用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 根德園好谷,如果跟唔上要退學?
樓主: MMAAXX
go

根德園好谷,如果跟唔上要退學? [複製鏈接]

咁家長理念、小朋友性格就和學校吾相配,根本就無謂報,盞搞。

alovea  我都唔想!! 唉...放棄左其他就只有返KV,唉!!!  發表於 13-8-28 21:10

引用:吓!?畫畫都要跟足?比我我會由佢扣分 +

原帖由 alovea 於 13-08-28 發表
吓!?畫畫都要跟足?比我我會由佢扣分
KV 教中英文字都會有個圖畫,當然不需要完全跟足,但大概都要似個畫法

坊間的傳言真的不可盡信, 我個係細囡,但都絕對跟得上課程,又可能K1比較hea, 其實KV老師好有辦法好細心,教得好好,我囡曾經有兩星期突然上堂發夢唔留心,所有字都學不到,老師已即時向我了解,因佢覺得小女同平時不同,了解下發生咩事,絕不是比壓力我,仲提供意見大家合作幫我囡囡,佢地真係好好,好細心!

回覆:LWTbb 的帖子

多謝你!坊間真係好多傳聞,一係就「我聽講咁咁咁……」、一係就「我朋友話咁咁咁……」好多好多「傳說」,有時好難分真偽,希望多些好似你呢D「真正用家」多D分享,就好了!

回覆:根德園好谷,如果跟唔上要退學?

我講的並非傳聞。
我朋友個仔畫大象,
原本個圖像尾向下,
我朋友仔仔畫條尾向上,
扣分。

你問我,我就講。
但我本人覺得kv 好好。one of the top.
只是吹吹水。

alovea  對唔住! 可能你誤會左我,我只係覺得好多人都唔係用第一身既身份去分享, 先有感而發,可能言詞令你唔誤會,對唔住,無意!  發表於 13-8-29 17:39
MrBeast  網絡世界,無須咁認真nei  發表於 13-8-29 16:57

我無意冒犯,不過我唔係好明:畫畫要跟到足,如果唔係要扣分,其實個目的係咩呢?

學校既課程深我明,可能好簡單希望小朋友識多d字、小學考得好d、小學唔駛咁辛苦,但畫畫呢樣我唔係好明!

引用:我無意冒犯,不過我唔係好明:畫畫要跟到足

原帖由 irene_the_pooh 於 13-08-29 發表
我無意冒犯,不過我唔係好明:畫畫要跟到足,如果唔係要扣分,其實個目的係咩呢?

學校既課程深我明,可能 ...
Kv 既教學方法係咁,唔跟圖案就扣分,不是創意n活動教學,小朋友坐唔定or成積跟唔到會給勸退。kv 係全統教學,不要用york /sc 比較。就等於apple or orange邊樣 好d? 最緊要自己like n 啱食。

irene_the_pooh 發表於 13-8-29 22:49

學校既課程深我明,可能 ...
My guess: kv 的概念是幫學生接上傳統重視discipline的小學,畫的公仔可能是小肌和視覺記憶訓練的一部份。

今時今日,創意和思考能力當然也很重要,入讀kv的可能要出外找些方法和活動來培養這方面了。

明白,唔該晒!

引用:我講的並非傳聞。 我朋友個仔畫大象, 原本

原帖由 behappydad 於 13-08-29 發表
我講的並非傳聞。
我朋友個仔畫大象,
原本個圖像尾向下,
如果係評估要跟足老師我覺得OK喎, 但平時功課要畫4幅圖, 我小朋友其中兩幅會自己創作, 老師仲會讚佢畫得靚, 到評估就會自動跟返老師畫法

所謂的畫圖係中英文學術一部分,要跟老師畫我覺得無問題,另外佢地係有美勞堂的,美勞堂的畫作及手工當然可以自由創作,KV並不是大家想像中咁機械式

引用:所謂的畫圖係中英文學術一部分,要跟老師畫

原帖由 LWTbb 於 13-08-31 發表
所謂的畫圖係中英文學術一部分,要跟老師畫我覺得無問題,另外佢地係有美勞堂的,美勞堂的畫作及手工當然可 ...
'

回覆:LWTbb 的帖子

咁都好D!

我都有朋友個仔讀KV, 考小學時被批評無創造力

Just been through the P1 interviewing process, I never heard of any schools that will criticize kids when interviewing them.
The school is there to interview/test them, not to criticize them.

Don't forget kids often mirror their parents, boring parents = boring kids, sociable parents = sociable kids.

回覆:liliankaykay 的帖子

噢!請問老師在什麼情況下批評個學生無創造力呢?當面?還是怎樣呢?可以詳細少少講解下嗎?謝謝啊!

嘩,畫畫要跟足,如果係我仔實唔得.
佢鐘意天馬行空咁畫,
小學面試要畫畫,唔怪得佢話同組啲同學個個都畫花草樹木,得佢一個畫幾個戰鬥中嘅機械人,佢返來仲問我,有冇問題,我話,你好叻,完全冇問題

twolilmonkeys 發表於 13-9-1 23:10
Just been through the P1 interviewing process, I never heard of any schools that will criticize kids ...
考小一咁多人,吾知學校會吾會比feedback個別學生。

不過,真係吾好高估教育工作者的操守和口德!

twolilmonkeys 發表於 13-9-1 23:10
Just been through the P1 interviewing process, I never heard of any schools that will criticize kids ...
Agreed
Pn 有位同學(activity based), k1 轉去kv, 之後考入cky, what do people say to that?

A wise man once said to me, "學校是塊田",

咁大家都諗到父母係乜角色。

lammakbb 發表於 13-8-28 14:30
我個仔讀緊k3, 我覺得程度係深, 中文k2 下學期寫句子如 好朋友手拉手..., 每星期有中文, eng dictation (10 ...

K2就咁真係慘..

h2013 發表於 13-8-30 01:51
Kv 既教學方法係咁,唔跟圖案就扣分,不是創意n活動教學,小朋友坐唔定or成積跟唔到會給勸退。kv 係全統教 ...

岩....學校KEEP到咁TOP當然有原因..好多名校都勸退人...
‹ 上一主題|下一主題