用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: 中天英
go

優中banding [複製鏈接]

我都聽過另一個板本, 是講大學畢業生的成績的, 冇咁科學, 不過都有参考價值, 話說第一等成績的畢業生因為成績好, 通常都會找到一位有地位及薪高的工作如大學講師或高級公務員之類, 而二級成績的同學找到的工作雖不及一級的同學, 但也是一份穩定的工作, 而他們的老闆就是取得三級成績的同學

ngkf  這個亦合理的,通常在高位的人往往要有冒險精神。冒險精神除了天生的性格仲要看成本。  發表於 13-8-6 15:55
phoebe_ming5    發表於 13-8-6 10:47

NeoMom,
請看pm.

NeoMom  覆了  發表於 13-8-6 15:36

中天英 發表於 13-8-6 15:28
NeoMom,
請看pm.
NeoMom,已經pm左比你

NeoMom  sent to you  發表於 13-8-7 10:54

回復 NeoMom 的帖子

呢排傳統名校轉直資嘅新聞好熱鬧,直資v.s.官津又成為好爭議嘅話題。

近十年湧現嘅一批直資學校,為教育界帶離一片新景象,比家長多左選擇;雖然這些直資學校辨學理念不完全一樣,課程\教學亦名有特色,但大多數都係著重以學生為中心(student centered),為學生提供大量課外活動,注重全人發展....等等。

響比較輕鬆嘅學習環境裏面,直資學校學生嘅學習興趣較高,亦可以有較多嘅時間去發展個人興趣。

呢批直資學校歷史較短,又冇咩track record可以睇倒,加上學習環境比較輕鬆,一直受到唔少人質疑,認為愉快學習換離嘅係學術水平下降。

呢一、兩年呢批直資學校已經完成小一至高三週期,開始有畢業生,有公開試成績。

究竟愉快學習,全人發展,最後出離嘅公開試結果會係點呢?

小弟搜集左幾間成立時間接近,比較受歡迎嘅直資學校嘅2013 DSE 成績,比大家參考一下。

33222%   -------------    4級或以上%     ---------
                          (所有科目)(中文) (英文) (數學)      

優才       86            73                55           79            77
港同       68                                45           84            65
福建       68            48                33           34            56
顏保玲                                       41           72            68
真道       75
培僑                      39
播道       51
羅氏       60                               25            47           78

以上資料如有錯誤,請不吝指正。

以上可見,呢批新派直資學校嘅公開試成績,同好多傳統名校不遑多譲。

萬事起頭難,以頭一、兩屆畢業生離睇,呢d成績可以收貨;況且佢地正處於上升軌道,預見成績會更上一層樓。

引用:回復+中天英+的帖子 是的,亦有個統計,那

原帖由 ngkf 於 13-08-05 發表
回復 中天英 的帖子

是的,亦有個統計,那些可以坐到機構的尖子,成績不是最好,在一級中排行十的上下。無 ...

啱啱更新左元朗鄉中嘅2013 DSE資料。
元朗鄉中係新界西北區最好嘅官中之一,小弟當年響港大宿舍里面,就碰倒好多來自元朗鄉中嘅宿友,佢地有讀醫讀Law, 其他讀EE, Social, Arts 就更多

除了數字的統計,亦有這樣的觀察。

有些中學會列出所有5*成績的學生名字和科目
有些中學只會列出列出Top scorers的名字
有些中學不會列出最好成績學生的名字

看來是有趣的。

回覆:中天英 的帖子

很多band 1學校也列出5*以上的百份比,如果優中能提供以上資料,便可以更全面了解學生的成績了。

希望開學時有個JUPAS入大學的資料。

ngkf 發表於 13-8-20 10:51
希望開學時有個JUPAS入大學的資料。

我睇過好多學校嘅DSE數據,發覺所有科目4級或以上%, 同JUPAS入U%, 相關性好高。
即係話淨係睇所有科目4级或以上%, 大概推測倒JUPAS入U%.

AFSL2007 發表於 13-8-19 12:57
很多band 1學校也列出5*以上的百份比,如果優中能提供以上資料,便可以更全面了解學生的成績了。

...

1)33222%代表整体平均水準,符合入U最低要求
2)所有科目4级或以上%反映優秀學生比例,亦大慨推測JUPAS入U%
3)5-5**%就係尖子數量,會影響入三大U嘅熱門專業

(1)同(2)必須有,加埋(3)會更加好

中天英 發表於 13-8-20 11:52
1)33222%代表整体平均水準
2)所有科目4级或以上%反映優秀學生比例,亦大慨推測JUPAS入U%
3)5-5**%就係 ...

I think just >=5 cannot be classified as top scorer as you can see the average marks for entering HKU is about 30 (which is 6subjects X5)

And in connection with the relationship between JUPAS % and >=4%, I think they are foresure positively co-related, but not in straight line. I believe it is more likely exponential (the higher the 4%, the lower the ratio of JUPAS / 4%). So it is not easy to predict especially for top tiers schools.

NeoMom 發表於 13-8-20 12:04
I think just >=5 cannot be classified as top scorer as you can see the average marks for entering H ...
我嘅意思係大概,,唔會好準嘅。
將>=4級%減10個點,大概可以推測JUPAS入U率。

不過又咁講, 入大學率其實都幾MISLEADING, 入咩大學同讀咩系都好唔同, 仲有係有D成績學既人可能因入唔到理想學系便寧願出國

NeoMom 發表於 13-8-20 12:35
不過又咁講, 入大學率其實都幾MISLEADING, 入咩大學同讀咩系都好唔同, 仲有係有D成績學既人可能因入唔到理 ...
係呀,同一個JUPAS%, 入邊間,入邊科,可以分別好大。
只可作為參考。

中天英 發表於 13-8-20 12:47
係呀,同一個JUPAS%, 入邊間,入邊科,可以分別好大。
只可作為參考。
響英國會加一個入Oxbridge%, 響美國就通常以入Ivy League%做指標。

中天英 發表於 13-8-20 12:52
響英國會加一個入Oxbridge%, 響美國就通常以入Ivy League%做指標。
Or Camford% (for those Cambridge fans)
‹ 上一主題|下一主題