用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 愛秩序灣官立小學 16網唔催谷學校
樓主: SmellyChu
go

16網唔催谷學校 [複製鏈接]

回復 SmellyChu 的帖子

我唔知崇真係咪多人揀過愛官, 但係崇真有宗教分, 我得15分, 報愛官大家都係15分爭, 機會均等, 崇真就第一ROUND 應該都會收左20分既先.

16網, 除左四小龍, 培僑都多人揀, 不過我覺得佢都谷架, 所以唔考慮住, 梁李秀娛又係谷. 所以我都唔諗.

其實好矛盾, 而家成績好既學校都谷, 唔谷既學校又驚佢升中派位唔好,
又想佢輕鬆愉快讀小學, 又想佢成績唔好差,  諗都R爆頭.

回復 nicksonma 的帖子

又係喎, 冇諗到計分問題添.

真係多謝晒你地d意見,

我聽個朋友講, 有個小朋友比較細仔, 仲好似小小BB, 入到4小龍, 但p.1 已經跟唔到, 好辛苦, 唔想返學. 個呀媽都諗住幫佢轉返出d冇咁谷o既小學. 真係要搵d 啱自己小朋友o既學校, 唔係出名一定好.

SmellyChu 發表於 13-9-13 13:16

又係喎, 冇諗到計分問題添.

我就係驚呢樣, 所以一線四小龍都唔諗, EVEN係正屋企樓下都放棄了。

我要返工, 唔能够睇佢功課睇得咁緊,屋企又人多雜, 無一個清靜既讀書環境比佢,

而家主要都係搵D 開心快樂, 老師有愛心, 有功課輔導班既學校. 頭痕.

heavy workload for kids is also nightmare to parents, esp. to working mom.
Sometimes the school workload do push my kid and myself to corner, luckily ABGPS is not the most extreme case.  As a working mom, most important is to train up your kid to take more initiative in studies, rather than waiting for you to return home to help.  

All in all, ABGPS is an ideal choice!!

回復 saiwanho 的帖子

yes, the principal of my son's kindergarten said, if want to choose the high level school, you may need to give up, such as your work, time, engery, sleeping time.....etc.

好開心喺呢度同你地傾,大家都有差唔多嘅諗法。希望今年報小一嘅可以快啲做到一個自己覺得正確嘅決定,唔洗再心煩。個個小朋友都開開心心咁學習,聽教聽話。

SmellyChu 發表於 13-9-13 18:06
好開心喺呢度同你地傾,大家都有差唔多嘅諗法。希望今年報小一嘅可以快啲做到一個自己覺得正確嘅決定,唔洗 ...
衷心祝福大家如願,小朋友們有個愉快又健康的小學生活!

引用:heavy+workload+for+kids+is+also+nightmar

原帖由 saiwanho 於 13-09-13 發表
heavy workload for kids is also nightmare to parents, esp. to working mom.
Sometimes the school work ...
thank you so much!
I think I am not patient, even if give up my work cannot be a good full time mom, I prefer to train up my son to do homework himself.

引用:Quote:SmellyChu+發表於+13-9-13+18:06+好

原帖由 saiwanho 於 13-09-13 發表
衷心祝福大家如願,小朋友們有個愉快又健康的小學生活!
我仔讀書計數認字應該無問題, 但小肌肉唔係好夠力, 寫字慢唔靚, 唔知愛官多唔多抄寫呢?
我知佢要練多D, 但除左老師要求的佢都唔踵意寫

nicksonma 發表於 13-9-13 23:47
thank you so much!
I think I am not patient, even if give up my work cannot be a good full time mom, ...
So ABGPS seems suitable for you!  Regarding copying.... certain volume..... be prepared for that!

引用:Quote:nicksonma+發表於+13-9-13+23:47+tha

原帖由 saiwanho 於 13-09-14 發表
So ABGPS seems suitable for you!  Regarding copying.... certain volume..... be prepared for that!
hope so, 期待下星期六的開放日!

想請問下你, 今年愛官升中派位成績如何?

我同仔仔同學既媽咪講我心水係愛官同崇真, 佢地話崇真好, 愛官就一臉怪怪地,
我都唔知點解.

上星期去參觀左其他學校, 老公又好鐘意太古, 搞到而家十五十六,

三間學校係度揀緊 崇真 vs 愛官 vs 太古.
( 雖然太古係跨區, 但係交通反而就便利, 愛官雖然唔使搭車, 但係都要行成15~20分鐘.)

好頭痛, 好想即刻到21號可以快D去參觀愛官, 好驚到時仲未有結論呀!

SmellyChu 發表於 13-9-13 18:06
好開心喺呢度同你地傾,大家都有差唔多嘅諗法。希望今年報小一嘅可以快啲做到一個自己覺得正確嘅決定,唔洗 ...

請問你有決定未?

我好頭痛呀, 唔知揀邊間好.

去完崇真,又真係十五十六, 祟真個校風真係好似幾好, 老師有愛心, 校舍又幾好.

廿一號睇埋愛官先決定到....其實我一心諗住愛官, 希望參觀時可以更加令我下定決心啦.

我呀仔好乖, 好純, 我都希望佢o既學校校風好.

nicksonma 發表於 13-9-17 16:39

想請問下你, 今年愛官升中派位成績如何?
我只知道剛剛畢業的六年級男生有7人進了皇仁,其他的,大家可以去愛官的網頁看看,不過沒有詳細列明每間學校有多少人入了。愛官的聯係中學有:皇仁,筲官,金文泰和筲箕灣東官中。可能因爲連了皇仁的關係,男生比女生多。

哈哈,我家也是距離愛官大概10多分鐘的步行距離,對我來説,還可以吧,每天就當作是運動。不用坐車,我就覺得很方便,因爲時間可以控制。

三間如果以校舍來比較,太古小學比較遜色,原因是給其他高樓包圍,也距離很近。但是其他方面我就不大清楚。

論歷史,愛官是比較新,也可能因爲這樣還未能給太大的信心給家長們。

21號的參觀希望能給您們多點資訊關於愛官,到時有問題不要害羞,盡情發問!

到最後下了什麽決定,歡迎PM我!

回復 SmellyChu 的帖子

愛官的校風是可以的,我兒子現在小五,過去四年沒有學壞!誠然,每班當然會有些較頑皮/專注力不足的學生,一、二年級可能也較容易見到,因爲沒有用成績分班,不過,從未遇上,也沒聽説過有欺淩的事件。我覺得小朋友通常都是類似的性格才走在一起,您的小朋友是文靜的一類,通常不會跟頑皮的一類混起來。以小兒為例,他不會與頑皮的同學玩,所以我從來沒有太擔心他的同學是什麽類型的。

有一點我想提出,愛官老師們跟家長有保持定期的聯絡,小朋友譬如在學校學習、操行上有問題,很快就會傳到父母那裏,因爲老師們會直接跟家長聯絡,反過來,家長們隨時有需要,也可以打電話預約老師詳談,溝通是雙向的,都是以小朋友為大前提,這一點我很喜歡。

再分享多一些:

當年小兒也只有15分,如果我選熱門的學校,肯定要“蘿戀”多幾個月,因爲不會一記擊中。所以當年有自知之明,選沒有宗教背景的,歷史不大久的,避免因爲自己不是教徒,而且避開老牌學校有很多兄姐就讀的,勝算就大多了。如果大家手持的分數不高,也不妨考慮我以上所說的。

saiwanho 發表於 13-9-18 02:53
再分享多一些:

當年小兒也只有15分,如果我選熱門的學校,肯定要“蘿戀”多幾個月,因爲不會一記擊中。所 ...

唔該晒! 我都係15分, 所以我都好想一擊即中. 多謝你的意見!

Thanks, 我都係15分, 唔想蘿蘿戀, 一次攪掂就最好

兩位英雄所見略同!當年1擊即中,精神上馬上覺得好舒暢!無論您們最終的選擇是哪所學校,希望您們能享受我當年的舒暢!
‹ 上一主題|下一主題