用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 普通幼兒園兩歲班面試要識D咩?
樓主: Potato001
go

普通幼兒園兩歲班面試要識D咩? [複製鏈接]

引用:我囡囡未足2嵗A-z大細楷,1-10數數目都識曬

原帖由 siufung 於 13-08-08 發表
我囡囡未足2嵗A-z大細楷,1-10數數目都識曬...認知能力不錯,大小肌發育也佳...奈何性格太型,好睇心情和對 ...
同我個女一樣!!!

引用:Quote:原帖由+siufung+於+13-08-08+發表我

原帖由 raymondshum84 於 13-08-17 發表
請問妳的女女幾時戒片片?上兩歲班時是否一定唔可以著片片?
我囡2嵗3個月大時戒了片,用了10天時間戒清日、夜、街片..
因她是2月大B,pN開學已2嵗半,已戒左幾個月好穩陣,一直冇著片番學,亦從未在校瀨過。
不過學校冇要求要戒左片先番學,有好多同學仔著片著到畢業....(應該是細B)

引用:Quote:原帖由+raymondshum84+於+13-08-17+

原帖由 siufung 於 13-08-18 發表
我囡2嵗3個月大時戒了片,用了10天時間戒清日、夜、街片..
因她是2月大B,pN開學已2嵗半,已戒左幾個月好穩 ...
唔該哂!妳女女都好叻叻,咁快便戒哂片!

1歲多d 去面試兩歲班,  除左一d大B之外,小朋友大多都吾太識講野, 我小朋友係細B, 個時都係岩岩一歲, 識行, 聽得明一d指令, 就係咁多啦.
考K1 時就同兩歲班吾多. 其實個時好多小朋友兩歲已識哂 A-Z, 1-10, shapes, colors等. 深既學考已經係再考深層次d 既野, 吾係問得咁straight forward.

summato 發表於 13-8-19 11:49
1歲多d 去面試兩歲班,  除左一d大B之外,小朋友大多都吾太識講野, 我小朋友係細B, 個時都係岩岩一歲, 識行,  ...

個人認為, 兩歲已識A-Z, 1-10, colour and shape 都已經算唔錯, 但
我識有些小朋友兩歲已識認及讀300個以上的英文字了....

引用:Quote:summato+發表於+13-8-19+11:49+1歲多

原帖由 raymondshum84 於 13-08-19 發表
個人認為, 兩歲已識A-Z, 1-10, colour and shape 都已經算唔錯, 但
我識有些小朋友兩歲已識認及讀300個以 ...
咁誇張!?

回復 raymondshum84 的帖子

最緊要面試時可以表現到出來,否則識幾多都無人知。EQ培養是關鍵。

引用:回復+raymondshum84+的帖子 最緊要面試時

原帖由 hoihoima 於 13-08-19 發表
回復 raymondshum84 的帖子

最緊要面試時可以表現到出來,否則識幾多都無人知。EQ培養是關鍵。 ...
同意,面試和見工一樣啫!

引用:Quote:原帖由+raymondshum84+於+13-08-19+

原帖由 ckyannie 於 13-08-19 發表
咁誇張!?
我個朋友的太太,每天都教個小朋友幾個英文字及對應圖片,日積月累便可以了,當然都要個小朋友記性好先得既!好羡慕呀!

我個囡都係細B. 我諗佢應該入吾到2012年BB既PN班.....

2歲以識A-Z, 1-10, 都好叻喎...

如果阿b到時真係唔出聲,咁家長應該點做好呢?好擔心....

回覆:pick_my 的帖子

我囝囝而家15個月,間唔時有啲單字發音,但仲係eerr講bb話,出街會撩人,但算痴身,係我地旁邊就可以係咁同人玩,我地行開就會喊,但怕佢要面試豬豬乜都唔識~~~~~

引用:Quote:原帖由+raymondshum84+於+13-08-19+

原帖由 ckyannie 於 13-08-19 發表
咁誇張!?
不誇張,其實小朋友是有能力做到,特別歲半後,他們可進步很快。我囡兩考PN時,除了SC要小朋友出聲,其他都不用。如考HKPS英普,小朋友要識聽普通話指令。

‹ 上一主題|下一主題