用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 F6 DSE之後可以如何??
樓主: Ahling2004
go

F6 DSE之後可以如何?? [複製鏈接]

Jackieson 發表於 13-10-22 15:11
十分認同, 朋輩的影響好大, 你個仔中五見到平時一起打机的同學大部份都開始發力讀書, 自己醒咗.

最近在EK ...
中三是分水嶺。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 13-10-23 10:39
中三是分水嶺。
揀左科後, 可以好唔同.

cow 發表於 13-10-23 11:40
揀左科後, 可以好唔同.
所以中三呢個分水嶺如果再唔醒覺考好d成績去揀自己鍾意既科目的話, 都幾令人擔憂, 往後可以真係好唔同。

Ahling2004  千真萬確.  發表於 13-10-24 17:40

回復 Ahling2004 的帖子

好多謝你一直分享作為過來人的經歷, 你已經好犀利, 忍到阿仔而家F5, 希望佢盡快醒悟啦.

阿仔讀小學時已有朋友同我分享, 叫我千奇唔好在阿仔間房安裝電腦, 否則後患無窮, 後悔莫及, 去年終於明白了.

另外好高興在EK發放正能量的家長, 耐唔耐睇返d正能量, 心情都舒緩咗.

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2544067&extra=&page=1

我一直都以為B1中學d朋輩會比較正面d, 但你個case令我有d

Ahling2004  我在F1已好後悔係房裝電腦了, 但太遲了.  發表於 13-10-24 17:38

我覺得遇到好老師都好緊要, 一位良師益友可以影響,感動,激勵到學生, "叮"一聲令到學生開竅.

KWT  好老師可遇不可求,遇到好像中了大獎.我的至今仍未遇到,等待中.....  發表於 13-11-26 18:18
Ahling2004  絕對係. 不過依家間學校令我失望.  發表於 13-10-24 17:39
Jackieson  的確係, 完全同意!  發表於 13-10-24 10:22

回覆:F6 DSE之後可以如何

我都很擔心,中四成績都算順利過關,但到中五已有唔合格的科目啦,唔止一科,唉,話佢幾句佢又話入大學是好難,就算入左都很辛苦,上年都唔係咁既,我覺得佢變左好多,連呢個抖心都無,點讀下去呀!我老公同我講讀完中六一定要佢出來做野,涯下苦,做住1年野先,到時再伸請去外國讀讀書,不過我地唔比佢知住,要佢知道出面出野係好辛苦架,錢我地幾辛苦都會比佢讀,但佢自己要上進先!

現在做媽咪真係好辛苦,如果佢地唔珍惜的話

最近聽了陳敏兒的講座。
佢個大仔讀完中六,考完DSE,陳敏兒早就同佢講,假如佢考唔到大學,父母唔會俾錢佢讀IVE,結果,佢個仔從事銷售業。

陳敏兒亦從小灌輸,第時大個出黎做野,就要俾家用,所以,廖生廖太每月都有家用收。

我將陳敏兒既經驗同老公分享,佢卻認為,考唔上大學,是否上IVE要睇人。有人真係志不在要考試既科目,但係可能做服務業或者靠把口搵飯食好得?IVE相對來說選擇更多。

陳敏兒又話,香港,整個社會都係追求"成功,成績,成就",細佬壓力都唔細,在屋企,可唔可拋開呢D外間話俾我地聽既"必須",讓孩子有空間搵佢自己既位置?

PS:我自己都成日打機,但打得多,真係會有D悶……我成日覺得,電子遊戲之所以吸引,就係佢永遠唔會笑你渣,你可以通過不斷地重覆,慢慢掌握升呢技巧。機器愚,標準永遠有跡可尋,咁比較讓人易跟到?

引用:我都很擔心,中四成績都算順利過關,但到中

原帖由 antia 於 13-11-26 發表
我都很擔心,中四成績都算順利過關,但到中五已有唔合格的科目啦,唔止一科,唉,話佢幾句佢又話入大學是好 ...
我個囝中五時又是開始科科見红,結果要他立即出去補習(他從來不願去補習)。結果成績有少許進步,但今年升上中六又懶散番,也許他仍未知失敗的滋味是怎樣?我亦唯有學懂放鬆,只好對他講: 繼續讀書或出來社會工作的路只在他手裡,現在辛苦些、用功些、少玩些,可換取將來更好的生活和工作環境,請他自己選擇!

Ahling2004  係, 依家的細路太無斗心及耐性, 只知回避問題,不對去面對.  發表於 13-12-9 17:31

回覆 noelching39 的帖子

聽聞打機成癮已被列為精神病的一種.
不知會否有alcohol anonymous 那類組織幫手戒癮呢?

引用:其實讀ive有何不可?我公司的前同事之前就

原帖由 ntefamily 於 13-12-08 發表
其實讀ive有何不可?我公司的前同事之前就係ive high dip畢業,做左3年野,之後在city u讀part time top up ...
肯面對現實是好事!alternative route 都不錯,對某些孩子是較適合,因為知道讀書不是為父母,也是為自己前途。

to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:原帖由+ntefamily+於+13-12-08+發表

回覆 ntefamily 的帖子

當年的年青人及家長睇得開d,現在有理冇理都要有個學位,可能不了解有些青少年走其他路更適合。

引用:回覆+ntefamily+的帖子 當年的年青人及家

回覆 antia 的帖子

你地想法完成同我一樣. 我那個都係無斗心, 叫佢考慮下出國留學佢都唔去. 日日等日子過. 你越講越勸,佢就越同你行的遠. 前世好似同佢有仇咁.
真係心痛及心酸.

‹ 上一主題|下一主題