用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 BPS好抑或張祝珊好?
go

BPS好抑或張祝珊好? [複製鏈接]

如題

3    0    0    0

兩間都好好。
單從學術來說,BPS 較好一點。
但視乎你和女兒喜歡男女校或女校。

回覆:cellon 的帖子

如果鍾意音樂,BPS是不錯的選擇

孩子需要鼓勵, 適當的稱讚和鼓勵,
會使他更努力去完成任務, 對自己更有自信.
在小朋友的學習過程中,父母的啟發與鼓勵是十分重要。

回覆:BPS好抑或張祝珊好?

會否只重成績,忽略全人發展?
兩間學校的老師質素不知如何?關心學生嗎?

BPS is better

For girls, I will pick BPS.

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:如題 +

原帖由 yi 於 13-08-14 發表
如題
I will vote BPS, teacher and principal with a heart to teach the student

I will vote 張祝珊,

yi 發表於 13-8-14 17:23
如題
如考慮埋直資, 會 1. SPCC 2. SPCS.....

回覆:yyyvonne 的帖子

Why do you vote for 張祝珊?

引用:I+will+vote+張祝珊,+

原帖由 yyyvonne 於 13-08-14 發表
I will vote 張祝珊,
Will do u choose張祝珊?Would U please give me some reasons?

我想你到學校網頁睇多幾次,再考慮想女兒讀男女校與否,再決定吧!
你可以兩間都選!
我剛玩完這個遊戲,我以前浪費了很多時間去想,因為有很多事情不是由我們決定的!其實好的學校有很多,祇要自己的子女努力學習,投入、開心,就可以了。

我选BPS, 因看得出校長很比心機為學校争取,对學生有一顆熱 誠!音乐方便也很傑出

但是我個女在音樂方面沒什麽成就、潛能。

回復 yi 的帖子

BPS的舞蹈也很突出。好似有兩個舞蹈學會,但分別是什麼就不清楚了。

不如換一個角度看。

七年前張祝珊校長在收生簡介會很平衡介紹理念及整體表現,祂覺得還差一點點,所以是家長的次選,首選男生是皇仁,女生是庇利羅士。當年我就是按他所講去排。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

醒目開學勳章

我估兩間學校 以我的認知,分別最大的是。。。。。一間男女校,一間女校

啊,講笑,應該是一間較谷,一間較鬆,要看你女係邊類型

如果受谷的,張祝珊會適合,但如果無自制力的,一定要谷有壓力先得既就不好讀bps, 因為太鬆啦

CrabPincers 發表於 13-8-15 10:03
我估兩間學校 以我的認知,分別最大的是。。。。。一間男女校,一間女校

啊,講笑,應該是一間較谷,一間 ...

你係真唔係呀 ! 庇理羅士都不是Relax 0架, 你資料來自何處呀 ! 朋友個女向入面讀S2, 老師好緊張成績0架

醒目開學勳章

引用:Quote:CrabPincers+發表於+13-8-15+10:03+

原帖由 masterpiece 於 13-08-15 發表
你係真唔係呀 ! 庇理羅士都不是Relax 0架, 你資料來自何處呀 ! 朋友個女向入面讀S2, 老師好緊張成績0架:ha ...
你有女入去試試,未知係不係鬆law

醒目開學勳章

引用:Quote:CrabPincers+發表於+13-8-15+10:03+

原帖由 masterpiece 於 13-08-15 發表
你係真唔係呀 ! 庇理羅士都不是Relax 0架, 你資料來自何處呀 ! 朋友個女向入面讀S2, 老師好緊張成績0架:ha ...
我真係好小聽一間中學,平時功課不計分,無乜功課,連uniform test都不計落總分,如果,甘都不是鬆的話,可能我心中把呎同你朋友把呎不同

老師緊張成績又如何?有好多功課?有補課?我未聽過有相反,我見我同事d仔女果d學校,連欠交都要記錄,多過幾多次就要記缺點,而照我所知,bps不會有呢d

masterpiece    等我CHECK 下先  發表於 13-8-15 17:16
‹ 上一主題|下一主題