用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 好多20分自行都入唔到心儀小學?
go

好多20分自行都入唔到心儀小學? [複製鏈接]

在BK那邊爬文有關08年升小準備, 見有人講開, 話13年升小一的很多20分也入不是穩入也要抽籤, 尤其基督教或天主教的小學! 因為很多小朋友又有宗教分+首名+適齡=20分!
係咪真係有D咁GE事呢?
我自己也是只有20分(適齡+父母舊生), target的小學算是區內一線, 不過我查過過去10年20分也是穩入的, 是否我太過於擔心?
   0    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

只可以講,一年出生率比一年高
今年得唔等於出年得
最重要嘅係,如果間學校多舊生,20分真係唔夠分,唔好講如果有宗教分,更加無可能唔駛抽!
恐龍家

小曳人 發表於 13-8-29 12:40
只可以講,一年出生率比一年高
今年得唔等於出年得
最重要嘅係,如果間學校多舊生,20分真係唔夠分,唔好講 ...

謝謝! 明白你所講, 不過我都冇得選擇, 只有這間小學可以有20分!
咁以我所知這校的舊生亦不算太多, 因為這是分拆當年一所小學的上下午班後變成的千禧學校那類, 只有當年下午班的家長可用舊生分! 另外兄姐是畢業生的就計不到了!

唉,我d仔都係讀緊私立男校。。。  
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

yankaka 發表於 13-8-29 12:58
謝謝! 明白你所講, 不過我都冇得選擇, 只有這間小學可以有20分!
咁以我所知這校的舊生亦不算太多, 因為這 ...

你的小學有沒有宗教?  如有, 你要和"宗教分+首名+適齡=20分"申請者一起抽.  20分, 點都要TRY下運氣!
~easybring~

回覆:好多20分自行都入唔到心儀小學

easybring 發表於 13-8-29 14:26
你的小學有沒有宗教?  如有, 你要和"宗教分+首名+適齡=20分"申請者一起抽.  20分, 點都要TRY下運氣!  ...

心儀小學有宗教的, 是天主教, 所以我當年心大心細好唔好同佢返主日學, 資料都問哂, 咁我本身都是讀天主教學校大, 只是沒領洗, 覺得陪個仔一齊返主日學都好, 不過老公又覺得冇咁GE必要就放棄咗!
我都知要靠運氣....咁睇嚟都要開始祈吓禱先得啦!

louisachausw 發表於 13-8-29 18:57
區內—線末必是其他大部份人心目中一線!

對呀! 因為更出名的天主教學校更多, 所以未必會有太多人選, 我就係咁諗!

same case here

yankaka 發表於 13-8-30 11:18
對呀! 因為更出名的天主教學校更多, 所以未必會有太多人選, 我就係咁諗!

Good luck, 我母校唔係區內一線, 20分都要抽。不過, 可以安慰你, 有20分無論如何機會都係大一啲, 就算抽, 都仲好過大抽奬抽。你可以開放日時, 返校問吓負責收生老師, 去年20分情況如何, 今年應較去年難一點點而已, 差不多。

lovelymamamia  But 老師would know or share 去年20分情況如何??  發表於 13-8-30 15:38

little_yolky 發表於 13-8-30 11:40
Good luck, 我母校唔係區內一線, 20分都要抽。不過, 可以安慰你, 有20分無論如何機會都係大一啲, 就算抽,  ...

好主意, 我因為上年去過開放日, 仲諗住今年唔去添!

奥脫福 發表於 13-8-29 14:19
唉,我d仔都係讀緊私立男校,黎緊阿妹。。。
我同你一樣呀~ 個女就全力叩.......

lovelymamamia  But 老師would know or share 去年20分情況如何??  發表於 1 小時前

我去幾間都有分享, 不過, 都係最後加句 "年年情況唔一樣" 的官腔。但會話你聽, 15分一定無行, 20分要抽等信息。
所以, 一定要問負責收生老師, 唔係一般老師。

lovelymamamia  thanks. But may I know who will responsible teacher? can I check school who is 負責收生老師?  發表於 13-9-2 09:14

真係好唔明點解呢方面唔可以透明度高d, 都想知道下某些心儀小學20分機會率有機多作參考....

lovelymamamia  yes, really worry , since don't know which one have higher chance... ...  發表於 13-9-2 09:15

回覆:好多20分自行都入唔到心儀小學?

看見有同學今年只有20 分和沒有宗教分而入唔到自行. 還是早些拿宗教分吧!

yankaka  3年前已諗過啦, 又過唔到自己呢, 為5分咁做又怕冇恒心!  發表於 13-9-2 12:51

回覆:好多20分自行都入唔到心儀小學

你説的是否千禧華德?如果是的話,2013-14年20分之家長不是全部入到,亦因為有世襲的小朋友,所以都係睇是運氣。15分自行一定唔得。我囝囝今年讀P.1。我先生發現今年加入主日學之小朋友越來越多,(希望有宗教分),加上出世小朋友又多左,所以來年2014-15年,勁爭只會越來越大。

harukiya 發表於 13-8-31 17:12
你説的是否千禧華德?如果是的話,2013-14年20分之家長不是全部入到,亦因為有世襲的小朋友,所以都係睇是 ...

我說的不是千禧華德這間, 我呢兩年都問過人15分入唔入到, 咁這兩年的答案都是連15分都入到, 縱使要抽, 咁站於我嚟講, 15分都入到即係20分一定冇問題!
不過我都冇選擇, 只有這間可持20分, 咁亦只可以自行時報呢間, 唯有諗諗直資OR私小, 但除非比較便宜的, 否則又負擔唔起! 實在冇選擇呢!

單,雙飛效應。現在D單,雙飛好識部署架,再唔同以前死守於新界區。每區名校都會有佢地的踪影:;pppp:

Yankaka, This 5 points had big impact to your kids to go into dream school.  It is worth.

‹ 上一主題|下一主題