用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 用直資做後備應如何步署?
go

用直資做後備應如何步署? [複製鏈接]

如果心儀津貼中學, 想用直資做後備, 應該如何做較好? 如果先報直資收了但放棄, 叩門時怕學校會不高興, 唔收, 但有些學校又會先考慮 or 只考慮曾經報考過的.....
   1    0    0    0

你講果d乜野唔高興又乜野只會考慮乜野,全部都好被動。叩門時,你要考慮小朋友成績、人家學校有沒有位、又要考慮高唔高興....等等。

不如先考慮直資,放棄派位。待放榜日再跟大隊往叩門心儀既官津。若真係叩唔到就疊埋心水讀直資。

一係就專心等派位,寧願放榜後再往官津、直資叩門。有時報下直資用來攞下經驗都唔錯既。

719117    發表於 13-9-27 08:36
qyeternity  very reasonable!  發表於 13-9-26 17:57
:verycold: :verycold: :verycold:

引用:你講果d乜野唔高興又乜野只會考慮乜野,全

原帖由 ohnono 於 13-09-24 發表
你講果d乜野唔高興又乜野只會考慮乜野,全部都好被動。叩門時,你要考慮小朋友成績、人家學校有沒有位、又 ...
所言甚是,謝謝!

Thanks
Mo-ma

我也有這問題。有些學校講左自行和統一時要揀佢,扣門機會比較高

初時我預一間直資作扣門,但聽其他家長講這間學己不接受扣門。因爲今年有些學校拒絕己扣門

直資vs津校,唔同制度兼兩者時差問題,根本剝奪家長選擇權,玩死家長!

719117    發表於 13-9-27 08:36
www  校網制度亦剝奪家長了選擇權。  發表於 13-9-25 21:20
Yanamami    發表於 13-9-25 19:21

如男拔/女拔,就不用考慮了

PW2002 發表於 13-9-24 14:00
如果心儀津貼中學, 想用直資做後備, 應該如何做較好? 如果先報直資收了但放棄, 叩門時怕學校會不高興, 唔收, 但有些學校又會先考慮 or 只考慮曾經報考過的..... ...

當年我也有同樣的煩惱,仔細考慮後,決定全力考一間孩子最最最想入的直資,若成功,便一心入讀,不再考慮其他學校,以免兩頭唔到岸。

回覆:www 的帖子

後來結果怎樣了?可以分享嗎?

女拔幾時報名幾時in?

啱啱見到貼,女拔28/9簡介會,31/9開始報名

(repeated)

sschiu 發表於 13-9-25 14:13
後來結果怎樣了?可以分享嗎?

五年級下學期時,我們叫孩子自己搜集資料,揀選自己最最最想入的一間直資中學。由於讀書的是孩子,我們尊重孩子的選擇。選了學校後便開始準備,參加簡介會、交表、面試等等。僥倖獲得取錄後,便遵照原來的計劃,立刻註冊該學校,並一心一意準備入讀,不再考慮其他中學。放棄了自行兩間學校的面試,也不參加大抽獎,放榜日亦沒有向任何學校叩門。

這樣做,一來怕夜長夢多,希望家人可早日安心和放下,讓孩子好好休息,更不想家人忐忑不安至七月;二來明白人算不如天算,機關算盡亦有機會弄巧反拙,得一想二只怕兩頭不到岸。

祝大家孩子能順利升上心儀的學校!

hightable    發表於 13-9-28 17:27
719117    發表於 13-9-27 08:37

謝謝大家的意見, 看來官津、直資只能選其一,
現在的制度真是玩死家長, 前路看不清( 唔知呈分排位, 隨機no. ), 另一條路 (叩門) 又渺茫….

回復 www 的帖子

我現在跟你想法樣, 只係阿仔成績唔好, 要報多2間直資做後備, 一旦成功入到心儀直資中學, 馬上立刻關門, 唔會參加大抽獎.... 以免夜長夢多...

PW2002 發表於 13-9-26 12:45
謝謝大家的意見, 看來官津、直資只能選其一,
現在的制度真是玩死家長, 前路看不清( 唔知呈分排位, 隨機no.  ), 另一條路 (叩門) 又渺茫…....

近年開始,叩門位少了很多,有些學校甚至講明不設叩門位。

各位加油!希望不用走到叩門這一步!

daisysyc 發表於 13-9-26 17:30
首先如果小朋友是全級10名內, 我相信很多直資都收! 但其實心目中的心儀是津貼中學的話, 我會考慮用直資做後備, 先報直資收了但放棄!
因為在自行是始終看成績優先!好大機會收...
因有部分直資叩門時, 要看有冇報考, 如成績好, 不用面試, 就取錄因有記錄

小心,有些直資學校,若給你offer 而你拒絕,叩門時未必會再考慮你。

為免後悔,最好事前問清楚心儀那間學校,因為間間學校的處理方法不一。

daisysyc 發表於 13-9-26 17:30
首先如果小朋友是全級10名內, 我相信很多直資都收! 但其實心目中的心儀是津貼中學的話, 我會考慮用直資做後 ...

借一借個位來讓大家重溫某直資學校收生的一些概況。
女拔校長談動靜論:

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2550399&highlight=%E5%A5%B3%E6%8B%94

重點係「他們來到學校後,最終我們能否幫助他們,這才是最重要的部份」。所以,如果有心報直資既同學,唔好先自己訂下收生準則,看一看自己有乜野特質係可以經過雕琢後能發光發熱的,有時比名次更有真實感。

:verycold: :verycold: :verycold:
‹ 上一主題|下一主題