用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 32校網
樓主: cally_yu
go

32校網 [複製鏈接]

回覆:32校網

沙崙換了新校長,
校風幾好,
今年有五班小一,
是區內不錯的選擇

醒目開學勳章

其實沙崙同基榮都好好架

係, 基榮都唔錯

協和、沙崙比較進取,近年確實提升級數,校長施行政務做得完善。

基榮和協和各有好處,基榮校舍小但派Band 1成績很好,協和校舍大校風都吾錯。而沙崙相比之下就好似較弱,有本教人揀小學的書比較左Net31同Net32的學校,將沙崙排到最後,不過就吾知本書準確性如何。

回復 LeeCC 的帖子

沙崙我一直都有留意,校長确實好有愛心學校好多家長都反影校長好,學校越辦越好,唯一不足之處校舍舊,課室冇鋅盤,台凳舊佐DD,但學校對學生支援多,你自行報佐邊間?

回復 galac 的帖子

我同意它的排位,協和跟基榮都很好,沙崙無得同它們比,派位成績不理想,資源又沒有塘官多!我寧願選塘官!

20分能在第一輪入基榮嗎?英文程度與其他32區的學校又如何?

回復 ghosta618 的帖子

囡囡上年20分入了新大天. 感恩~
開學至今,囡囡開心上堂, 各科老師跟得好貼. 有的人話新校長不如以前校長, 其實佢在此校好多年了. 學校行政方面已上了軌道. 今年好似話會改2測2考. 升中率也好好. 一句講晒新大天是一間好學校.

請問大抽獎廿個志願, 但32網得幾間小學, 填曬本區所有小學後,
其餘你地會點填??
填邊一區既小學??

引用:請問大抽獎廿個志願,+但32網得幾間小學,+填

原帖由 jellywonghk 於 14-10-01 發表
請問大抽獎廿個志願, 但32網得幾間小學, 填曬本區所有小學後,
其餘你地會點填??
填邊一區既小學?? ...
只可填本區小學,有幾多間填幾多間

代友問,佢問過大天有sen support,重話攪得不錯,是真的嗎?功課量多嗎?

引用:代友問,佢問過大天有sen+support,重話攪得

原帖由 ozoz 於 14-10-02 發表
代友問,佢問過大天有sen support,重話攪得不錯,是真的嗎?功課量多嗎?

...
我都想知

引用:Quote:原帖由+ozoz+於+14-10-02+發表代友問

原帖由 jellywonghk 於 14-10-05 發表
我都想知
舊大天可到網頁下載年報。裡面寫得好詳細全校有每級有幾多個sen以及類別。支援都有詳細數據。舊大天約有100個sen。但大家一定不要只看年報,一定要去參觀學校,和校長傾談下,才知學校對sen的態度。認識個讀寫障礙係呢間,都幾慘,家人想校。不過不在此講太多。

新大天年報幾乎冇提sen。但朋友仔話,每次考試有100+人分開考的,他說這些小朋友有特殊需要。既然已有咁多人sen,一定有支援。都係個句,一定要觀校,跟校長和融合老師傾下,才可多些了解。

係知咁多,希望幫到你。

回覆:Olympian 的帖子

根據我做課餘托管的朋友講,功課是較多的。其實你只要放學時間到市政圖書館,很多初小跟家長在那裡做功課的,你可問佢地有幾多功課和做幾耐。

‹ 上一主題|下一主題