用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 就快被主流幼稚園趕走
go

就快被主流幼稚園趕走 [複製鏈接]

我仔3歲, 讀緊主流幼稚園k1. 老師差不多日日打黎, 明明返3個鐘學, 9月只比阿仔返1個鐘, 10月返2個鐘,

10月返左1日2個鐘, 就打黎問可否轉1.5小時, 同埋可唔可以家長陪埋上堂, 連家長觀課日都叫我仔做唔好去,

佢差在未開口叫我退學咋  

我仔排緊s,e位, 好似重要年幾先有位, 11月先見政府精神科, 我而家重可以點做 .

真係要阿仔無書讀.

幼兒園我地都in過2間, 2間見過阿仔後有位都唔收, 我已經唔知可以點做,
   0    0    0    0

回覆:就快被主流幼稚園趕走

你仔仔有什麼問題呢?如經濟上許可,會否考慮私人密集訓練如協康,香港耀能協會,健基,樂天,領思等等機構辦的,再留在那間幼稚園可能會浪費時間!

搵下屋企附近"次熱門"而有I位既學校, 反半日班, 下晝再出去搵私人訓練.

引用:搵下屋企附近"次熱門"而有I位既學校,+反半

原帖由 kaka1128 於 13-10-09 發表
搵下屋企附近"次熱門"而有I位既學校, 反半日班, 下晝再出去搵私人訓練.
個間I位就係返過2日暫託。話攪唔掂要我走。到見K1入學唔收添。2間都係咁

引用:你仔仔有什麼問題呢?如經濟上許可,會否考

原帖由 juniorli 於 13-10-09 發表
你仔仔有什麼問題呢?如經濟上許可,會否考慮私人密集訓練如協康,香港耀能協會,健基,樂天,領思等等機構 ...
問過。成8科幾蚊。我比唔起

引用:你仔仔有什麼問題呢?如經濟上許可,會否考

原帖由 juniorli 於 13-10-09 發表
你仔仔有什麼問題呢?如經濟上許可,會否考慮私人密集訓練如協康,香港耀能協會,健基,樂天,領思等等機構 ...
8千幾蚊

回復 小草王道 的帖子

我知step 半日密集班可以申請減免, 你打去問下.

打電話給S,E位的學校,講佢地知你小朋友的情況,睇下佢地有咩建議?
for every one criticism, three positives must be given.

回覆:小草王道 的帖子

揾s位暫托。

你住邊區?

引用:揾s位暫托。 +

原帖由 mckm2007 於 13-10-09 發表
揾s位暫托。
打左啦。因為未讀k1前有返開。所以都打左去問。個主任話新生比較多。只可以比2天我。重唔包保個個月有得返

引用:你住邊區?

原帖由 我係女仔 於 13-10-09 發表
你住邊區?
葵芳。葵芳保良局同青衣路德會都見過我仔。2間都唔收。佢地有I位的

引用:回復+小草王道+的帖子 我知step+半日密集

原帖由 kaka1128 於 13-10-09 發表
回復 小草王道 的帖子

我知step 半日密集班可以申請減免, 你打去問下.
我問下先。謝謝

S位暫託係咁上下時數,當幫補。11月睇精神科,快喇,會考慮食藥控制,等上堂定d?K1老師知唔知道小朋友好快覆診?請佢地繼續幫手,暫時係過渡期,睇左醫生,食左藥應該會改善好多。
學校可能已經盡左好大既力,佢地想你配合,就配合住先,唔好退學住,加油。

引用:S位暫託係咁上下時數,當幫補。11月睇精神

原帖由 methy 於 13-10-09 發表
S位暫託係咁上下時數,當幫補。11月睇精神科,快喇,會考慮食藥控制,等上堂定d?K1老師知唔知道小朋友好快 ...
我諗k1未必有藥食。3歲人仔要食藥既話真係好可怕

回復 小草王道 的帖子

oh,原來咁細個無藥食?我阿仔s位同學(不同組)有ADHD,個媽媽分享佢個仔食左藥,定左,又入左最叻果班,佢話佢仔未食藥前,佢未試過一覺瞓天光,日日以打仗,而家真係舒服好多,當然藥物始終有副作用,要取捨佢既好處同壞事就人人睇法都唔同。

我路過多口,無意冒犯、請勿見怪~

引用:回復+小草王道+的帖子 oh,原來咁細個無藥

原帖由 methy 於 13-10-09 發表
回復 小草王道 的帖子

oh,原來咁細個無藥食?我阿仔s位同學(不同組)有ADHD,個媽媽分享佢個仔食左藥,定左,又 ...
你忘了我嗎。之前成日有傾開的。你囡囡幾大呀。阿仔是個好哥哥吧。我仔可一覺訓天光的。有成10個鐘

我太多PM了,搵唔返同你傾過既記錄。

ADHD個個表現有分別,我聽親都係無得瞓多。有得瞓就好囉。
阿哥年尾就4歲了,成日比阿妹爬去搶佢玩緊既玩具,佢一係走開,一係唔比阿妹搶,但阿妹總會勝利。

再試下葵盛東同青衣既信義會天恩

K1唔食藥住啦,通常都升左小學,6歲先考慮食藥
‹ 上一主題|下一主題