用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 32校網
go

32校網

小女今年9月要報小一啦,之前住油塘岩搬嚟旺角未夠一個月,對32校網晤熟,請問15分可以報邊間?同埋邊幾間Band1同Band2學校參考下?

karen55407  協和  發表於 13-9-20 09:40

回覆:cally_yu 的帖子

自行你選邊間都得,大抽獎唔計分,32得8間小學,出名有2間大天同協和

回復 柏禧BB 的帖子

我啱搬嚟旺角咋,對昵邊學校完全唔熟悉,唔知路德會沙崙O唔OK?

引用:回復+柏禧BB+的帖子 我啱搬嚟旺角咋,對昵

原帖由 cally_yu 於 13-09-11 發表
回復 柏禧BB 的帖子

我啱搬嚟旺角咋,對昵邊學校完全唔熟悉,唔知路德會沙崙O唔OK? ...
間間都有佢地優點,但係唔太拔尖

回復 dannyyau302 的帖子

我想穩一間相對於唔係太谷嘅學校愉快學習,Band1我覺得我囡唔OK唔受谷,但我對旺角呢區唔熟,如果自行跨區返去油塘有20分,但係我唔想跨區太遠辛苦個囡,請錫教32網邊間相對適合?

cally_yu 發表於 13-9-11 22:48
回復 柏禧BB 的帖子

我啱搬嚟旺角咋,對昵邊學校完全唔熟悉,唔知路德會沙崙O唔OK? ...
沙崙之前麻麻,幾年前新校長聽閒做得很好,我覺得可以考慮。

回復 MrBeast 的帖子

多謝你,因為對呢區唔熟悉

有冇宗教信仰,沙崙有靈修

我個仔都唔谷得,所以兩間大天我放後面=冇機會

引用:回復+dannyyau302+的帖子 我想穩一間相對

原帖由 cally_yu 於 13-09-12 發表

我想穩一間相對於唔係太谷嘅學校愉快學習,Band1我覺得我囡唔OK唔受谷,但我對旺 ...
你住近邊頭?

回復 柏禧BB 的帖子

冇宗教信仰,我住山東街近朗豪坊,我個囡都唔受谷,你仔仔讀邊間啊?

回復 cally_yu 的帖子

這間學校較傳統及保守,你想愉快學習就不太適合了 !

引用:回復+柏禧BB+的帖子 冇宗教信仰,我住山東

回復 柏禧BB 的帖子

冇宗教信仰,我住山東街近朗豪坊,我個囡都唔受谷,你仔仔讀邊間啊? ...
我個仔大抽獎入協和,我覺得ok,有很多興趣班同課外活動揀,老師好nice,成日強調學校好“樸素”,開學第二個禮拜先有功課,數量唔多,ok

引用:回復+dannyyau302+的帖子 我想穩一間相對

我想穩一間相對於唔係太谷嘅學校愉快學習,Band1我覺得我囡唔OK唔受谷,但我對旺 ...
放心啦,我住32區都覺得這邊小學無咁谷。忍痛去左31區讀油天。

回復 PKKP 的帖子

唔該請問32校網有邊間相對於沒咁谷?

回復 柏禧BB 的帖子

協和我了解過,不過我15分冇機會,大抽奬好驚

引用:回復+柏禧BB+的帖子 協和我了解過,不過我

回復 柏禧BB 的帖子

協和我了解過,不過我15分冇機會,大抽奬好驚
大抽獎真係好講運,其實我當時排1:協和,2:基全,3:基榮,4:塘尾道官立,5:鮮魚行,6,7:大天,8:沙崙
官立資源多,鮮魚行真心講句都唔差,基全同基榮其實應該調轉排,因為原來基榮同協和都近屋企,其實我之前都冇留意區內有乜學校,不過有些學校有派宣傳單張去幼稚園,所以會有初步了解

回復 柏禧BB 的帖子

基全都OK?

回覆:32校網

只可考慮新大天或協和第一志願取一,第二排沙崙;第三排基榮。三者以後可亂填,間間差別不大。叩門可選擇40區或31區無咁谷學校。

唔該西你