用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 民生V.S.真道
樓主: Elsamouse
go

民生V.S.真道 [複製鏈接]

引用:可否早dshare,+我明天要決定了!聽講真道di

原帖由 boyboy_mama 於 13-10-07 發表
可否早dshare, 我明天要決定了!
聽講真道discipline麻麻,課室好嘈,我個仔容易受人影響,可能唔啱佢,但 ...
根據朋友講,上課會有討論,之後出去講觀點結論,亦容許組員提水大家拍住上,嘻嘻哈哈唔出奇。如果用港式傳統discipline 角度睇就未必接受到,會認為嘈。個人覺得好睇老師識晤識引導同埋帶住班小朋友,討論時大家投入(正面)討論,呢個亦系要讀到IB嘅基礎,睇幾多書都好,唔識討論,演繹,其實只系收埋自己填肚用,鬼有人聽咩。

引用:Quote:原帖由+boyboy_mama+於+13-10-07+發

原帖由 ozoz 於 13-10-07 發表
根據朋友講,上課會有討論,之後出去講觀點結論,亦容許組員提水大家拍住上,嘻嘻哈哈唔出奇。如果用港式傳 ...
中文 沒有教科書,學校自篇課程,每星期有8堂中文,4堂國語老師教,4堂廣東話老師教。  有閱讀存摺鼓勵小朋友多閱讀,不定時收

英文  oxford  family n frined classbook, garmmer book,另老師派worksheet 。 有reading log 每星期一交,課堂老師全英授課。

中文及英文都有一張類似獎勵紙,學校常用鼓勵的方法去吸引小朋友的對學習興趣同主動,同時同學在課堂中守規則,回答老師問題。。。等,老師都會係張紙吸引或獎貼紙,到某一個數量換小禮物。

每班約32人,低年級每班分六組坐,堂上會有分組比賽,亦有邀請小朋友讀文章,亦會有坐定定上課。  

冇聽過小朋友反映課室上好嘈。小朋友每日都係期待上學,放學最喜歡同我分享係學校的樂事,例如。。科學堂成功完成咩實驗,邊組最快完成。。。今日又比老師獎左幾多張貼紙。。。

準家長稍後時間,學校應該會有邀請參加公開課,希望能加深對學校的了解。

引用:Quote:原帖由+ozoz+於+13-10-07+發表根據朋

原帖由 yeelam1209 於 13-10-07 發表
中文 沒有教科書,學校自篇課程,每星期有8堂中文,4堂國語老師教,4堂廣東話老師教。  有閱讀存摺鼓勵小朋 ...
多謝你。請問小朋友小3時學科轉英文,學校點處理等小朋友易適應d同掌握d?英文學科會用全英上課嗎?

引用:可否早dshare,+我明天要決定了!聽講真道di

原帖由 boyboy_mama 於 13-10-07 發表
可否早dshare, 我明天要決定了!
聽講真道discipline麻麻,課室好嘈,我個仔容易受人影響,可能唔啱佢,但 ...
民生又好,真道又好都各有各好。講民生,傳統學校,非常傳統,我有個民記好同學現在係大醫生,佢當年讀香港嘅大學差d自己sort埋,搞咗一輪先無事,後來做醫生好成功,去美國繼續讀幾年返黎造福人群。至於真道,我加拿大舅父教小提琴,教過真道移民去嘅學生,好活嘅人,有正面思想知自己想做乜同做緊乜,並非一隻井底受保護小蛙,喺加拿大讀醫,成績要好但不是唯一條件,後來佢入一等學府讀醫,佢未讀完,未知將來點。

2間都好學校,教法不一樣而已。

引用:回復+ozoz+的帖子 great...++大家分享下.+

原帖由 mandyk105 於 13-10-07 發表
回復 ozoz 的帖子

great...  大家分享下. 希望可以討論下IB真道.
佢多發問嗎?喺傳統學校,一大班人,老師話就話鼔勵發問,但當人人問時一定會stop你,太多嘢講會比人覺得你discipline 有問題。如果喺活動教育學校,多口問先正常。若果你一個返傳統學校一個返活動,喺整個小學過程,可能感覺上返活動教學嘅識冩嘅字無咁多,真係超班馬可能要大d大約高中先見到。你2個孩子嘅心路,你點處理都要諗諗。行IB,一定係要'open minded education',要睇好多書先可以有足夠嘅材料講世界觀,亦要有空間先有創造力,IB係唔易嘅,多抄寫背功課係一定做唔到。香港家長唔習慣小抄寫背方法,好似好無安全感,識字唔多咁,而且咀gel gel 感覺係駁咀(其實小朋友同你講道理)discipline 唔得。你再諗諗自己能否配合,唔將2個比較識幾多字,有幾乖巧。

回覆:民生V.S.真道

其實民小的學生都好愉快,功課量仲有,如要在 很難考得好,如果想愉快十幾年,要諗下最後是否有把握去到理想目的地,除非選IB條路 ,港升大學,DSE 是必經,如不谷DSE

And the banding of Munsang secondary should be higher

引用:其實民小的學生都好愉快,功課量仲有,如要

原帖由 fishmaruko 於 13-10-08 發表
其實民小的學生都好愉快,功課量仲有,如要在 很難考得好,如果想愉快十幾年,要諗下最後是否有把握去到理 ...
IB,香港嘅大學都會收。

ozoz, 多謝你的分析, 好有參考價值!
同意! 兩間都是好學校. 無論讀哪一間, 都會影響孩子將來的路, 所以不得不審慎.
我聽朋友說他女兒本是樂天主動的性格, 但因為讀的是傳統名校, 被功課壓得透不過氣, 升到高小, 性格都改變了, 變得沉默被動.

回覆:民生V.S.真道

But if through IB and want to enter HK local U
Very difficult
Bcos 95% local u spaces is reserved for DSE

Only if you are the most top fee % IB graduates can enter local U

道聽途說, 讀IB考香港大學那條隊是較為易入的

我女的性格樂觀, 主動, 多口, 抄寫功課求求其其, 做專題研習就好有心機, 喜歡上網找資料, 一教就學識在yahoo打字>找合適的圖片>copy>paste去word>print>剪貼

引用:道聽途說,+讀IB考香港大學那條隊是較為易入

原帖由 Elsamouse 於 13-10-08 發表

道聽途說, 讀IB考香港大學那條隊是較為易入的 ...
其實我係怪媽,我唔打算2個女要大學畢業,亦晤會儲$佢讀,有本事讀要有本事從正當途經揾$讀。對佢嘅希望係要靠自己,做正當職業,對社會有建設。有時諗,佢地如果一個做美容,一個做chef就好喇,我有好嘢食又有人幫我扮靚。現在比佢讀書,比多d喺語言,只係想佢將來溝通用,只要有良好溝通技巧,做乜都可以成功。我大女話將來要做家庭主婦,我會比生肉佢幫手洗,幫手洗碗做家務,去圖書館借書會徣d有煮食題材嘅故事一齊睇,佢識嘅營養嘢有時叻過我。

Elsamouse 發表於 13-10-8 08:48
我女的性格樂觀, 主動, 多口, 抄寫功課求求其其, 做專題研習就好有心機, 喜歡上網找資料, 一教就學識在yaho ...
樓主女兒考到真道?據你形容,似乎真道適合你女兒多些........民小學生比我感覺是純中帶鈍

醒目開學勳章

多謝大家分析
我小朋友在國際學校讀KINDER,
睇來真道同國際學校好似
又可以學埋中文
出年都要幫我女報下....

入民幼不就是希望將孩子拯救出小一、中一的選校大折磨嗎?!

不過多一個樓主這類型的家長,在外邊洪流旋渦中傍徨無助的家長就多一分希望,
點計都應該係一件好事!!!

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

引用:入民幼不就是希望將孩子拯救出小一、中一的

原帖由 奥脫福 於 13-10-08 發表
入民幼不就是希望將孩子拯救出小一、中一的選校大折磨嗎?!
真道一條龍升中。民幼升民小,民小升民中都唔收晒(有錯請更正)。

ozoz, 我的認知和你是一樣的

如果小朋友是喜歡主動學習的, 我覺得真道的模式會有多些啟發性.  2間都有中學, 但民生中學只是一般, 所以一條龍對叻的小朋友可能未必是最吸引, 真道就可以有IB / DSE的選擇, 聽說今年真道IB 都有人受邀預先去牛津面試, 所以如果是叻的, 在此類較新派學校的長遠的發展可以好不錯.

回復 ozoz 的帖子

好認同你講法, 傳統直資, 我大仔上堂, 有其他小朋友傾計, 老師就話唔專心ga la.. 所以個個都會留心上堂, 無疑, 佢地係語文方面亦係唔錯, 起碼日日全英語上課, 所以對於講聽寫作問題唔大, 反而我覺得比津校更有發揮.  
此外, 同你一樣, 都會擔心去到小三小四真道才用英語, 會否比較遲 ? 或是IB早期應該沿用中文教學, 學生比較易掌握及明白?

那天問起細仔, 佢話好想同哥哥一間學校, 但我心想, 你們兩兄弟性格完全不同, 思維發展又大大不同. 真係苦惱,

引用:回復+ozoz+的帖子 好認同你講法,+傳統直資

原帖由 mandyk105 於 13-10-08 發表
回復 ozoz 的帖子

好認同你講法, 傳統直資, 我大仔上堂, 有其他小朋友傾計, 老師就話唔專心ga la.. 所以個 ...
如果我係你,我會註冊咗真道先,如果考到埋大仔學校之後,再同細仔傾,可以從幾方面講,上課方式(剛才有家長比咗寶貴資料),上2間學校website睇下有咩活動,設施等等,睇下佢有咩諗法。我女之前極想考某間龍校,原因系Science強同埋近佢好友屋企,早幾日,我同佢上呢間學校website睇,睇完佢問我一d學校特色之後話唔考喇,website上一隻英文都難揾,d中文太深佢處理唔到。

‹ 上一主題|下一主題