用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 根德園好谷,如果跟唔上要退學?
go

根德園好谷,如果跟唔上要退學? [複製鏈接]

聽朋友講嘅,唔知真定假,有冇家長知?

18    0    1    0

年年都有江湖傳聞,不過無識人係咁。

回覆:根德園好谷,如果跟唔上要退學?

係好谷,但又無聽過有人要退學喎!好多媽咪都覺得好谷都可以學得好開心!

其實一個4-6歳的幼兒,系多數好快樂的。

如果人系果個階段都吾快樂,真系好淒惨。

回覆:Jane1983 的帖子

哈哈,絕對認同

Jane1983    發表於 13-8-25 17:12

引用:其實一個4-6歳的幼兒,系多數好快樂的。如

原帖由 Jane1983 於 13-08-25 發表
其實一個4-6歳的幼兒,系多數好快樂的。

如果人系果個階段都吾快樂,真系好淒惨。 ...
我唔知呀,係聽朋友講,所以先開post問下

引用:係好谷,但又無聽過有人要退學喎!好多媽咪

原帖由 alovea 於 13-08-25 發表
係好谷,但又無聽過有人要退學喎!好多媽咪都覺得好谷都可以學得好開心!

...
冇就好,因為朋友話老師親口同佢朋友講要個家長好好咁認真補下課,如果再啲成績再冇進步就要考慮下轉校喎

深Ga, 但老師有方法教的,不過能力弱d會辛苦ga,  跟唔到可能真係轉校好一些,勸退又未聽過(當然咁唔代表冇)。谷唔谷就要看小孩能力和父母了。

回復 MMAAXX 的帖子

始終幼稚園野少,家長肯跟,好少話小朋友完全跟吾上。

同埋KV收大B,揀學生是多係選文靜受教,收得、屋企又支持,應該ok。當然小朋友後來發現有學障等問題,又係後話。

引用:年年都有江湖傳聞,不過無識人係咁。

原帖由 Jane1983 於 13-08-25 發表
年年都有江湖傳聞,不過無識人係咁。
我識

係提議你咁做

回覆:behappydad 的帖子

下?真架?最後點呢?

回復 behappydad 的帖子

個小朋友系也野情况?系咪轉校有professional help對小朋友有益?
我吾系kv fan, 因為吾buy 谷,但吾少親友讀過,都系話它用心辦學、有愛心,好難想像跟吾上,叫你走。

想知點谷、點深法?

我個仔讀緊k3, 我覺得程度係深, 中文k2 下學期寫句子如 好朋友手拉手..., 每星期有中文, eng dictation (10個生字), maths 小quiz(又係10條, 如5前面係mud 嘢數字, 順或倒數1-20等),  一個學期會見老師2次, 老師會特別指出小朋友有邊度好邊度要加強, 好似我仔初頭d中文唔得, 老師會叫我地揾補習班, 因為佢地真係有一套教法, eg 要跟筆順, 成個字要好四正,仲要配指定ke圖畫, 我自問就唔100%sure 自己識哂, 最後都搵咗所謂功課輔導比佢去上, 但當小朋友習慣咗就ok.
其實我覺得老師未必係想叫小朋友退學, 只不過指出問題, 如果家長唔跟進或唔認同小朋友應該學呢d嘢, 其實轉校係應該考慮ke, otherwise, 小朋友都唔開心啦, 其他人做到, 得佢做唔到....

真係好深喎!似小學嘅程度!

回覆:lammakbb 的帖子

想請問是否K1就有功課?有默書呢?英文堂是用什麼形式上堂的呢?小朋友返學開心嗎?

回復 alovea 的帖子

k1 有簡單工作紙, 填色, 連線咁, 下學期學寫字, 都係唔多, 小朋友好開心,

到k2 至開始真係有功課, 每日寫一板中文字, 一板 eng, 總共30個度, 有時其實阿仔係學校已經做了1/3

dictation 同quiz 係k2 至有, 但老師叫呢個做記憶遊戲, 小朋友會覺得係玩, 好開心咖.  

佢地每個學期ke 有2次評估,有中英數常, 你可以話係exam, 因為佢地叫做大paper, 老師係唔會講定邊日做, 所以父母只可以差不多時候便同小朋友努力溫習

引用:下?真架?最後點呢? +

原帖由 alovea 於 13-08-28 發表
下?真架?最後點呢?
朋友個仔好有個性
畫畫唔十足十跟住畫,扣分
kv 要求好机械式
最後多次見老師後决定轉校

並不代表kv 唔好,只是唔適合
有幾個朋友讀得好好
勁叻

behappydad 發表於 13-8-28 18:12
朋友個仔好有個性