用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 普通幼兒園兩歲班面試要識D咩?
go

普通幼兒園兩歲班面試要識D咩?

BB 現時14個月大, 只會間中自己發下聲, 未識任何詞語和句子, 之前收到通知, 十月/十一月就要面試了.  BB除了玩, 好多野都唔識, 只會聽D簡單指令, 如拎野俾人, BYE BYE, 拍手, 其他咩都唔識. 現在教緊BB學眼耳口鼻, 不過都冇咩反應.

回覆:普通幼兒園兩歲班面試要識D咩

一般並不要求識講野,但要識跟指令。考題包括:指出五官、指誰是媽媽、比公仔和匙羹識作出餵食動作、疊起數粒積木,分紅藍黃綠四色、跟指令將指定物件遞給指定人物、圖形配對、認出動物生果、收拾玩具、推埋凳仔、hi、bye、飛吻等....

回覆:CapricornO 的帖子

我囡囡20個月大時in PN全部識以上tasK...
基本上這些是考試範圍,並不是所有學校要求全部識曬先合資格..好似我囡識曬又如何?即場表現不出亦無用武之地...
反而有d小朋友未必識好多,但表現不怯場,大方淡定而自信,反而機會更多!

我囡囡未足2嵗A-z大細楷,1-10數數目都識曬...認知能力不錯,大小肌發育也佳...奈何性格太型,好睇心情和對方眼緣,表現飄忽...一係目無表情十問九唔應,一係over曬同人玩咁....所以in9間K1得2間收...
所以考幼稚園態度比知識更重要!

我冇刻意教她,只是她18個月左右買了ABC磁石貼比她玩...
當佢拎起一粒玩時就順便讀個字母比佢知...
玩多幾次都識,1-0的數字一樣咁玩...

Potato001 發表於 13-8-5 23:18
BB 現時14個月大, 只會間中自己發下聲, 未識任何詞語和句子, 之前收到通知, 十月/十一月就要面試了.  BB除 ...

其實BB太細個, 考唔到D咩的, 如果係一般幼稚園, 就唔會太高要求, 反而好睇父母的反應。

引用:Quote:Potato001+發表於+13-8-5+23:18+BB+

原帖由 rainbowcov 於 13-08-09 發表
其實BB太細個, 考唔到D咩的, 如果係一般幼稚園, 就唔會太高要求, 反而好睇父母的反應。 ...
同意..in K1就真係比較考小朋友...
不過in什麽班都好,小朋友識幾多或者不是取錄主因,但最好小朋友不要大哭、離座或不看老師擔天望地...

siufung 發表於 13-8-10 00:31
同意..in K1就真係比較考小朋友...
不過in什麽班都好,小朋友識幾多或者不是取錄主因,但最好小朋友不要大 ...
哈哈,我小朋友有次in兩歲班時,坐唔定,周圍行,又唔識答老師問題,可能個日佢太累,我地都以為唔會收,點知收左,其實間幼稚園唔係名校,但都幾受歡迎,後來回想點解會收,可能係因為我同老公不停問有關學校的野,導致老師覺得我地好有心,所以收左,呢個係我話睇家長反應的原因。

引用:Quote:siufung+發表於+13-8-10+00:31+同意.

原帖由 rainbowcov 於 13-08-10 發表
哈哈,我小朋友有次in兩歲班時,坐唔定,周圍行,又唔識答老師問題,可能個日佢太累,我地都以為唔會收,點 ...

家長會反映小朋友質素,所以學校送家長係明智!

typo...
係學校選家長....

回覆:siufung 的帖子

死啦!我仔同你個女一樣,ABC,123,紅籃綠,起碼最機本識9成,一樣睇心情笞問題,咁點算?

rainbowcov 發表於 13-8-9 13:41
其實BB太細個, 考唔到D咩的, 如果係一般幼稚園, 就唔會太高要求, 反而好睇父母的反應。 ...
多謝各位的意見, 我都希望係咁, 不過2012年太多BB出世, 希望BB有得讀N班啦.
BB 咩都唔識, 不過都算乖, 會坐定定自己玩, 仲好鍾意撩人玩.

我個囡16個月大, 係屋企好地地, 出到街就好多野都唔肯做.  佢有返playgroup 架喇, 點算?

回覆:普通幼兒園兩歲班面試要識D咩?

唉我阿仔都型架...返playgroup 都喊出街5笑好cool,有人撩仲喊

引用:唉我阿仔都型架...返playgroup+都喊出街5笑

原帖由 lovebabyking 於 13-08-16 發表
唉我阿仔都型架...返playgroup 都喊出街5笑好cool,有人撩仲喊

...
同我個仔一樣

引用:我囡囡未足2嵗A-z大細楷,1-10數數目都識曬

原帖由 siufung 於 13-08-08 發表
我囡囡未足2嵗A-z大細楷,1-10數數目都識曬...認知能力不錯,大小肌發育也佳...奈何性格太型,好睇心情和對 ...
請問妳的女女幾時戒片片?上兩歲班時是否一定唔可以著片片?

回覆:普通幼兒園兩歲班面試要識D咩?

樓主,先不用太擔心,14個月幼兒可完成的task不多,但到面試時接近歲半,幼兒已可能進步好多了!有些學校老師其實都會睇番小朋友年紀去評估的