用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 媽咪們找補習社是否會找近屋企的?
go

媽咪們找補習社是否會找近屋企的? [複製鏈接]

小朋友現在小三, 在九龍城某補習社上功課班, 我家在藍田. 上了幾天, 暫時還沒太多功課.
補習社會比一些小三卷小朋友做. 這幾天都7時多接他回家. 由於九龍城沒港鐵, 我要先轉巴
士再轉港鐵. 回到家時都巳8時, 小朋友都顯得很累. 吃完飯加沖涼都差不多9時. 再檢查家課
書包都9時多了. 他休息一下都要睡覺了.  好像他沒甚麼消閒時間又一天了. 這家補習社是朋
友介紹, 信得過. 但就唔近屋企. 我當初冇考慮到路程問題, 只想有人幫輕我. 現在另一個媽咪
介紹我另一家十分近屋企的. 她的女兒也在那裡做了兩年功課. 我想應該信得過吧. 但又怕唔
好要轉回去就煩了. 如果是你們, 你們會選擇近屋企的補習班嗎 ?
   0    0    1    0

ANNAFRIEND 發表於 13-9-6 12:05
小朋友現在小三, 在九龍城某補習社上功課班, 我家在藍田. 上了幾天, 暫時還沒太多功課.
補習社會比一些小 ...

如果是每天教學都去的功課班, 我會找近屋企或近學校, 可節省交通時間.
星期六日才去較遠的專科補習班.

我不明白如果唔好要轉番回去原來的補習社有什麼麻煩....
除非你原本嗰間是很出名大把人爭住讀嗰D補習社, 普遍來講你肯番去讀, 佢地一定會歡迎你... 我個女間補習社都經常有同學仔停咗一斷時間又番去.

引用:小朋友現在小三,+在九龍城某補習社上功課班

原帖由 ANNAFRIEND 於 13-09-06 發表
選近la,太遠孩子累了,會在上課時不專心,而且多些時間放鬆下,心生都比較好,現在課程先岩岩开始,巳見累,曰後点算!

近屋企既話,大人同細路都無咁辛苦!

功課班最好近屋企,小學都應該同區會好好多,如果小朋友太累,又冇晒自由活動時間,小朋友容易失去動力、失去興趣,身心都唔健康,得不償失。

如長期係咁辛苦,你個小朋友可能連學都唔想返!

回復 ANNAFRIEND 的帖子

多謝大家的意見. 最初只是一心想解決做功課問題, 沒有只細想清楚情況. 加上我最初只認識一位家長小朋友去緊補習班, 所以就報了. 呢幾晚見小朋友回家時都很累, 加上我小朋友在補習社常聽見導師常責罵小朋友, 當然我小朋友在操卷不小心時也被責罵了.  令小朋友十分抗拒. 上星期五在去補習班途中巳顯得十分抗拒, 上車後更哭起來. 看見他十分焦慮的樣子, 我也不忍心他去.  今天跟他說再去補習班, 他也跟我說不要. 但勉強要他去, 怕他更加抗拒. 看來這個月補習班費用是白交了. 我巳跟他約法三張, 以後要在家乖乖地專心做功課, 否則就要他回去他口中超級差勁的補習社.

引用:回復+ANNAFRIEND+的帖子 多謝大家的意見.+

原帖由 ANNAFRIEND 於 13-09-09 發表
回復 ANNAFRIEND 的帖子

多謝大家的意見. 最初只是一心想解決做功課問題, 沒有只細想清楚情況. 加上我最初 ...
可否告之惡的補習社是否專才?謝謝!

Unless there are some reasons you must go to the far one, otherwise go to the closer one.

回覆:媽咪們找補習社是否會找近屋企的

1。補習社仲要功課班如果大班好難有唔惡導師呢 2。找補習社功課搵番多同校生又會好d ,但住得遠又另計

當然首選近屋企

我的经验,
因讀書和住家不同区,
选了讀書籴果区,因為補習社会有学校舊卷,
较易操練有關練習!
況且放学即去,冇分别!

回覆:媽咪們找補習社是否會找近屋企的?

近學校的, 因為接送和操券問題

晨早起床返學,加埋補習班一天做12小時,中間時時刻刻比人管住。如果呢份係工,冇人工,我唸冇人會願意做。耐唔耐仲比人鬧添。
‹ 上一主題|下一主題