用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 你們的老公點睇評估結果?
樓主: rd21gn54
go

你們的老公點睇評估結果? [複製鏈接]

keep attend mreo social training, just like attedning extra eng class or math class, no harm at all even ur kid do not have any problem.

我覺得及早治療最好,我仔仔最初果時2歲多少少,經評估後懷疑輕微症狀,之後一路有幫佢報早期訓練,絕對有幫助行為日常生活改善不少,到今年要升小一,醫生最新評估後係類似高能自閉,雖然我聽到後都有失落,因為覺得仔仔近幾年同一般小朋友無異,只係偶爾情緒起落比較大。但我認同醫生的建議,我主動同太太講俾仔仔去兒童及少年精神科繼續跟進,日後無問題當然最好,有問題亦可及早得到治療,父母的感受比不上小朋友的幸福呀。

初初我先生都唔接受架, 我自己找私家評估, 知佢唔接受, 黑面話貴話無謂時, 我其後就暗地自己找資料, 找課程上, 無話佢知

慢慢政府排到都開始做野喇, 排cac, 話要治療, s位, 我都無立即講, 等佢問先講, 慢慢我先生就接受

可能男人反應慢d啦, 對小朋友唔夠我地多, 唔知咁多

回復 kingbbsam 的帖子

很有同感,瞞住佢照去,費事成日嘈。
我老公都話D課程又貴又無謂,好似以為小朋友大左問題會自己消失咁。
但當小朋友一日一日大,問題沒有消失,反而更大時,我怕大家都會後悔無及早介入。

回復 rd21gn54 的帖子

剛相反,我太太同佢個妹話個仔將來都無用,我地繼續係香港做野,送他回大陸给人照顧,留番佢妹個六歲連 A-Z既相非兒子在這裏讀書,等將來我地唔係到,佢相飛仔照顧我个仔,一个自己都未顧得掂,点幫你我話唔得,一係賣左間屋全家返,一係我唔做返來照顧個仔,佢話我發神經,將來食乜,又潑我冷水,家務唔識做,又照顧唔到个仔,我要付佢兩母子香港及大陸的生活費,重要我做家務,算點.4月份太大返早,叫佢送我个仔返私人 S位,一日都唔肯送,4月尾佢妹話失眠要返大陸,5月尾先返來,重要我搵屋企人請假照顧埋佢個仔,2011年五月尾我决定唔做,返來學方法照顧,送了兒子去 APM 返學,就去容鳳書睇書,有很多得着,佢妹五月尾一返來見我教个仔食飯同个片,佢話我仔學唔到个唔到,真係好想即刻趕佢地走,佢妹六月尾又想重施故技,又話病到就死,又想放底个仔比我,我唔采佢,佢話叫佢老公來,比我鬧佢,呢度係我屋企,你係話幫我溱仔,你2010年10月送个仔來,我已蝕本幫你,你來3个月要放一个月假,而家因為我老婆你地至可以留底,屋企你衹係煮兩餐飯比自己食,我都無食,重要話病,佢才死死氣帶埋個仔走,兩个衰人走左兩个月,我仔進步神速,由無音到有雙語詞,個左尿片,聽從指令,因為無左佢妹个仔攪破壞,但地竟丈幾厚面皮要我老婆比佢返來.

what kind of wife is that? is she a step mom???

回復 a328 的帖子

是我倆親生兒子,我老婆無腦,比佢個妹同佢老公班仆街老千呃,攪到話到同仔嬈炭,同我離婚都要照顧佢妹個仔.

我係爸爸身份, 當日知道時好驚訝同唔清楚什麼是自閉症, 跟住夜晚開始上網搵資料, 第2日即問晒所有可以報讀言語課程既地方, 一心想盡快幫佢, 亦沒有忍瞞, 親人朋友都知道, 自己兒女, 怕咩比人知, 我只知要係佢黃金時期幫佢, 否則就遲同後悔.

pbtiger  我99就只講唔好比D親友知! 佢地只話亞仔都唔似係! 現在還企係度...  發表於 13-10-16 17:10

回復 kc61282 的帖子

绝對同意,唔通有病就唔講得比人知,小朋友是自己帶他來到世界,就像我以前逆景生活的我,努力解決問题,就當他是我另一个逆景生活的開始.

bauhiniakan2000 發表於 13-9-19 13:52
回復 kc61282 的帖子

绝對同意,唔通有病就唔講得比人知,小朋友是自己帶他來到世界,就像我以前逆景生活的我 ...

係大口環我就係見到D比自己個仔更差既情形, 世界上總有人比自己個仔更慘, 所以更要努力幫佢

回復 bauhiniakan2000 的帖子

Please get rid of that bad couple ASAP.
Why dun put more effort to take care own son? It is just wasting ur time to deal with that couple. How come u can guarantee their son will take care ur son? If his son have good heart, he will help no matter what situation, if he dun have he will not, one day u both pass away, he will get rid of ur son too, dun be silly.

Many autism kid can take care themselves dun worry.

回覆:Ononma 的帖子

你个仔有进步真系好,我仔衣家两岁半 我努力了三个月,好似没咩进步

有時候家長(不論父/母)真係會難接受小朋友被評估有問題,遇到呢D情況,通常叫埋唔接受的一方一齊去做訓練/評估,等佢了解多一點,會有幫助。

zhfl729 發表於 13-9-22 17:26
你个仔有进步真系好,我仔衣家两岁半 我努力了三个月,好似没咩进步
繼續努力啦, 其實個小朋友一直學緊架,  我之前都train 左佢幾個月好似冇咩進步, 但係有一朝突然間走埋黎kiss 左我一下之後講" 爸爸早晨", 開心到我喊 :cry:
‹ 上一主題|下一主題