。。連大人都頂吾順-_-||
見過几次有学生書包太重,失重心而趴了在地上。。。亦見過大人有此情況發生,可怕

醒目開學勳章

引用:回復+Yukyuk+的帖子 +但+這樣+拉書包+很+

原帖由 marble2004 於 13-10-21 發表
回復 Yukyuk 的帖子

但 這樣 拉書包 很 易拉 傷 膊 頭
慢條斯理的同學不會,貪快兼粗魯的同學机会大的。

選擇用拉捍型書包的家庭,通常孩子本身身型比較瘦小(客觀比較:家長比較心痛多些),需要自行及步行一段不短的路程。

至於有校車/褓母車接送的同學就沒需要用拉捍型書包。