用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 民生V.S.真道
樓主: Elsamouse
go

民生V.S.真道 [複製鏈接]

回復 ozoz 的帖子

total agree.

講真, 而家係學校揀小朋友, 真道我下年都會照報. 大仔校又報, 看看到時收唔收到先.  因而家學位有限, 要爭一個位都唔易.  

ozoz如果再有資料, 都期待你的分享心得. thanks  

引用:回復+ozoz+的帖子 total+agree.講真,+而家

原帖由 mandyk105 於 13-10-08 發表
回復 ozoz 的帖子

total agree.
我心知係學校揀人不是人選校,佢入咗去見,我等佢時緊張過自己n年前見工。不過喺女面前係另一做法,我同佢講我地比分學校,有泳池又加分,老師好人又加分,interview 遊戲好玩又加,校服靚又加etc。到時睇下邊間收先慢慢㨂。唔收系因為間學校唔啱你讀。最重要係媽媽帶你去interview 嘅學校全部都係好學校。輸人唔輸陣,唔想因為interview 磨蝕女女自信,即使無間收,我女仍然系我個女,佢有強嘅地方,繼續努力,邊度都可以開心。

其實我都面對大難題,我細女係超細兔,會做大b跟龍隊,如果大女入直資,細女又要考,重要更多人爭。

急~~剛剛收到真道offer, 有真道現任或前任家長分享一下嗎?
15~16中

引用:急~~剛剛收到真道offer,+有真道現任或前任

原帖由 Elsamouse 於 14-07-22 發表
急~~剛剛收到真道offer, 有真道現任或前任家長分享一下嗎?
15~16中
2間好唔一樣嘅學校,去真道個forum,睇下家長分享課程資料,冷靜諗下邊間最合適,站在小朋友學習利益為前題去決定。

15~16中
兩間好唔同,民小要自律、坐得定嘅學生,真道比較活啲,揀一間適合小朋友性格嘅學校最緊要

回覆:Elsamouse 的帖子

你上年10月post這個帖子,現在才收到offer!請問你幾時1st IN? 2nd IN? 等咁耐,咪好折磨!

回覆:民生V.S.真道

如你教功課會發癲去真道,
少功課無安全感去民生。
我曾聽一朋友的民生小學生埋怨多功課,問點解又要做功課?大人角度當然係為他著想,功課幫打好底子。但小朋友已開始自己思想,開始討厭。當然有人會話自己仔女鍾意做功課,但我相信這不是小朋友的天性,或多或少是大人明示或暗示影響。
我本人如有龍校就偏向喜歡少功課,學術不足可用自己喜愛方式加碼。但如本身太多功課時你無得唔做,只能跟校妥協。

15~16中
樓主最後選擇左邊間吖

‹ 上一主題|下一主題