用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 德望幼稚園的小種子計劃,但我好後悔.
樓主: king.bo88
go

德望幼稚園的小種子計劃,但我好後悔.   [複製鏈接]

ms.bead 發表於 13-8-13 18:10
我真的沒有對學校有"強烈的歸屬感", 亦沒有需要!因為我不是GH既學生,應該係我個女先對學校有歸屬感!我地作 ...

又係....各人有各人的心態, 不應該"硬推自己的想法給別人".  我認為對的, 其他人未必一樣, 要容許喜歡和不喜歡的想法存在.  我沒有你的經驗, 所以不能代入理解.  

我自己會很努力對公司/自己曾讀的學校和子女的學校增加歸屬感.  我希望對她們有貢獻. 正努力中....... 遠大D, 應該對香港和祖國有歸屬感....不過, 我仲未做到.
~easybring~

引用:+本帖最後由+easybring+於+13-8-13+18:30+

原帖由 easybring 於 13-08-13 發表
係呀…千其唔好將自己既想法硬銷給別人,正如我經常說沒有最好的學校,只有最適合既學校就是這個道理…

每人對事件有唔同睇法,沒有對與不對…而討論區既成立就係比兩方以理討論,正所謂"和而不同"…

真的很欣賞閣下對咁多方面都努力培養歸屬感!我就實在做不到了…好了,說了太多離題的話,為免被版主删題,還是討論番樓主的主題…

liz107  傾傾吓離題,皆因掛住捉人字虱再發大,務必要引起公眾嘩言,..而家香港興呀  發表於 13-12-4 23:58

回復 easybring 的帖子

可需後悔呢 !幼稚園階段咋, 吾好咁快下定綸,或者未來成績比讀德小更優秀,德小冇寫包單,個個成績好架!

liz107  贊成  發表於 13-12-4 23:58

回覆:德望幼稚園的小種子計劃,但我好後悔.

所以我不會一心只向龍校,學校隨時改 policy 我地做家長嘅好肉隨針板上....

聽樓主這樣說德幼真是一間好有heard的幼稚園,能培養小淑女真的不易!

回覆:teambuilder 的帖子

除非是一間好差劣的幼稚園,令到貴女兒有很不快的經歷和回憶,否則用不上用後悔來形容這三年光景吧?
後悔是因為學校不收自己的小種子,但大家有冇認真想想,是否小女可能不太適合,加上收你幼稚園冇話包你一定上小學,有時真的有怕這類家長,好似情侶拍拖噤,拍拖就要包保一定要結婚囉。。。
其實,幼稚園生涯已過去,只是一個小階段,確實何須太介懷,心存感恩之心,小孩也會感受到!眼見好多waiting家長已經平常心對待,順真自然,最後讀女拔又好,讀屋邨又好,誰最後跑出天曉得,何需須執著於一條所謂起跑線,都係果句,父母才是最大的老師!

liz107  時代唔同,好多人已做唔到喱種平常心心態  發表於 13-12-5 00:00

如果用拍拖形容,不如用同居三年,然後對方單方面提出分手。分了手就忘記背後。

引用:如果用拍拖形容,不如用同居三年,然後對方

原帖由 CHP 於 13-08-13 發表
如果用拍拖形容,不如用同居三年,然後對方單方面提出分手。分了手就忘記背後。

...
真的忍不住哈哈大笑! 錯,真的很錯,所有錯錯在你度,點解拍拖三年乜唔包結婚嘅,點解你要背棄我搭上外人,因為。。。你同得我拍拖,應該就要同我結婚,否則當初你點解要選我!
我。。。搭上外人要因為我覺得人地更適合我,大家勉強冇幸運的

引用:如果用拍拖形容,不如用同居三年,然後對方

原帖由 CHP 於 13-08-13 發表

...
我估你既意思是被拋棄的那位,請忘記背後,再尋真愛。

~easybring~

By the way, 拍拖、同居、結婚、分手....真是奇怪比喻。 唔好用啦!哈哈!

~easybring~

路過...
明白樓主的感受,因為太相信校方(曾經說過不用再出去補就已足夠升小一)而到頭來落空,樓主就當是經一事長一智吧!即使是基督教/天主教學校又如何?誰能保證什麼?沒有白紙黑字寫明一定收,未到最後一刻都未可以放心,更何況這學校一開始已講明不會100%直升小一,其實家長最少心裡都要兩手準備,prepare for the worst,萬一唔收小一點算?有冇back up plan?

其實是否應該用"失望"比較貼切?
樓主不要感到後悔,其實你女兒這三年來沒有白費,除了沒小一位之外,其實你女兒在其他方面一定有得著,be it 品德、禮貌、知識等等,我相信德幼是很重視這些而你女兒也一定在這些方面受到德幼良好的栽培,這些得著不該是"後悔"兩字而被抹殺,對嗎?

塞翁失馬焉知非福,德小是很好的學校,能入固然開心,若果無緣也別太在意,世事無絕對,也許天父有祂更美好的安排,不要讓這些事影響小朋友的心情與學習,忘記背後努力向前,加油!
存感恩的心

其實你女兒已讀三年並能考上不錯的學校,相信德育方面対你女兒也幫助吧,但用後悔二字又好像対該校付出的老師有點不公平?或許只是純粹替人不值?但估計若百份比上佔二十多的又很正常,一定有人歡喜有人愁,只是沒有清淅介定準則?或是有其他原因令樓主要用後悔言重之二字?

以下未必O岩聽(非喜勿插)~
講白D.."你揀人.人揀你"
除非係100%直升真龍(培正)
入得半龍既家長唔好大安旨意...(一日無白紙黑字話明收你小朋友小一位都唔好太放心)
真係要兩手準備...
無奈..呢個就係遊戲規則....

liz107  睇你心頭有幾高啫  發表於 13-12-5 00:05
liz107  我諗德幼愉快極都會好過好多普通幼嘅  發表於 13-12-5 00:04
summato  最慘係個d半龍, 幼稚園太過愉快學習, 又上吾返自己小學, 但又吾夠料考出面...真係好慘架...  發表於 13-8-16 14:21
存感恩的心

引用:以下未必O岩聽(非喜勿插)~講白D.."你揀人.

原帖由 晞晞爸b 於 13-08-16 發表
以下未必O岩聽(非喜勿插)~
講白D.."你揀人.人揀你"
除非係100%直升真龍(培正)
同意。

agree. so the parents from those semi-dragon KG are in fact aggressive.

MLKC 發表於 13-8-16 14:11
agree. so the parents from those semi-dragon KG are in fact aggressive.
What a shame is  parent maybe difficult to figure out the systematic approach to support kid with outside resources.  Eventually the kid in semi-dragon KG might be pushed to intake even much more than others...

路過,可能有些半龍家長當初因校長的口頭承諾而放棄其他很好的offers....

liz107  如果係咁, 咁都係家長嘅責任  發表於 13-12-5 00:06

引用:路過,可能有些半龍家長當初因校長的口頭承

原帖由 MrBeast 於 13-08-17 發表
路過,可能有些半龍家長當初因校長的口頭承諾而放棄其他很好的offers....
點解人們總將責任推在他人身上,選什麼學校都好,不是家長自己的責任嗎,選那間做人父母沒有做功課沒有考慮清楚嗎,又後悔多多不滿,成日話人地應承你D乜,那有應承,有白紙黑字嗎?有百份百嗎,誰有講過,我就從沒聽過,噤唔滿意一早轉啦,本來都唔想出聲,好心做人父母就有D責任心啦,不是一味好似學校不收就負了你地噤,全世界都欠左你地咩

:;pppp::;pppp::;pppp::;pppp:

liz107  非常贊同  發表於 13-12-5 00:07

回復 king.bo88 的帖子

都唔可以話後悔,因為你當初選既時候都有你既原因。要辦一間幼稚園係一件好困難既事,要定立合適辦學宗旨,教學方針,仲要老師合作,人事管理係最難,所以人手流失,係會影響學校運作。
係選擇學校要小心,要了解多D。冑好多名校,實際係唔係真係咁好呢?佢地係唔係能夠做到以兒童學習利益為前提?有D所謂名枚,都只不過是沽名釣譽,反而一D普通既學校,就真係能夠關注到兒童發展及學習所需。至於,點樣去選,家長應該好好諗清楚,自己既子女究竟適合邊類型既教學模式了。

liz107  子女係自己嘅,責任無可卸免,如輕易俾其他任何人講嘅嘢決定到子女嘅將來,家長唔可以冇責任  發表於 13-12-5 00:09
‹ 上一主題|下一主題