用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇家長入左資助小學後悔無報直資私小? ...
樓主: KiNnK
go

有冇家長入左資助小學後悔無報直資私小? [複製鏈接]

醒目開學勳章

引用:回復+vnghk0001+的帖子 樓上鄰居舊年大抽

原帖由 cacatam 於 13-10-11 發表
回復 vnghk0001 的帖子

樓上鄰居舊年大抽獎派中net 41男校,開心到全個屋苑都知,我都有恭喜咗幾句,仲心 ...
真係咁慘?

回復 Cindyjasper 的帖子

識個興趣班家長,大仔讀喇叭,本來人人羡慕佢吾使為細仔煩,但結果細仔選了間二線私校。

佢的原因係,大仔咁叻咁醒,都讀得吾輕鬆,細仔吾想勉強,費時大家辛苦。

醒目開學勳章

引用:回復+Cindyjasper+的帖子 識個興趣班家長

原帖由 Jane1983 於 13-10-11 發表

識個興趣班家長,大仔讀喇叭,本來人人羡慕佢吾使為細仔煩,但結果細仔選了間二 ...
好理智嘅一位家長! 好少真係放得低,總係要試下唔得先,到時小朋友都搞到無興趣返學⋯⋯

Jane1983  係吾易ga!  發表於 13-10-11 20:23

引用:Quote:原帖由+KiNnK+於+13-10-11+發表係一

原帖由 IloveJJ 於 13-10-11 發表
我反而係入到津校,覺得好彩考唔到直資/私校!
而家阿仔功課雖然比起朋友仔女讀私校既多(每晚做一小時) ...
但津校吾係多數谷嗎

醒目開學勳章

Jane1983 發表於 13-10-11 20:02

識個興趣班家長,大仔讀喇叭,本來人人羡慕佢吾使為細仔煩,但結果細仔選了間二 ...

真係好有用,多謝分享!
大家真係可以作為一個借鏡, 唔好盲目追求名校, 要因材施教.

Jane1983  真的,因材施教  發表於 13-10-11 21:20

回覆:Cindyjasper 的帖子

講開九龍塘某官津名校,我朋友家景都有啲貨,佢揀了該校有幸入到。但最後仍在一年班轉了國際,因連她一個全職媽媽也忍受唔到每日放學後老師的女兒表現跟進致电。所以入官津名校係父母都要有充足心理準備。

醒目開學勳章

stockmike 發表於 13-10-11 21:21
講開九龍塘某官津名校,我朋友家景都有啲貨,佢揀了該校有幸入到。但最後仍在一年班轉了國際,因連她一個全 ...
邊間? 一時諗唔到添

引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+13-10-11+發表我

回復 stockmike 的帖子

回復 IloveJJ 的帖子

SFA 30/9 已開始測驗, 雖則入得SFA既小朋友都"好打得",  但小朋友小一第一次測驗已經見識過中文科"死亡之卷", 不過....SFA既家長拆得掂既....
‹ 上一主題|下一主題