用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 學緊彈鋼琴係咪唔可以同時學小提琴?
go

學緊彈鋼琴係咪唔可以同時學小提琴? [複製鏈接]

學緊彈鋼琴係咪唔可以同時學小提琴?

0    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

引用:學緊彈鋼琴係咪唔可以同時學小提琴? +

原帖由 CAP 於 13-09-07 發表
應該有幫助,小提琴要靠聽。不過小朋友辛吾辛苦鐘吾鐘意就另一回事了

回覆:CAP 的帖子

对學小提琴更有幫助,容易上手,因只需要看高音。

Why not? Many students of mine are learning violin too.

引用:學緊彈鋼琴係咪唔可以同時學小提琴? +

原帖由 CAP 於 13-09-07 發表
My girl ok wor

如果佢對音樂係有天份同興趣,學咩都冇問題

回覆:學緊彈鋼琴係咪唔可以同時學小提琴?

只要睇睇班in神校嘅小朋友,六年級已經考完兩樣8級,就知無問題啦。

點解唔去試下先?
除非妳已肯定答案。

回覆:CAP 的帖子

我個女先學小提琴,一年後學埋綱琴,最重要係個小朋友有興趣。

我知嗰班小提琴勁的,幾乎全部都有鋼琴底。

可以的,沒有甚麼必然的沖突!
不過我所認識的在一段時間之後便主次已分!
能分配的時間始終有限,上望的要求越上越高.....大局自定。
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

回覆:bebebe12345 的帖子

學樂器真係好難講,學一樣已經唔係個個得,好視乎小朋友嘅條件和父母嘅support.

最主要是時間分配。
我囝學了小提琴幾年後,今年開始學鋼琴。最大問題是不夠時間練琴,若認真對待,每天要練個幾兩個鐘。即使有時間,小朋友都會攰。而且,生活被音樂充斥,沒時間發展其它興趣。

鋼琴和小提琴本身並無衝突。
for every one criticism, three positives must be given.

開始時曲目細還可以,越上曲目越大,自然要作取捨!
當要求改變同樣要作取捨!
總的來說、跟到甚麼老師是最大的影響!

steamball  teach me how to choose, :)  發表於 13-9-9 19:52
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

...........

好多小朋友都係兩樣一齊學.

最重要係佢地喜唔喜歡同有無時間.  太累就唔好 la.
‹ 上一主題|下一主題