用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 救世軍田家炳學校 2013-2014 小一揮手區
go

2013-2014 小一揮手區

大家好嗎?

你好 ,報到先

你地好,邊一班?

[url=http://www.TickerFactory.com/]

一信 ...!!!!!

我個仔都係一信
[url=http://www.TickerFactory.com/]

回覆:2013-2014 小一揮手區

Hi! 我個女是一誠!

引用:Hi!+我個女是一誠! +

原帖由 eva_lym 於 13-09-09 發表
Hi! 我個女是一誠!
我原先以為最後那堂是導修,奌知原來不是,功課要靠自己回家搞掂,㢢😥!我放工回家如果發現她未做好功課?!?

我剛報了收費功課輔導,但要5:30放學,對小一小朋友是否太辛苦?

我大仔係一勤

回覆:eva_lym 的帖子

我都有報,如果真的收,我都要考慮清楚,因為時間太長,對由幼稚園升小學,由返半日变全曰,由午睡時間变功課時間嘅小朋友,真的好辛苦,當我同阿仔話可能要補習,佢即刻喊咁囗話唔補,我本身要返工,放工先可以睇佢d功課,仲有未夠一歲bb要照顧,真的有d吃力,但要佢日日補兩個鍾,真的很辛苦,咁细個就要補,所以真人生交义點,苦惱中

哥哥被選中入補習班,但苦惱中!不知join or not join?

回復 eva_lym 的帖子

Hi ! 我阿仔都係一誠班呀! 我哋都抽到功課班,雖然兩個鐘小朋友係辛苦D, 但對我呢D在職媽媽就舒服好多, 起馬放工返去多些時間溫默書喎!

功課班好有似有休息時間架

我放棄了學校的補習班,自己找了私人補習,每天一小時,幫輕自己很多,放工後沒之前那麼緊張!😊
不過,除了用多了錢外,我有奌擔心她會越來越依賴。
Anyway, 我問了3個老師,她們都覺得我個女要一對一好D!

比錢既補習班都要抽嗎?

最近睇自己個女愈來愈不順眼,食嘢又慢吞吞不集中,溫默書又冇心機,少少嘢又喊😖

但學校功課默書又多,"tum"唔得今早試下逼佢,果然比平時快上一小時做好功課,仲寫得幾好添!寫完開心玩。

黃昏我請她做溫書遊戲,她超冇心機,拖完一次又一次,我認真奌叫她串出聲,幫她用併音,她又喊又冇心機,我忍唔住話她,赫得她字寫錯在枱上,或重曡在字上,喊到個樣想暈咁,這反赫親我是否用錯方法。

請了補習老師一星期,她中文字又明顯寫差咗,其實大學生不懂補小一的,我拍埋video,寫哂要奌,比網址,再電聨.....

唉,學業慢長,我想呻下,我好享往以前她幼稚園的生活,我怕我愈來愈不喜歡她,又想想是否要全職教她!

試吓換個補習老師

Eva 你女兒叫咩名呀!  同我個仔都係一誠班架

請問田小一年級有what's app group 嗎?

回覆:MAYMAYNG 的帖子

我PM你了,請check e-mail

引用:Eva+你女兒叫咩名呀!++同我個仔都係一誠班

原帖由 MAYMAYNG 於 13-09-24 發表
Eva 你女兒叫咩名呀!  同我個仔都係一誠班架
我PM你了,請check e-mail