用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇家長入左資助小學後悔無報直資私小? ...
go

有冇家長入左資助小學後悔無報直資私小?

醒目開學勳章

係一直以為咩學校都ok,無報直資私小,入左派位小學才後悔,有冇人係咁?

回覆:有冇家長入左資助小學後悔無報直資私小?

點解?

講多 d...點解

實有人係咁

做人永遠都係有兩手準備好少少,但人人嘅路都唔同,咩學校都有叻仔出來。

同意總有人會咁諗, 不過我又想講, 直資/私小就一定啱自己小朋友? 都要花時間研究架

反而我想知,有冇人入左出名成績好+功課多+默測考都多嘅學校,小朋友跟唔上/跟得辛苦而後悔的!

vnghk0001 發表於 13-10-11 10:35
反而我想知,有冇人入左出名成績好+功課多+默測考都多嘅學校,小朋友跟唔上/跟得辛苦而後悔的!

...

我都想知

回復 vnghk0001 的帖子

樓上鄰居舊年大抽獎派中net 41男校,開心到全個屋苑都知,我都有恭喜咗幾句,仲心中酸溜溜係到諗「點解我阿仔前年派咗去黃大仙,仲要第10志願,同一屋苑啫~」不過經過呢一年,個位媽媽由開開心心送仔上校車、同d媽媽吹水,慢慢開始見係工人姐姐接送,然後唔記得由幾時開始,定時定候就會聽到個位媽媽閙仔,內容都係功課唔識做、唔願做,到測驗考試嘅日子更加慘烈;而家鄰居見到面,佢都唔願傾多句,只係Hi and Bye。所以即使入到所有人都想入嘅學校,唔適合就係唔適合。

bckwong    發表於 13-10-11 12:01

vnghk0001 發表於 13-10-11 10:35

...

我估一定有.

林 x 峰個女都係咁轉去int'l 捨神級女校 (有錯請更正)

Jane1983  無錯,轉左去漢基  發表於 13-10-11 11:32

回復 cacatam 的帖子

This is not just the problem of the school.  It could be the problem of the parents or even the kid himself.  Good match is important always.  If the kids cannot handle the volume of homework or the pressure from the school, e.g. dictation, tests, examinations, it will be a problem, irrespect of the net of the school.

cacatam 發表於 13-10-11 11:00
回復 vnghk0001 的帖子

樓上鄰居舊年大抽獎派中net 41男校,開心到全個屋苑都知,我都有恭喜咗幾句,仲心 ...

x 沙? 呢間雖然有中學, 但收返 7成幾咁上下, 朋友仔仔6年小學都係讀到cc下, 終於過到馬路返中學.

我覺得會有人入了一間學校後才發現錯配,但不一定是因為資助或直私學校的分別。

本來一心諗住出年自行報聖保祿天主教小學,但同啲家長了解過後,轉全日制後會冇時間應付,又要重新考慮啦!

引用:係一直以為咩學校都ok,無報直資私小,入左

醒目開學勳章 王國長老

hadwinboy 發表於 13-10-11 11:18
我覺得會有人入了一間學校後才發現錯配,但不一定是因為資助或直私學校的分別。

...

BINGO!
津校有名校, 有殺校, 直資私校亦一樣, 我唔認為直資私校一定比津校好(咁岩我鐘意果間係直資姐)
都係果句 "係讀書的話去邊間都無所謂"我絕對唔認同, 我唔係要名校, 但我會小心揀間適合的

我絶對同意,小朋友嘅能力比任何野都重要;盡管入到一間名校,但係假如自己嘅寶貝跟得吃力,甚至影響家庭氣氛,似乎就好唔值得。適合嘅學校對小朋友先最重要。

回復 cacatam 的帖子

絕對同意, 如果小朋友係考入勁既直資私校, 學校收得佢, 証明佢有能力讀, 可以應付, 但係靠抽獎入勁既官津學校, 就未必個個小朋友都可能應付到, 而通常呢D勁既官津學校, 都會勁多功課測考, 多便西走一些能力較低的小朋友以維持質素.

其實覺得直資和私立學校未必有津校那麼多資源,而且諗慳番幾千元學費,俾個仔學野或者玩都幾好,但見個個人都報直資及私校,覺得都應該去報,而且有點覺得要俾錢應該好一些,故又加入這個遊戲,但真係好倦,而且間間食白果,開始懷疑個仔係唔係有問題,很唔開心,現在開始調整自己心態,並學會接受。

版主

引用:同意總有人會咁諗,+不過我又想講,+直資/私

原帖由 siujanjan 於 13-10-11 發表
同意總有人會咁諗, 不過我又想講, 直資/私小就一定啱自己小朋友? 都要花時間研究架 ...
agree with you