用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 沙田圍呂明才 VS 馬頭涌官立(紅磡灣)點揀好呢? ...
go

沙田圍呂明才 VS 馬頭涌官立(紅磡灣)點揀好呢? [複製鏈接]

如題,大家可以比D意見嗎?
從小班教學? 谷功課谷考試?升中派位...課外活動....
麻煩各位......
家住沙田,理應揀沙呂...但有幾個朋友的囝囝讀到小三就成日喊住唔想返學....可能要谷TSA....
自己囡囡性格活潑,記性好,多嘢講又多嘢問,班主任建議我哋揀紅馬...因校長會寫封好好的推薦比囡囡,以過往的経驗,個女間幼稚園都有十幾個入紅馬?
點填表好呢?
   0    0    0    0

引用:如題,大家可以比D意見嗎?從小班教學?+谷

原帖由 windmic 於 13-09-25 發表
麻煩各位......
交咗未?

windmic 發表於 13-9-25 09:23
麻煩各位......

可否知道你囡囡讀那間幼稚園呀? 為可選紅馬咁遠?

醒目開學勳章 貢獻勳章

如果你安排到點接送返學嘅話,可以考慮紅馬
否則諗都唔駛諗!
我個人都有了解過呢兩間學校,當初真係好鍾意紅馬(更因為恩師原來係當年幫紅馬搞資優嘅中心人物之一,愛得不得了!),可惜交通問題解決唔到 ,所以唔再花時間响佢度喇!而沙呂係我成個沙田區最鍾意嘅學校!
我唔會話呢兩間學校邊個勁d,但兩間都絕對係勁熱門嘅學校!
恐龍家

引用:如題,大家可以比D意見嗎?從小班教學?+谷

原帖由 windmic 於 13-09-25 發表
麻煩各位......
你二間都有分?

回覆:沙田圍呂明才 VS 馬頭涌官立(紅磡灣)點揀好呢

兩間另別有幾多分呀?

20分沙呂機會都不大,20分紅馬比較機會大

未交表,唸住搭校車咋,再唔得自己楂車由沙田出紅磡都是約半小時,可接受....
沙呂有二十分,紅馬只有15...但有可靠嘅校長信....
我反而唸因紅馬27人一班,沙呂成35人,所以1516....

windmic 發表於 13-9-25 10:48
未交表,唸住搭校車咋,再唔得自己楂車由沙田出紅磡都是約半小時,可接受....
沙呂有二十分,紅馬只有15... ...

Mind to PM to tell which Kindergarten that your kid is currently studying in? coz i want to let my kid to go to Hung Hom Ma Tau Chung also.

Its really impressive to have 10+ graduates that can go there from the kinder that your kid is currently in.

紅馬看來有信會穩入!如果諗掂交通,紅馬for sure

醒目開學勳章 貢獻勳章

好~ 其實20分沙呂贏面都唔大,如果假設自行揀呢兩間都唔得
有以下情況
(1) 沙呂,你會有1-1-1,入到乙一機會係有嘅,估計大約1/3左右啦,但係就無得叩紅馬 (好似要誠意分,你check 清楚),有機會雙失
(2) 紅馬,1-1 揀紅馬,乙一放沙呂,抽中沙呂就唔怕紅馬叩唔到,叩到再諗,但係如果沙呂抽唔中,都仲有紅馬叩門 (沙呂都仲可能俾你面試)

我會揀(2),留返個天安排,但保留所有機會

btw 我舊年check過,紅馬無校車入沙田,唔知今年會唔會有喇~
但我自己就覺得....紅馬唔值得放棄沙呂又要自己架車接送!
恐龍家

20分沙呂係咪都有少少機㗎?

紅馬叩門肯定唔使1-1-1

紅馬肯定有校車入沙田,但站頭唔多!

我小朋友現讀沙呂, 我可以講吓他和學校的情況給你知, 希望幫到你
學校功課量唔算多, 每日4-6樣, 每份多是2版紙內, 如有詞語寫的話只有約10個, 所以抄寫不多, 如果小朋友程度跟到, 一般1-1.5小時內自己可完成, 當然小一時家長要協助他, 但升上小二開始, 一定大部份功課可自行完成的, 若不, 可能是小友朋跟不上, 每星期一次默書, 今週英, 下週中,  上,下學期各一次測驗一次考試, , 學校冇精英班, 考試不分名次的,只會鼓勵同學自己同自己比較, 所以作為家長的我唔覺得有壓力,
小一已經要做TSA 練習, 老師一般安排在星期五家課, 考試卷模式跟TSA, 中, 英試卷70% 是閱讀理解, 數學卷有幾題像奧數題, 學校的課程是深的, 小朋友要識思考和靈活運用, 不是死記便可過關, 因為默書時範圍明明寫小明開心上學去, 老師在默書時改為, 小芬每日開心上學去, 現在你們明白我的意思未???? 所以如果小朋友跟不上的話, 小朋友和家長都會辛若

‹ 上一主題|下一主題