用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 自行派位有嘢唔明,求高人指教
go

自行派位有嘢唔明,求高人指教 [複製鏈接]

請問如果自行派位乙部填左我名,但爸爸去交表,我是誰需要寫授權書俾佢?

咁如果現在填我名,係咪之後大抽獎填資料,註冊等全部都要我做,如果老公去搞就要寫授權書俾佢?

因為剛剛換樓,住址證明只有臨時買賣合約,但只有我名,咁係咪一定乙部一定要填我?

0    0    0    0

引用:請問如果自行派位乙部填左我名,但爸爸去交

原帖由 Freesia_cat 於 13-09-22 發表
請問如果自行派位乙部填左我名,但爸爸去交表,我是誰需要寫授權書俾佢?

咁如果現在填我名,係咪之後大抽 ...
去宣誓咪得囉,邊個容易請假就填邊個,其實小朋友出世紙有父母名的話,用父或母住址都得

引用:Quote:原帖由+Freesia_cat+於+13-09-22+發

原帖由 1仔1女 於 13-09-22 發表
去宣誓咪得囉,邊個容易請假就填邊個,其實小朋友出世紙有父母名的話,用父或母住址都得

...
去邊度宣誓?

引用:Quote:原帖由+1仔1女+於+13-09-22+發表去宣

原帖由 Freesia_cat 於 13-09-22 發表
去邊度宣誓?
好似係民政事務處

回覆:Freesia_cat 的帖子

其實有兩個條件考慮
1、父或母是舊生,想因此得十分,就要由舊生簽名。
2、地址證明是用誰名證記,就由他/她簽名。
明白嗎?

引用:其實有兩個條件考慮 1、父或母是舊生,想因

原帖由 tsesuki 於 13-09-22 發表
其實有兩個條件考慮
1、父或母是舊生,想因此得十分,就要由舊生簽名。
2、地址證明是用誰名證記,就由他/ ...
如果按你咁講,因為住址證明只有我名,咁就我簽,但因為我老公去交表,咁係咪要寫授權書俾佢去交,同埋俾身份證副本俾佢? 駛唔駛俾埋身份證正本俾佢(我那天要返工)?

引用:Quote:原帖由+Freesia_cat+於+13-09-22+發

原帖由 1仔1女 於 13-09-22 發表

...
真的,邊個容易請假就邊個簽,咁樣最方便,如果你已簽但老公交表就寫份授權書俾佢

醒目開學勳章 王國長老

Freesia_cat 發表於 13-9-22 16:48
如果按你咁講,因為住址證明只有我名,咁就我簽,但因為我老公去交表,咁係咪要寫授權書俾佢去交,同埋俾身 ...
真係邊個得閒就邊個做申請人, 無地址證明去民政事務處宣誓, 一日有幾節宣誓時間, 夾岩邊個時間方便就得.

間間學校要求唔同, 有部份可接受獲授權人拎申請人身份證副本就得, 但有部份學校要求正副本都要, 所以最好睇清楚或問清楚心儀學校.

4.  如 何 尋 找 各 諮 詢 服 務 中 心 的 地 址 、 電 話 及 宣 誓 時 間 ?                                                              
由 於 各 諮 詢 服 務 中 心 的 宣 誓 服 務 時 間 是 不 相 同 的 , 請                                你 於 辦 公 時 間 內 ( 逢 星 期 一 至 五 上 午 九 時 至 下 午 七 時                                ) 致 電 2 8 3 5 2 5 0 0 聯 絡 本 署 中 央 電 話 諮 詢 中 心                                , 查 詢 各 區 諮 詢 服 務 中 心 的 地 址 及 宣 誓 服 務 時 間 。 你                                亦 可 到 本 署 網 頁 http://www.had.gov.hk/tc/public_services/public_enquiry_services/ctec.htm找                                到 各 中 心 的 地 址 及 電 話 。
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回復 tsesuki 的帖子

又請問..如果我係舊生, 但地址證明唔係我個名..係老公名..
咁係咪用佢做申請人?
好複雜.

醒目開學勳章 王國長老

rarafish 發表於 13-9-22 23:26
回復 tsesuki 的帖子

又請問..如果我係舊生, 但地址證明唔係我個名..係老公名..
你係舊生一定要用你名申請, 因為你要提交證明你係舊生嘛.

地址證明唔係你名, 最最最安全同有法律效力就係宣誓.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 貢獻勳章

地址証明應該係你現區地址,唔係你之後搬嘅地址,臨時買賣合約只係講咗你會買樓,但唔一定要去住
正路:你真係搬咗,有水電煤按金單先去edb改地址!
恐龍家

住址證明係水電煤單,並不是臨時買賣合約,樓主要搞清楚呢樣先最重要!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

During the first round, do the schools accept profolio and reference letters??
Or just some will accept, meaning case by case only.

小曳人  no  發表於 13-9-23 13:55

FORM由爸爸簽署,由爸爸交表,但地址証明是媽媽,都要宣誓嗎?

引用:FORM由爸爸簽署,由爸爸交表,但地址証明是媽

原帖由 chung210 於 13-09-23 發表
FORM由爸爸簽署,由爸爸交表,但地址証明是媽媽,都要宣誓嗎?
每間可能有不同,我問左我想考那間,話唔駛宣誓ok。但另一朋友問另一間,話要帶結婚證書證明關係才可以,所以最好打去問。

家長/監
護人如未能提交上述可接受的地址證明文件,請致電
2832 7700
與學位分配組職員聯絡,以便職員提供確切
的意見及協助

唔該

就算系父母其中一方系舊生都唔一定要成為“申請人”
地址也同理
細路既出世紙有你兩公婆既名已證明一切,有咩好煩?

引用:地址証明應該係你現區地址,唔係你之後搬嘅

原帖由 小曳人 於 13-09-23 發表
地址証明應該係你現區地址,唔係你之後搬嘅地址,臨時買賣合約只係講咗你會買樓,但唔一定要去住
正路:你 ...
已問教育局,話要用大訂時簽的合約作實,所以今日特登去律師樓攞左certified true copy。早知咁麻煩,當初就唔同意俾業主特長成交期。

其實出示结婚證書同出世纸,證明係一家人就得。
‹ 上一主題|下一主題