用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 究竟D高官知唔知民間苦況?
go

究竟D高官知唔知民間苦況? [複製鏈接]

究竟係D高官烚下烚下,定係我太驚青。

11年10月細B,冇N班backup。

需知大多陪跑,但都要報多幾間。

老實講,我係驚冇書讀,但求有位!

細B的無耐,舊年報N班,10間有8間唔收form。第9同10都係要等人退學。

報兩間係必收的有嘜所謂。如果包收,我估一間都冇問題,你估考咁多唔煩。

0    0    0    0

回覆:究竟D高官知唔知民間苦況?

然後又會有人走出黎同你講,N唔一定要讀/可以做大B。但我有另一個原因係我要返工賺錢交而家貴到癲的租/供貴到癲的樓,又唔想年紀大的父母太辛苦揍孫。育嬰院已經排唔到,想佢早少少返學,等我可以返番工賺錢/老人家冇咁辛苦。不過又會有人話,冇錢學咩人生仔?父母年紀大做咩仲生仔要佢地揍?難道我份儲備一定要預左樓市同通脹去到天價,父母嗰個年代計劃早生育,我先可以生仔嗎?啲平民都唔知,更何況啲高官,何不食肉糜?:;pppp:

回覆:究竟D高官知唔知民間苦況?

仲有另一個說法:點解唔請姐姐?原因除左唔想有陌生人同住呢個咁奢侈既諗法外,主要都係因為要交貴到癲的租/供貴到癲的樓,係咪政府畀宿舍佢地住呢?係我可以考慮請呀!

回覆:pokey 的帖子

舉波哥為例,人家煩惱的是如何入 Oxbridge.

最要負責任的曾某,又可以用財政司信紙叫醫院管理局收自己個仔。

小市民排吓隊好應該喎!

什麼階級便要頭痛甚麼事,誰叫大人們誰坐那張木凳又不是又小市民決定。

回覆:studykid 的帖子

限報兩間真係有好多間題。政府現在只是諗雙非,其他間題都唔理。另外,就近入學原是否一定適合全部情況。很多bk的小朋友都是坐半小時以上校車返學。咁以後小朋友是不是跨區伸請的機會就低了嗎?學校想收多些不同區域的小朋友,係未要退出學券?

‹ 上一主題|下一主題