用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 德望幼稚園的小種子計劃,但我好後悔.
go

德望幼稚園的小種子計劃,但我好後悔.   [複製鏈接]

我也是開荒年到德望, 我亦給小種子的教育恩為所吸引, 因為第一代吳校長的教學,我本人非常欣賞,感到在教會下可栽培本人的小朋友, 本人也明白不是100% 上德小, 但確實有人講過升小的數額, 因為開荒年是開多一班k1, 合共5班, 本來k1 是開4班, 但由於開荒年k3, 只有3班, 所以k1 開多一班. 我就擔心在多次聚會問過第一代吳校,及趙主任(以家叫趙總務), 她們都正面回答說, 小學有5班, 共200位左右, 而開荒年k1 有4班, 約有小種子120位左右, 位應是足夠的.過完一年後, k2 的功課明顯不太深,又不於hea, 本人又找聚會期待, 問第二代吳校長, 以家k2 的程度怎考德小, 要不要加重,學校以外的學習,她便話,不要呀, 這課程可以考德小啦.她也沒再提收生的%.又過一年 k3 的教學, 覺得有趕鴨或填鴨. 雖然我小朋友在德幼讀了三年, 總体是良好, 校舍新, 第一年好多老師走左,老師總体是有愛心,但使本遺憾是做了三年的白老鼠, 學術比一般名幼差, 教學時常變, 第二代吳校長未夠經驗, 雖然她很努力去做, 但致終我的小朋友不能等她改善才讀.而校監是個善良的人, 但不懂帶領德幼配合德小, 小種子教育慨念只是空談.我本人是為了我小朋友讀德小,才選擇德幼,但如此經歷, 我有後悔給我小朋友讀德幼,只怪我本人虛榮.沒想清礎.  
   16    0    1    1

你小朋友最後有冇上徳小?

明白如果投資了3年時間和金錢,但最終又入唔番其小學,當然極失望和唔多高興,但如果學校從沒guarantee 全收,那麼家長們又是否一廂情願,輸打贏要。

又三年"觀察"期過後,學校應知道那些[ 品學兼優] 的學生和家長是適合上其小學,免強冇幸福,隨緣吧!

大抽獎, 派了41網的小學

回覆:德望幼稚園的小種子計劃,但我好後悔.

Do u get any waiting from its primary school b4?

Gagagogo 發表於 13-8-12 13:42
明白如果投資了3年時間和金錢,但最終又入唔番其小學,當然極失望和唔多高興,但如果學校從沒guarantee 全 ...

請文章要慎重,用字要考慮 我從來無抹黑德望幼稚國, 也沒有輸打贏要. 我講系個人經歷.

什麼是小種子計劃?

以前德望有幼稚園 , 但不知是什麼原因停辨了, 2010 年德望幼稚園復辨,請了一位很有經驗的吳善琳校(之前在跑馬地天主教聖瑪加利大幼稚園任校長) , 她提出德望的小淑女,都從自已裁倍出來.

除大抽獎,敢問你囡囡仲喺外面報其他直資、私立小學?有其他offer嗎?
其他不能上GH primary的小朋友多數會升讀邊幾間?

不要為這件事後悔!因為你不是貪慕虚榮,你只是想為女兒有更好安排。這個經歷在你女兒人生中只是微不足道!讀唔讀某一間學校唔會影響子女成功與否,呢次經歷亦冇浪費左子女既時間!對家長來說更可說是多一個經驗,將來子女揀中學、大學只會更有益處!我相信閣下愛女之心,只會令女兒更成功!!!

晞晞爸b  can not agree more!  發表於 13-8-12 18:13

我有叩聖瑪利,天神兩間, 上吾GH 小, 聽講好多去了聖母及德雅

ms.bead 發表於 13-8-12 14:51
不要為這件事後悔!因為你不是貪慕虚榮,你只是想為女兒有更好安排。這個經歷在你女兒人生中只是微不足道!讀 ...

感謝你的支持!!

引用:Quote:ms.bead+發表於+13-8-12+14:51+不要

原帖由 king.bo88 於 13-08-12 發表
感謝你的支持!!

不用客氣!其實呀女考入德小時,我亦有問德小上德中既問題,我記得佢講過只要主科和操行合格就可以。但係我自己當然唔係100%相信!

我自己唔相信入到某間小學or中學就會令女兒成功,其實讀邊間都係面對同一個公開試。安排子女讀有直屬中學既小學,都係想為女兒有個更好既安排。甚至可以話我自己冇信心、怕煩…hehe…

我都好理解到你嘅感受。小朋友是學校一手栽培出來的,學校應該珍惜和愛護每顆小種子,不應輕易放棄。

你囡囡入了41區名小嗎?

聖保祿小學唔夠位收曬幼稚園生,好多優等生都冇法上,學校都唔想,只係因為唔夠位啫。

我覺得,如果名校想保證學生全是優秀聰明文武全才的一批,不如不要開辦幼稚園,由小學開始考,咁考入來一定係叻果批。
既然要開辦幼稚園,就是相信自己的培養方式,咁就唔好輕易放棄自己的學生。
人地父母將小朋友交比學校3年,一心想小朋友上小學,結果一句無位(但同時又係校外招收學生),真係好傷心的。
如果唔比上小學,起碼要比家長有一個有說服力的理由。

菠蘿媽媽  張心比己又真係好失望兼無奈, 因為個個都話唔保證, 但佢又開幼稚園喎, 唔通唔申請入讀咩.... 有時真係膽博膽!  發表於 13-8-13 21:55
king.bo88  好  發表於 13-8-12 20:15
Angie_Law  非常同意!  發表於 13-8-12 19:35

替你失望呢。
但請問你女兒成績是否中上?有沒有問過收生上德小要求?知不知有咩同學成績和品行不太好也上到?幾多%入到德小?

我真系好同意oooasis 的觀點, 如果吾收都要有理由.

明白感受,但又咁諗,小學行政獨立,都係想收學校覺得合適的學生,入得都知不是一百percent,但比外面學生已有advantage,好似拍左十年拖結唔到婚分手收場咁囉,總會有呢D case.

‹ 上一主題|下一主題