用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 元朗徐澤林 VS 馬灣基慧
go

元朗徐澤林 VS 馬灣基慧 [複製鏈接]

元朗徐澤林       VS     馬灣基慧
分數         20                :            25
路程   15mins(一程車)           45mins(兩程車)<經修正>

由於有25分馬灣基慧可說十拿九穩可入, 馬基升英中率及學術成績等都比較優勝, 不過家住元朗沒有保母車可直到學校, 要轉車到荃灣再乘保母車先返到學校

相對只有20分元朗徐澤林還要經過抽籤, 但因為比較近而又係基督教小學, 近年冒起受元朗區家長喜愛, 不過比升英中率跟馬基有段距離,

請熟知這2家學校的家長給點意見!!!!
   1    0    0    0

回覆:元朗徐潭林 VS 馬灣基慧

是徐澤林嗎?

回覆:元朗徐潭林 VS 馬灣基慧

不用想,馬灣基慧,派位好些

跟著要搬屋

回覆:元朗徐澤林 VS 馬灣基慧

會唔會搬屋?如果唔搬,放棄基慧啦,元朗都有好幾間勁嘅學校,基慧唔算非要不可,不過如果會搬,梗係25分入左基慧先,唔洗再煩;升小學嘅小朋友仲細,日日由元朗出馬灣,日曬雨淋,冬天仲難頂,唔搬夾硬來好辛苦架!

一定選馬基,最多再叩徐小。徐小20分要抽,若抽不到,要跌落大抽獎,元朗大抽獎上年相當慘烈!

andrewccy 發表於 13-9-16 22:25
元朗徐澤林       VS     馬灣基慧
分數         20                :            25
路程   12 ...

有25分, 當然馬基最隱陣, 抽到後最好般近些.  因為元朗去荃灣後, 荃灣入馬灣也有一段路程 (部份校車可能會先入青衣再入馬灣).  還有放學若參加課後活動, 回家可能已很晚了.

有沒有去過兩間學校的簡介會?  那間教學模式較適合你小朋友?  

徐澤林在元朗是熱門學校,活動教學,新校舍,如果唔搬我就揀徐澤林

兩間小學都有參觀過, 2間都算新淨, 環境當然是馬基優勝亦較大, 由於都是基督教小學教學理念相近, 徐小想法上更新穎, 馬基歷史較久比較穩陣, 我也是有些擔心小朋友要轉幾程車先返到學會辛苦, 不過我們都不是元朗讀小學, 傳統的好學校自行都不可能入到, 徐小是比較新(2002開辦)的小學, 減去必收生後, 應該沒有什麼25分的,20分相對是比較有機會的, 不過要接受一旦自行收唔到就要大抽獎, 到時就唔係自己可以控制到, 內心真係好掙扎.........

andrewccy 發表於 13-9-17 11:37
兩間小學都有參觀過, 2間都算新淨, 環境當然是馬基優勝亦較大, 由於都是基督教小學教學理念相近, 徐小想法 ...
照咁講,即是唔會搬屋,如果唔搬,長途拔涉真係好辛苦!
仲有要考慮埋中學網,中學網可跟小學網或所居住網,我唔熟元朗中學,樓主要細心考慮周詳。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

徐澤林 for sure!徐澤林是一間非常好的學校,老師及校長對敎學充滿熱誠!我有兩個朋友舊年用20分(自行收生)已經入咗,非常開心!太遠的學交真係唔值得考慮, 小朋友及大人都會好辛苦(尤其冬天及打風落雨), 就算你搵自組校車,車程at least一小時走唔luck, 左dau 右dau, 何苦難為小朋友呢?還有,徐澤林需要111嗎?如果要,就go ahead! 最壞打算是扣門,最底限度,你已經有誠意分呢!!祝好運!

回覆:andrewccy 的帖子

絕對有25分,兄姊為畢業生有10分,再加宗教分,會有25分的學童的。

回復 StFrancisNo8 的帖子

2002創校到現在的畢業生弟妹當然會有......不過唔會好多, 兄弟姊妹年齡差6-7年以上的香港較少(不是沒有), 而父母是畢業生的更近乎沒有吧! 如果又是基督教, 這部分怎麼想都不會多的,

引用:+本帖最後由+andrewccy+於+13-9-17+14:25+

原帖由 andrewccy 於 13-09-17 發表

回復 StFrancisNo8 的帖子
所以我叫你揀徐澤林囉,元朗區數一數二的名校,你有宗教分已有好大優勢。我自己得15分,所以諗都唔會諗宗教學校

cwkkbb 發表於 13-9-16 22:40
不用想,馬灣基慧,派位好些

Agree

引用:+本帖最後由+andrewccy+於+13-9-17+11:41+

原帖由 andrewccy 於 13-09-17 發表

兩間小學都有參觀過, 2間都算新淨, 環境當然是馬基優勝亦 ...
徐小20分要抽,我有朋友前年抽唔到,大抽獎去了天水圍,也叩不到徐小,天水圍果間冇校車。開學前幾日才叩入另一元朗二線小學。

唉! 我兩公婆都仲未有共識, 但係下星期就要交自行選校的表格了, 真係矛盾到底點先對小朋友好呢?
1.馬基穩入派位好但遠
2.徐小較近派位都ok但要抽籤(不穩入),一旦徐小唔收就要大抽獎......
主啊! 求您比多D指示.........

回覆:andrewccy 的帖子

搬啦

回覆:karen55407 的帖子

樓主,你大可以搬去葵青區,到時用住址接駁埋中學校網,正!

葵青區中學校網正好多!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!
‹ 上一主題|下一主題