用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 德望幼稚園的小種子計劃,但我好後悔.
樓主: king.bo88
go

德望幼稚園的小種子計劃,但我好後悔.   [複製鏈接]

CMMM 發表於 13-8-13 09:52
路過‧‧‧
有些半龍幼稚園,如SH、 SPK,講明唔保證收返入小學,但最終都是盡收。
GH講明好想收番你,inte ...
的確係,德望面試時是最嚴謹的(我個人很欣賞),理論上應該揀到最適合的小朋友/家長出來,何故三年後又會唔適合?
SH,SPK雖然唔保證升小,但可以見到往年只要一條心揀佢,好多時有學生唔讀有位就會call返幼稚園學生,實在無位or唔適合當然無辦法,但起碼見到學校有心盡量收。

yuene 發表於 13-8-13 11:24
明白吃不到的葡萄一定是酸的, 更明白樓主見同學仔有得直升德小, 自己小朋友就話唔收, 連call waiting  都冇 ...
重點是比例。如果有個別小朋友,實在唔適合,升唔到好合理。
但如果有3成,即係接近三分一學生唔適合升小,又點講法?
學校想要邊一類型學生,收幼生時已經可以揀選,亦有3年時間,可以培養。
何故還是要放棄三分一學生。
況且,龍校往往注重德育,強調不要谷催慢慢來。若家長跟學校指示,真係唔谷慢慢來,到頭來學校唔收你,卻收大批其他名幼谷催出來的學生,家長難免不傷心。

另外我不是酸葡萄,我一向很喜愛及欣賞德望,佢地老師好有愛心,管理層亦好有心搞好幼稚園,睇得出的。
校舍又靚,課程全面,睇面試咁用心已經知。
但我真的不理解佢的升小政策,亦擔心這樣傷了很多家長的心。

yuene 發表於 13-8-13 11:24
明白吃不到的葡萄一定是酸的, 更明白樓主見同學仔有得直升德小, 自己小朋友就話唔收, 連call waiting  都冇 ...

請不要抹黑, 你怎知道我小女無得升德小, 連call waiting,都冇, 你好以作緊故事. 請慎重你的言詞

請各位家長以理性去討論, 本人并不希望以抹黑,指責的言論來討論此目題. 多謝各位支持及體諒!!

maomaofifi    發表於 13-8-13 12:56

sorry, 可能我真係睇唔清楚, 但我諗除了我外也有很多人不明白你意思,

你意思係佢教得淺所以失望, OR 定係佢唔收哂所有德幼生所以失望呢 ?? SORRY SORRY, 不要勞氣

OR 你在開荒年在講座聽到話德小會收哂德幼, 結果收唔哂, 你覺得講過收哂就一定要收哂, 結果唔收哂, 你覺得冇口齒, 所以失望?? 所以依家收你都唔讀!

其實好多名小如果新開幼稚園, 就算佢地想收哂, 都結果因好多原因, 難收得哂的, 你看高主教幼, 高小收得一半多D , 不同SPK 那些已經開左好多年幼稚園, 各方面都知道點攪, 其實你都已經大抽獎左O各, 就算啦, 何必仲開POST 講話小朋友母校幼稚園開荒年講過收哂結果唔收哂好失望呀諸如此類呢, sorry sorry , 有怪莫怪

醒目開學勳章 王國長老

版主按: 請各位能冷靜及理性討論, 謝謝合作!
主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛

yuene 發表於 13-8-13 13:07
sorry, 可能我真係睇唔清楚, 但我諗除了我外也有很多人不明白你意思,

你意思係佢教得淺所以失望, OR 定係 ...

我想回應一下
1: 我給我的小朋友讀德幼, 並非考慮名氣,而是教學理念而當中吳善琳的理念, 使我很欣賞,我覺得小朋友應該是從學習去啟發自身潛質.
2: 德幼復開, 我覺得它會秉承傳統,在教會的教裁下, 使每位小朋友, 小種子能發揮潛能,共獻社會.
3: 我致終沒抹黑或說德幼或德小,不好, 更沒有叫家長不要讀德望,我只是把我對這德望的經驗給各位家長分享
4: 在收到大抽獎後, 我馬上放回上德小的位給校務處.
5: 我見到同班有很多很斯文, 很乖的小淑女都不能上德小, 見到家長寫了很多求情信給學校,而學校始終只有個別回覆
6: 有個媽媽在茶聚時, 哭了出來. 這使人很心酸
7: 我小寶寶, 派了九龍聖家, 之前德小也收她.但我覺得從吳善琳離職, 吳x美與趙主任的關係, 小學校長突然離職, 教改方案, 這使我不再有信心,也難有期望.
8: 希望各位不同意, 我的題目, 請以理性回應.

謝謝各位, 謝謝版主

請求大家不要認為升不到德小的學生是沒有能力, 她們也一樣出色的, 只是沒有其他名幼的學生和家長三年來培養著競爭的心態.   她們一心讀上去, 所以沒有戰鬥作準備.  不要在6歲前說她們能力不及. 令人傷心.  我想為你們打氣, 條條大道通羅馬!
~easybring~

CMMM 發表於 13-8-13 09:52
路過‧‧‧
有些半龍幼稚園,如SH、 SPK,講明唔保證收返入小學,但最終都是盡收。
GH講明好想收番你,inte ...

同意, 為何學校受人愛戴?  學校要設法令學生和家長建立強烈的歸屬感.  BB出生, 若你付出真心愛他, 他已經懂得誰是愛他的父母.  學校也要付出真心, 有付出才有回報.
~easybring~

king.bo88 發表於 13-8-13 14:17
我想回應一下
1: 我給我的小朋友讀德幼, 並非考慮名氣,而是教學理念而當中吳善琳的理念, 使我很欣賞,我覺 ...

我相信樓主不是促意抹黑學校,只是有感而發。可能因為標題用了"後悔"這個字,而令人有負面的感覺。

我都有些朋友今年德幼K2,據他們說學期中有幾日德小既老師會到幼稚園與學生傾談(or interview?),從而選出合適的學生。所以我覺得德小並不是只考慮成績,因為只考慮成績的話,就不需德小老師抽時間到校。(以上是從朋友得知,有錯請指正!)

另外,上面有網友話點解in咁多次都揀唔到合適的學生。其實好似今年(or上年?)開始才有咁多次interview,今年P1學生入學時不需in咁多次。(有錯請指正!)

明白上唔到德小的家長心情,但正如我之前既post所講,我覺得讀邊間學校都唔會影響子女成功與否!我覺得身為朋友的樓主,應該更正面地鼓勵那位媽媽,積極地預備其他學校面試!(可能樓主已經做左)...而且K2暑假已通知能否上德小,唔得都有充足時間預備!

為何我始終覺得德小不是重名幼或特異功能?因為小女就正正不是名幼,而且亦沒有獎項,甚至當時連興趣班也沒有...

liz107    發表於 13-12-4 23:53

king.bo88 發表於 13-8-13 14:17
我想回應一下
1: 我給我的小朋友讀德幼, 並非考慮名氣,而是教學理念而當中吳善琳的理念, 使我很欣賞,我覺 ...

支持你, 我唔覺你有抹黑學校, 你只係將情況不偏不坦咁講返出黎, 並無"添加"

just follow your heart and do what is best for your daughter, 天主會看守引領你和女兒.

ms.bead 發表於 13-8-13 15:17
我相信樓主不是促意抹黑學校,只是有感而發。可能因為標題用了"後悔"這個字,而令人有負面的感覺。

我都 ...

GH收你沒有收錯, 看得出你有了強烈的歸屬感. GOOD.  我們永遠不會理解上唔到德小的家長心情.  (利申:我不是上唔到德小的家長,我只是遊走EK的閒人。)
~easybring~

我明白樓主的心情,相信你只是仗義相助!

看了這FORUM,我只覺得學校如果真的不收那些學生,其實有些功夫要做去緩和當時人的情緒,我想這是關懷學生及家長,而在教會學校或教育機構應該要做的。

easybring 發表於 13-8-13 15:34
GH收你沒有收錯, 看得出你有了強烈的歸屬感. GOOD.  我們永遠不會理解上唔到德小的家長心情.  (利申:我不 ...

利申:我不是上唔到德小的家長,我只是遊走EK的閒人 x 2

easybring    發表於 13-8-13 15:47

我都係考K1既家長, ... 假如我係被通知冇offer既家長, 都心酸架... 始終都想小朋友做15年德望人,,,

利申, 考過德幼不過冇offer. 小一再黎過

easybring 發表於 13-8-13 15:34
GH收你沒有收錯, 看得出你有了強烈的歸屬感. GOOD.  我們永遠不會理解上唔到德小的家長心情.  (利申:我不 ...

為何我經常在有關GH既post發言,而很少在其他post留言?因為我幾反感在討論區內,經常有不是該校的家長講到親歷其境,發放一些不實的情報,令一些有意獲取資料的家長被誤導!

另外,自己又可以從討論中得到多些學校的資料,幾好!所以我自己好少在其他post留言,多數會在討論GH post見到我,但往往讓人認為我係GH fans遲d可能又會話我係MS fans,因為細仔今年會入K1...

你問我鍾唔鍾意GH?我比得個女喺度讀就梗係鍾意!不過,我一向都唔會叫人讀GH,因為我覺得個個人都有不同適合既學校。有d post "XXX VS GH",就一定唔會見到我寫"一定係GH...",因為我真係好反感!

經常在GH post中留言,只是想讓其他家長睇到多方面既資料,並唔代表有"強烈的歸屬感",令你誤會真係唔好意思!至於有冇收錯我個女? God knows....

回覆:德望幼稚園的小種子計劃,但我好後悔.

其實只有最適合小朋友嘅學校,唔會有最好嘅學校,所以樓主唔好失望,入得到又未必好,最重要係小朋友快樂成長啫。
到呢刻為止,我依然好希望呀女今年可以考入GH k1, 將來做我師妹(我係舊生),然而,都要睇呀女性格適唔適合,我唔想勉強而令佢承受太大壓力。盡過力就算數,我相信上天一定有最適合嘅安排俾呀女。祝你女女喺新校愉快

作為一個旁觀者, 舊年一個 desperate 媽媽出的 "吹水大xx post", 今年一個 "後悔 post", 其實該校的小一收生(其幼稚園生) 程序, 係唔係有檢討及待進步的空間呢~

liz107  檢討同進步空間係任何機構或做人時刻都要都有架啦,但唔應該為咗一兩個其他人喎  發表於 13-12-4 23:54

ms.bead 發表於 13-8-13 16:06
為何我經常在有關GH既post發言,而很少在其他post留言?因為我幾反感在討論區內,經常有不是該校的家長講 ...

其實, 我不大明白你的回應.  我只認為對自己學校有強烈的歸屬感是好事.  你的意思是...你沒有"強烈的歸屬感"? 那麼希望你會每天再增加吧! 人生存一定要有正面思想才會快樂呀!
~easybring~

引用:Quote:ms.bead+發表於+13-8-13+16:06+為何

原帖由 easybring 於 13-08-13 發表
其實, 我不大明白你的回應.  我只認為對自己學校有強烈的歸屬感是好事.  你的意思是...你沒有"強烈的歸屬 ...
我真的沒有對學校有"強烈的歸屬感", 亦沒有需要!因為我不是GH既學生,應該係我個女先對學校有歸屬感!我地作為家長,只會關心學校消息…

‹ 上一主題|下一主題