用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 F6 DSE之後可以如何??
go

F6 DSE之後可以如何?? [複製鏈接]

現時已F5, 都係漫無目的的反學,放學,上綱,打機.  係F4時已好明顯選錯科, 到依家都唔知醒, 還是沉醉係自已的個人白日夢中, 幾時才知醒? 幾時才知讀書的重要?幾時才知外邊的世界及收生標準並不是佢自已諗的咁簡單? 幾時才明白父母的擔憂?

elbar  最怕到時畢業又唔讀書又又唔搵工在家做宅男   發表於 13-9-30 16:49
   2    0    0    0

引用:現時已F5,+都係漫無目的的反學,放學,上綱,

原帖由 Ahling2004 於 13-09-30 發表
現時已F5, 都係漫無目的的反學,放學,上綱,打機.  係F4時已好明顯選錯科, 到依家都唔知醒, 還是沉醉係自已的 ...
如何選錯科?

Ahling2004  根本佢都唔係讀文科的材料. 當初叫佢選其他,又話無興趣. 依家懶的做功課, 成日想扉好彩來考試及入大學. 白癡都知咁點考大學呀.  發表於 13-9-30 14:28

引用:+本帖最後由+bigfoothk+於+13-9-30+12:54+

原帖由 bigfoothk 於 13-09-30 發表

F4時已好明顯,選錯科???出路是重讀,展翅,可出國升學嗎?(毋 ...
唔認真讀,送埋錢讀也是哂時間。

Ahling2004  係, 迫唔來架. 咩引誘都無用, 無動於中,等DSE來臨.  發表於 13-9-30 14:21
bigfoothk  年靑有大把時間,浪子回頭金換.....現忍忍忍佢  發表於 13-9-30 13:40
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回復 bigfoothk 的帖子

係, 我依家都係忍忍忍...佢. 好多野真係要佢親自去面對才知重要性. 有憂自已知, 只係係度呻下, 等個心舒服些.

絕對明白,我個仔都係中5 ,打機打到儍。

Ahling2004  好無奈吧! ME TOO.  講又唔講得多, 鬧就更加無可能. 隨著時間飛逝, 我個心已迫不已當佢係透明體了.  發表於 13-9-30 14:53

会否狠d,讓他在社會大学打滾,可能会知辛苦而浪子回头!

Ahling2004  如果佢肯投入社會大學, 我都唔反對. 針要拮到肉才知痛.  發表於 13-9-30 14:50
bigfoothk  yes, 要狠d  發表於 13-9-30 14:42

我由本來對佢有好大期望入大學心情, 到依家變成只係想佢快的投入社會大學.根本睇到佢再以咁的學習態度根本係零機會率入大學.
但一想到如果佢一旦考完DSE都唔想出去搵工做, 日日座係屋企打機上綱等開飯, 我成身已震哂, 都唔敢再想落去. 依家只係求神拜佛希望到時可以生性些自動出去搵工做.

成績如何?

成績當然係MAMA地啦, 都係剛剛好合格. 最幣總以為自已好點, 找籍口又唔去正視.

bigfoothk  剛剛好合格 band one school=very good in band two school  發表於 13-9-30 16:07

轉下眼, 明年已考DSE啦, 佢都係度發夢, 由佢講無人講. 一起床就望手機, 出街又係望手機, 係屋企睇TV都係望手機. 總之機不理手. 完全係講唔到啦, 咁咪睇住佢搵頭撞墻LU.

回復 Ahling2004 的帖子

band 1 English School
不過都唔穩定架, 一個學期合格, 下個學期又唔合格架啦. 成個學期拉上補下, 有些科連級名次都無.

Ahling2004 發表於 13-9-30 14:47
我由本來對佢有好大期望入大學心情, 到依家變成只係想佢快的投入社會大學.根本睇到佢再以咁的學習態度根本 ...
好明白你的心情, 小兒中一開始日日打机, 成績一直不理想, 我巳經冇眼睇, 直至中五暑假才忽然停止, 跟住發力谷上去, 最後都肥左中文, 但今年自修考返入大學, 想起來我是好好彩, 希望你的小朋友都會在最後關頭醒覺

如果一路都打机, 考不上大學, 一定要佢揾嘢做, 千奇不要留在家中, 小兒一個同學考不上大學, 之後兩年都留在家中, 幫佢揾埋工都唔去做,  睇見都火滾

Ahling2004  呢個就係我最最擔心之處. 因為我覺的小兒有咁的潛在性- 唔去搵工.  到時真係叫天不應.  發表於 13-9-30 16:39

手機累人!  
我家會繼續堅持要上大學先用智能手機

Ahling2004  根本佢都唔係讀文科的材料. 當初叫佢選其他,又話無興趣. 依家懶的做功課, 成日想扉好彩來考試及入大學. 白癡都知咁點考大學呀.  發表於 3 小時前

==========

這問題較大,是他自己沒有責任心,選對科都未必肯努力。
試下和他認真的談,要平心靜氣。
表明你是沒可能養他一世,他將來總要工作養自己。
唔想讀書,就要去學一們手藝,做髮型師廚師也要比心機認真學習。
而家只係浪費一兩年,還是可以想辦法令他開竅。
其實不要將目標 set 得太高,以他現在的情形,不要提甚麼入大學,好大壓力,可能真的聽唔入耳。
不如先是將短期目標定為科科合格。

Ahling2004 發表於 13-9-30 16:04
成績當然係MAMA地啦, 都係剛剛好合格. 最幣總以為自已好點, 找籍口又唔去正視.  ...

hea讀,又可以合格唔算太差,   文科比較難攞高分.

誇張D呻下窮啦, 等佢知道父母養唔到佢一世, 要佢明白成年後要自食其力.

退一步, 唔係個個都中意讀書架, 無得勉強, 去做學徒學門手兿都可以養到自己, 千祁唔好為讀書而破壞親子關係,唔值得架.   

Ahling2004  係, 我依家都時不時係度呻下窮, 有意無意同佢講:我無能力養你, 你要靠自已. 佢都無咩反應.  發表於 13-10-2 16:22
jessief  agree,學一門手藝都好  發表於 13-10-2 13:47

如果只是從讀書上大學的角度去看,這個情況已經是癌病第三期,在挨日子等死。

不過,從人生的角度來說,這不過是剛剛開始。如果經濟能力容許,到國外或國內讀大學,如果這條路不能走,就逼他早日投入社會工作,今時今日隱蔽青年已經是社會問題,家長要注意。我的底線,反面都要逼他出去。一切都是為距好!

絕對同意.  初初都有意思叫佢出國做交流生, 但探佢意思唔多想.  再想深一層, 如果迫佢出去讀, 佢唔去投入都係浪費金錢, 所以都無再提了.

我的底線都係要逼佢出去投入社會工作, 問題係開頭出聲逼佢出去搵野做有小小困難. 始終真係需要勇氣及要惡, 待佢正視呢問題.  所以我地都要好好去學下到時點同佢講,而又叫的郁佢去做野.
‹ 上一主題|下一主題