用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖類斯中學(小學部) 聖類斯小學今年要in 3次???
樓主: yukifans
go

聖類斯小學今年要in 3次??? [複製鏈接]

回覆:CheukC9 的帖子

回復 sysadmin 的帖子

你好可悲。第一時間唔係反省吓自己,而係立即去懷疑人哋係打手,老師或學生。
你咁諗,只反映兩樣嘢:1. 你有小人之心。2. 你完全唔了解聖類斯。

希望你會放棄聖類斯,因為好明顯佢唔係你呢啲怪獸杯茶。否則,唯有希望聖類斯淘汰你。

唔使你去評我係咩態度,事實上我而家係用緊啲好差嘅態度去對你。因為我向來對住咩人就用咩態度嘅。

祝你小朋友好運。

FATSHIT  唔好理佢喇,吟反感咪唔好報囉,我覺你講得好正確,係(某D)家長根本冇打算讀又搞左學校一大輪,當人水泡真係唔好  發表於 13-9-29 22:20

引用:Quote:sysadmin+發表於+13-9-29+17:29+一大

原帖由 ha8mo 於 13-09-29 發表
之前太好人,俾人蝦唔知佢今年正取生仲俾唔俾抽
大家到時問問
但好多waiting 佢無收wo!

引用:我希望你吾係聖類斯既老師或者舊生 因為你

原帖由 sysadmin 於 13-09-29 發表
我希望你吾係聖類斯既老師或者舊生
因為你哩種咁既態度
只會今人對聖類斯更反感
學校付出一日去給大家體驗,聽人講不如自己試讀一日,真是不夾可以放棄3rd in 見家長,其他學校的簡介會可以sell 到天花龍鳳,但敢未正式注冊就有得讀一日,正是校方對自己有信心一改家長水泡心態的表現,全港第一!

回覆:CheukC9 的帖子

回復 sysadmin 的帖子

我和聖類斯關係密切
我對聖類斯既了解一定多過一般家長
咁你唔直接同聖類斯反映你嘅不滿? 喺度講?

希望你冷靜
我只係對事
但係你就對人

我不知幾冷靜。好似係得你一個喺度吠話人哋見3次唔體恤家長。
事實上我見到你呢啲人就真係會調較去「對人唔對事」mode嘅。

你覺得in 3次係大進步
我冇野講

冇嘢講? 咁頭先人哋話係進步你又話人?

我吾會再留言

係就最好。記得喎。

非常反對…走咁多轉……
冇必要

當然啦!有人鍾意…亦都有人反對嘅!

互相尊重就得了

回復 lin051051 的帖子

冇問題。基本上每樣措施都有人贊成有人反對。
我係唔抵得啲人一吓就「一大進步你都講得出?」咁冇禮貌。點解人哋唔可以講得出? 好似佢講嘅先係嘢人哋講嘅唔係嘢。

又話咩關係密切認親認戚。最討厭呢啲人。

回覆:聖類斯小學今年要in 3次???

好大火藥味:;pppp:

其實體驗日唔係聖類斯第一間攪,將軍澳某直資學校都攪咗個體驗班,不過大家攪位唔同。一間既在open day攪,家長聽講座,小朋友上體驗班,而老師一一記下,作日後interview參考之用。而聖類斯則放在interview其中一部份,只係攞位唔同,但家長睇法/感受就各有不同。
或者,呀Q啲咁諗,你比100蚊報名費,而學校攪咁多比番你,咪當比個小朋友學吓野!
講明,我個小朋友都係今年申請小一,而我都係一見到有哩個體驗日都覺得佢有啲誇張。但既然有心想讀,只有接受學校安排!而我只係擔心,體驗日當中,自已既小朋友會完全表現晒啲衰野出來,最後,咩機會都無晒!

作為家長, 最好唔使 in 即收添.
但係咁多人當佢水泡, 學校我預算都好難做喎! 我唔係咁清高, 老實講, 收了我都會搏下大抽獎, 始終學費係一個考慮. 但我唔會話學校呢個政策有咩問題, 如果真心鍾意呢間學校, 去多幾次都無妨, 最緊要俾到 offer 我, 撞其他學校面試係會頭痛, 但亦係考驗真正誠意的時候, 看你如何取捨. 真係收左, 你又有心俾個仔讀, 日日都要返學啦. 我唔相信學校有意留難家長或者想造勢, 而只係想找出有誠意的家長.

人就係咁, 越難入就越矜貴, 唔懂珍惜. 係要犯賤, 要你排通宵至拎到張申請表咁至係好學校, 講出去仔女入到就係有面子. :;pppp:

請問可以在那裡找到體驗日嘅資料?
唔好意思,我睇咗大家以上嘅討論,但在學校網內找不到相關事宜。
請大家指點一下!謝謝!

回復 chingching8888 的帖子

After your registration, you would receive a notice regarding this.

本人絕對支持学校的做法,其實校方都花很多人力物力架。
結果係學校、学生、家長都更加了解,結果係好。
怕麻煩以為比報名費就可以漁翁撒網嘅家長就唔好勉強,
浪費校方嘅努力,何必怨學校呢?

利益申報:
我同聖類斯小學關係並不密切,不過我一直都欣賞這所學校。

想當年佢都收左我仔, 我其實都有D當水泡既....但我無報預備班因為想留返D位俾真正需要既人, 雖然最後我無讀, 但而間真係一間好有心既學校, 我去放返個位時佢地個主任同我傾左成個鐘, 唔係SELL學校, 而係真係同我分析邊間學校可以幫助我個仔學習成長, 真係睇得出學校對教學既熱誠。

甘多?

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

回復 lin051051 的帖子

in fact, u can not attend n not apply this school.... if u are dissatisfied  with the arrangements.... no need to say something bad....I think different school has different policies n point of view... just respecting  others is very important!

其實學校甘做絕對有佢的權利,而家長亦絕對有選擇權利不揀佢,公平的市場供求問題。
做甘多,結果個個都吾來,換著係你,都要諗過啦!
呢間學校絕對不差,自然有條件揀學生。好多名校都有上落㗎拉,不要一沉百踩。有人不讀,亦有大把人想入未必入得到。 呢度好多家長的小朋友都係裡面讀書,大家評論時,請厚道D。

引用:其實體驗日唔係聖類斯第一間攪,將軍澳某直

原帖由 kinder.bb 於 13-09-29 發表
其實體驗日唔係聖類斯第一間攪,將軍澳某直資學校都攪咗個體驗班,不過大家攪位唔同。一間既在open day攪, ...
Don't be upset. I think it is great to arrange a 體驗日for us. For those who do not really like this school will give up. We can then have more chance

Mybaby03    發表於 13-10-3 09:51
CheukC9    發表於 13-10-2 15:18
‹ 上一主題|下一主題