用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教各位細B媽咪
go

請教各位細B媽咪 [複製鏈接]

今日發現培正小學列明只接受8月31日前出世小朋友申請!甘即係九月同十月細B no way? 除非變超大B?

有冇其他出名既直資私小係以31/8為cutoff呢?

0    0    0    0

回覆:請教各位細B媽咪

絕大部份都接受細B申請的, 除了培正印象中還有另一間, 不過唔記得。

有些沒有明文規定,但暗啞底會收得少數啲,可能因為面試表現有機會較大仔遜色

唔清楚!我寧願佢哋講明好過俾個假希望我哋呢啲細B家長

又唔可以話假希望, 細B通常無大B咁成熟, 呢個係事實.

當然, 如果你個細B係超醒, 就好多間會收, 甚至神級都會收.

間間都係睇學術,講真又有幾多老師、校長真係貢有heart睇小朋友醒唔醒,有無potential 吖

起碼慳番50蚊, 講出來好過唔講啊~

我個是超細b, 已有兩間收, 我識另外一個細b, 都已有兩間收. 面試睇表現, 當然細b比大b是會蝕底d.

albert831  叻叻  發表於 13-10-10 09:19

引用:我個是超細b,+已有兩間收,+我識另外一個細b

原帖由 悠揚 於 13-10-09 發表
我個是超細b, 已有兩間收, 我識另外一個細b, 都已有兩間收. 面試睇表現, 當然細b比大b是會蝕底d.  ...
介吾介意講係邊兩間呀?

依家出左 offer 都係得幾間啫

回覆:悠揚 的帖子

介唔介意講你小朋友是男仔定女仔?

回復 bebelee 的帖子

女呀, 另外朋友個都是女.

agree with 悠揚.  mine is also is 超超超超細b.  initially, i also thought would be no chance and most likely just a waste of application fees.  but surprisingly, mine also got an offer.  if the interviews are based on academic, then no doubt a 細b will be disadvantaged, but a 細b can still score well in areas such as manners, willing to share etc.

Good that Pui Ching is "honest" on their criteria, save me another application as I was planning to apply since husband is an old boy

macy, good luck and trust your kid

冇問題喎,培正由幼稚園開始都是以八月尾截數的,九月以後出生再下一學年。

引用:冇問題喎,培正由幼稚園開始都是以八月尾截

原帖由 cherryhyl 於 13-10-12 發表
冇問題喎,培正由幼稚園開始都是以八月尾截數的,九月以後出生再下一學年。

...
吾係喎!培幼去年cutoff係10月31日

引用:間間都係睇學術,講真又有幾多老師、校長真

原帖由 calbee6 於 13-10-08 發表
間間都係睇學術,講真又有幾多老師、校長真係貢有heart睇小朋友醒唔醒,有無potential 吖

...
我唔知你考甚麼學校,我仔interview了14間,不足一半考學術,包括神級。我仔都是細B, 我又唔覺特別蝕底,so far 有兩間offer, 其餘除了未公佈的,全部都有2nd int, 幸運地暫時未收過reject 信。

引用:Quote:原帖由+calbee6+於+13-10-08+發表間

原帖由 556699 於 13-10-14 發表
我唔知你考甚麼學校,我仔interview了14間,不足一半考學術,包括神級。我仔都是細B, 我又唔覺特別蝕底,so ...
我個仔都有offer係手,但都係2、3線學校,但考既內容都係學術,你小朋友有考smc嗎?你覺得呢間考試內容學術嗎?

我有2個朋友, 他們的小朋友都是大B,

一個資質普通,  做細B時, 全班包尾, 轉大B後, 成績中上.
另一個資質優異, 也轉大B, 成績更優異.

引用:Quote:原帖由+556699+於+13-10-14+發表我唔

原帖由 calbee6 於 13-10-15 發表
我個仔都有offer係手,但都係2、3線學校,但考既內容都係學術,你小朋友有考smc嗎?你覺得呢間考試內容學術 ...
SMC有考,用英文考計數你話係咪考學術?

所以咪又係學術囉,有边間唔考學術、剩睇小朋友potential呢?细B细人半年,學野都學少半年啦!就算非常醒都係少數。

‹ 上一主題|下一主題