用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖類斯中學(小學部) 聖類斯小學今年要in 3次???
go

聖類斯小學今年要in 3次??? [複製鏈接]

如題,我一直以為只in 小朋友一次。

2    0    0    0

回覆:yukifans 的帖子

I remember there was only one interview in the past few years. Please correct me if i an wrong.

回覆:聖類斯小學今年要in 3次

Yes. As i remember, only 1 round interview last year. But I'm not sure if 體驗日should be classified as interview. I don't know the activities on that day.

真係發神經………

有必要咩?

回覆:yukifans 的帖子

今年改左,上年係一take 過兼一個星期內已收信。今年要過左一個十五分鐘既1st in 先可join 體驗日,體驗日分數+final in 見家長分數=總分去決定取錄與否,可憐小孩同家長lucky的話要走三轉

引用:真係發神經………有必要咩?

原帖由 lin051051 於 13-09-29 發表
真係發神經………

有必要咩?
有,以前太好人,一take 過家長當水泡,而且,市場上不只一間小學要求in三次,更有小學要求家長出席十次講座表誠意,我覺得SL 今次是一大進步。

引用:今年改左,上年係一take+過兼一個星期內已

原帖由 chanti 於 13-09-29 發表
今年改左,上年係一take 過兼一個星期內已收信。今年要過左一個十五分鐘既1st in 先可join 體驗日,體驗日 ...
體驗日有兩天,所以總共要走四轉。

回覆:聖類斯小學今年要in 3次???

體驗日好像是小一模擬班

引用:體驗日好像是小一模擬班 +

原帖由 Montreal 於 13-09-29 發表
體驗日好像是小一模擬班
站在學校角度,模擬上課的確可看清楚誰合作誰不合作,也可 screen out 一些太沒有誠意的家長。不過站在我們的角度,要小朋友去四次真的很多,幾乎是全港之最?!

回覆:聖類斯小學今年要in 3次???

面試15分鐘考甚麼內容

引用:Quote:原帖由+chanti+於+13-09-29+發表今年

原帖由 feiji 於 13-09-29 發表
體驗日有兩天,所以總共要走四轉。
體驗日有兩日應該係分批in 咁解,只需出席一次,到時1st出result 時會出埋日期及時間

引用:Quote:原帖由+feiji+於+13-09-29+發表體驗

原帖由 chanti 於 13-09-29 發表
體驗日有兩日應該係分批in 咁解,只需出席一次,到時1st出result 時會出埋日期及時間

...
希望是吧

引用:Quote:原帖由+Montreal+於+13-09-29+發表體

原帖由 feiji 於 13-09-29 發表
站在學校角度,模擬上課的確可看清楚誰合作誰不合作,也可 screen out 一些太沒有誠意的家長。不過站在我們 ...
暫時好似吾多學校要走三以或以上,得港大同學會小學及英華呢d百三千人以上報名既學校.其他多數二次,最正係kwun tong st joe,德雅,培道,聖三一等 一take 過重吾洗見家長,希望今年無變la,吾係真係玩死d家長,而家區區派位都一係天堂一係地獄,百d連二線放第二都話派吾到,嘩死

回覆:聖類斯小學今年要in 3次

請問shortlist幾多人去體驗日?

回覆:fsforth 的帖子

引用:Quote:sysadmin+發表於+13-9-29+17:29+一大

原帖由 ha8mo 於 13-09-29 發表
之前太好人,俾人蝦唔知佢今年正取生仲俾唔俾抽
大家到時問問
唔好嬲。我真心想讀的。佢收我,我唔抽獎都冇所謂

引用:一大進步你都講得出 有冇企係家長角度諗吓

原帖由 sysadmin 於 13-09-29 發表
一大進步你都講得出
有冇企係家長角度諗吓?
當年吾夠學生時
從一個想以低成本搏一個水泡的家長,應該算是一個壞消息。

CheukC9  全中。  發表於 13-9-29 18:52

醒目開學勳章

引用:Quote:sysadmin+發表於+13-9-29+17:29+一大

原帖由 ha8mo 於 13-09-29 發表
之前太好人,俾人蝦唔知佢今年正取生仲俾唔俾抽
大家到時問問
我諗我都不宜講太多啦。

但一樣野我想提醒家長,咁樣嘅交流就係完全令甚麼操練、甚麼面試班失去作用,甚麼XX、YY都原形畢露,所以係為小朋友好,亦為家長好,大家專心教養孩子就足夠了,無需要太多!

唔係要難為家長同小朋友,想入一間學校之前都想有機會認識多啲,大家係互相了解,認同個理念咁先決定,我相信聖鮑思高都係想幫助有需要嘅學生。

harrybb2008  Agree.  A good chance to learn / understand others better.  發表於 13-9-30 10:05
CheukC9  唔使講太多,你已講得夠哂好。  發表於 13-9-29 18:47

回復 sysadmin 的帖子

你唔鍾意可以唔報唔讀。冇人用槍指住你個頭。
當初聖類斯用大愛之心容許大家去大抽獎,於是落得被人當水泡的下場。又有冇人喺學校角度著想?

做家長,不能太自私。

phoebe_ming5    發表於 13-10-2 10:32
swcon    發表於 13-9-30 10:34
FATSHIT  AGREE!  發表於 13-9-29 22:15
‹ 上一主題|下一主題