用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 陸慶濤同福小撞期添......
go

陸慶濤同福小撞期添...... [複製鏈接]

陸慶濤同福小撞期添...... 邊間比較好? 陸慶濤寫如果不能出席面試就話比學校聽,唔知有冇得時間呢?

elbar  如不能改時間, 就選 陸慶濤   發表於 13-9-28 22:00
   0    0    0    0

回覆:whalebone 的帖子

我仲未收到陸慶濤面試信

回覆:陸慶濤同福小撞期添......

The actual interview notice day is on 28/9, so you may receive it tomorrow

回復 whalebone 的帖子

我就十月六。睇黎分二日面試

我上年係LHT first round 撞 福附second round

回復 wai406 的帖子

前天已收到,快致電問問!

兩間都有第二輪"翻生戰"
LHT-如果小朋友有去佢個"體驗日"可以考慮下,因上兩年經驗,"體驗日"其實已經選左學生😊

引用:兩間都有第二輪"翻生戰"LHT-如果小朋友有

原帖由 tungsfamily 於 13-09-28 發表
兩間都有第二輪"翻生戰"
LHT-如果小朋友有去佢個"體驗日"可以考慮下,因上兩年經驗,"體驗日"其實已 ...
請問閣下從什麽渠道得知"通常有入體驗班的小朋友有較大機會入選"?

今年太多人報,兩場都抽唔中,咁係咪機會低d?

回復 NT-1 的帖子

咁既,我識有兩位(現P1及P2) 的LHT小朋友, 佢地都係一入去interview老師第一句就同個小朋友講:「我認得你,你係xx麻!」咁其中一位重要interview時喊都入到LHT,  所以我地覺得其實老師在體驗日已經心入面選了學生...

其實我本來想送我囡去LHT, 也花了很多時間拉關係,不過點知憧了福小second in, 呀囡又in 福小in得好好(囡話鬼佬老師比佢interview 100分)咁就隨緣比佢sec-in 入福小

注意: 福小是西人in, LHT 是中國人in,就睇你孩子係邊種形

我兩間都好鐘意,兩所都是很貼心為孩子的學校,希望我這中肯分析會幫到大家

回覆:tungsfamily 的帖子

福小要用英普及廣東話in .
陸慶濤係廣東話in only .

引用:回復+NT-1+的帖子 咁既,我識有兩位(現P1

原帖由 tungsfamily 於 13-09-29 發表
回復 NT-1 的帖子

咁既,我識有兩位(現P1及P2) 的LHT小朋友, 佢地都係一入去interview老師第一句就同個小 ...
我仔第一輪入而上年冇去體驗日喎!而且老師冇問過我任何關於體驗日野,絕對係有考普通話、英文係net teacher問。

陸慶濤勁
你睇睇佢中学公开試成績就知

多謝tungsfamily 的解答。 我冇報福小因怕太谷。 另有媽咪話陸慶濤會考英文,中文 etc. 但今年簡介會校長話明係 group interview, 仲要係玩吓玩吓嗰款,咁我先擔心。 因為我嗰仔並不是能短時間在group 内表現特出嗰款。

回復 NT-1 的帖子

谷唔谷好睇小朋友,有人5:00pm已經做曬功課,我囡要1.5小時,有啲話做到三更半夜.....我囡最花時間唔係做功課,係佢坐唔定,同字唔靚...
不景福中都唔係"神級",有幾谷呀 

福小好多朋友仔女讀都好開心,又好似唔覺好谷
陸慶濤升間中學都好好
真係好難揀。。。
你可睇埋有無校車再決定

我住清水灣,兩間都要揸車送返学,不過福小$3000有net teacher 班主任好吸引, 第二輪"翻生戰"係咪從頭入form? 定淨比有1st in 個D?

我都想問,翻生戰係比1st round唔入個d,定從頭黎過?
‹ 上一主題|下一主題