用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 民生V.S.真道
go

民生V.S.真道 [複製鏈接]

民生: 校風好, 學術高,但功課量較多
真道: 愉快學習, 課程濃縮為11年, 高中可揀讀IB或考DSE, 今年DSE成績非常不俗

我的女兒屬活潑主動型, 我看見民生的乖乖女型學生流口水, 但又喜歡真道愉快輕鬆的學習環境, 應該如何選?
   16    0    0    0

真道,

引用:民生:+校風好,+學術高,但功課量教多+真道:+

原帖由 Elsamouse 於 13-10-07 發表
民生: 校風好, 學術高,但功課量教多
真道: 愉快學習, 課程濃縮為11年, 高中可揀讀IB或考DSE, 今年DSE成績 ...
請問點知今年真道DSE 成績不俗? 我睇運成個真道網站都冇detail.  坦白講,真道都收了囝囝,但怕reg 了後悔,因唔可以参與派位。 入了真道,將來自己個囝有乜差池(世事難料),真係比較難翻轉頭插班入其他本地學校。

引用:Quote:原帖由+Elsamouse+於+13-10-07+發表

原帖由 NT-1 於 13-10-07 發表
請問點知今年真道DSE 成績不俗? 我睇運成個真道網站都冇detail.  坦白講,真道都收了囝囝,但怕reg 了後悔 ...
我尋日問過一位真道p2媽媽,佢話中文用中國江蘇教育出版嘅書,字句優美,由於簡體,學校自制繁體版教。有時課文係廣東話老師教,遇到某課普教較合適會由普通話老師教。默書叫溫故知新,有一part認字,一部分係類似填充,目的係肯定小朋友會運用而不是抄寫。小三學生會開始學下文言文。

英文教快一年,用Princeton 出版書。亦都教運用多於背句子。

小一有科學科,第一堂教實驗室守則,一年級已經好多實驗。小1-2中文科學,小3開始全英上biology呢d。

每日早會第一件事打開書包拎自帶圖書睇。

上課分組討論之後出去present,老師會鼓勵小朋友teamwork 提水無問題。

至於途中轉校,有d學生會跳班,因為真道11年制,所以有機會跳班。

2年班發現學校將學生分程度,英文較弱放一班,因材施教。考試無分名次,有7個grade,分開平時分同考試分2邊。

功課量不太多,思考性多於抄寫,鼓勵多閱讀。至於11年制,學生掌握到。

More Quote:另想解釋多一些其實相反學校學生是比其他學校更勤力,因多數私立直資會7月頭左右便放假,而6月考試,試後通常有其他活動然後便放假期,而真道是6月考完試,再繼續教第五個學段,然後要到一般津校的7月中才可放假!
放暑假有2本暑期作業加1本copy book. 較其他校多。

至於DSE result, 見過website有,http://www.logosacademy.edu.hk/tw/2013-07-15-hkdse-results/

引用:Quote:原帖由+Elsamouse+於+13-10-07+發表

請問點知今年真道DSE 成績不俗? 我睇運成個真道網站都冇detail.  坦白講,真道都收了囝囝,但怕reg 了後悔 ...
至於民生,我問下d 舊同學先再update下。

真道轉校問題不太大,不過我估會唔慣抄寫背背背。另外我會擔心英文,小1-2主要中文,喺學校谷𠹭邊我問緊小3是否全英。

Munsang College Primary School is a very traditional school, good or bad, it depends on the kid and the parents.
I cannot see any point to concentrate the school into 11 years.  Some students may successfully jump into another school in 1 year advance.  However, we may also consider not all students are capable to survive into another school.  

BTW, how old of your daughter?  Is she accepted by Munsang College Primary School?  It is not easy to get into this school as most of students are from its kindergarten.

引用:Quote:原帖由+NT-1+於+13-10-07+發表請問點

原帖由 ozoz 於 13-10-07 發表
真道轉校問題不太大,不過我估會唔慣抄寫背背背。另外我會擔心英文,小1-2主要中文,喺學校谷𠹭邊我 ...
當時interview 老師有mentions 初階以中文為主導是要小朋友先適應後再tune.  事實上,本人亦有認同要外語學得好,母語必先穩扎。  第二年下半年,老師會按當年收生能力将課程調教。直資如九龍塘小學也是中小,但英文程度也很好,所以我不是太担心。 依我看,中文要學真的很深和很難。 囝囝本身讀德德園,英文有幾叻可想而知。 我咪唯有比佢出去接觸多些英文,又一齊讀reader.  So far, though he is still having chinglish sentence structure, his pronounciation is quite accurate.  Most of all, he is comfortable to speak with  a foreigner n likes to read as well.

ozoz,  謝謝你熱心幫忙呀!靜候更多資料, 感激!
ottomum, 小女是民生幼稚園生, 已被小學部接受

Elsamouse 發表於 13-10-7 12:23
民生: 校風好, 學術高,但功課量教多
真道: 愉快學習, 課程濃縮為11年, 高中可揀讀IB或考DSE, 今年DSE成績 ...
你不是曾出post話未8月尾miss左真道2nd in嗎?現在已在offer還是先想定?

引用:ozoz,++謝謝你熱心幫忙呀!靜候更多資料,+感

原帖由 Elsamouse 於 13-10-07 發表
ozoz,  謝謝你熱心幫忙呀!靜候更多資料, 感激!
ottomum, 小女是民生幼稚園生, 已被小學部接受  ...
你應該知更多民小嘢。我以前民中畢業,有d同學仔女讀民小,我女當年去考,一句都唔答,話自己唔鍾意'媽媽學校',比佢激鬼c

回覆:民生V.S.真道

我一定會揀民生,民生其實是一間好好的學校,學術程度有保証,校園大,校園生活非常豐富,很多體驗,中小學生很乖,從他們面上流露出純真的一面

回復 ozoz 的帖子

本人也對真道非常有興趣. 覺得真道教學著重思考型. 而自己細仔也是思考型類. 不喜歡抄寫. 所以我也為明年選校而頭痛.  哥哥就很合適選了直資傳統小學.

很希望有更多真道家長現身說法. 因我是擔心真道的英語及普通話或一些學術上較弱, 明白到針是沒有兩頭利, 又要恩考好, 又要學術好, 又要語文好普非一件易事.   但好想聽下日常課堂中會學些甚麼, 怎樣的教學形式.. 請真道家長指教

回復 Elsamouse 的帖子

樓主真係要諗清楚,這兩間學校真係好唔同

引用:回復+ozoz+的帖子 本人也對真道非常有興趣

原帖由 mandyk105 於 13-10-07 發表
回復 ozoz 的帖子

本人也對真道非常有興趣. 覺得真道教學著重思考型. 而自己細仔也是思考型類. 不喜歡抄寫 ...
我同你一樣想法,由於真道歷史比較短,比其他歷史悠久學校有嘅參考小好多。幸運地我有d朋友嘅朋友小朋友讀緊,另外有個好朋友仔讀緊小一,可以問下。再有更多資料關於真道又可以再分享下。

引用:我一定會揀民生,民生其實是一間好好的學校

原帖由 fishmaruko 於 13-10-07 發表
我一定會揀民生,民生其實是一間好好的學校,學術程度有保証,校園大,校園生活非常豐富,很多體驗,中小學 ...
呢樣好同意,當年我地對學校好有歸屬感,校風唔錯,不過公主王子多d囉

引用:Quote:原帖由+mandyk105+於+13-10-07+發表

原帖由 ozoz 於 13-10-07 發表
我同你一樣想法,由於真道歷史比較短,比其他歷史悠久學校有嘅參考小好多。幸運地我有d朋友嘅朋友小朋友讀 ...
多謝分享,麻煩哂。

回復 ozoz 的帖子

great...  大家分享下. 希望可以討論下IB真道.

傳統直資學校我大仔讀緊, 非常適合佢, 因個性真比較守規炬, 他可以好專心上堂. 故成績追得上.

如果小朋友唔鐘意抄寫, 極具創意, 係咪適合入真道呢 ?  

可否早dshare, 我明天要決定了!
聽講真道discipline麻麻,課室好嘈,我個仔容易受人影響,可能唔啱佢,但佢活潑嘅教法又真係好吸引

gowgowgow  My daughter is very sensitive to sound and she complained in previous school that teachers always yelled at the students and made her scared. In Logos, she did not complain at all.  發表於 13-10-8 10:58

引用:可否早dshare,+我明天要決定了!聽講真道di

原帖由 boyboy_mama 於 13-10-07 發表
可否早dshare, 我明天要決定了!
聽講真道discipline麻麻,課室好嘈,我個仔容易受人影響,可能唔啱佢,但 ...
如果間學校鼓勵發言發問,好難會好靜喎。我以前喺加拿大讀書時,最叻個通常最多舉手發問,可能我喺外國多年,對discipline 睇法有少許分別,我覺得唔靜唔代表discipline 唔好,只要係禮貌舉手問,大家正面討論,全班都得益。如果你要港式discipline, 去傳統津校合適d。至於真道班內情況,我唔清楚呀,你如果有朋友知,分享多d啦。

gowgowgow    發表於 13-10-8 11:07
‹ 上一主題|下一主題