用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

優中banding

小弟比較過好幾間band1A學校,發覺以今年DSE成績,優才同佢哋相差不大,已經晉身band 1A行列。

但係呢個基於客觀數據嘅判斷,就比d校外人仕狂插,重話小弟急于升呢添。

事實勝於雄辯,請容許小弟佔用一d空間,將客觀數據放響呢度,各位可自行判斷優中嘅banding。

政府無公佈學校banding資料,坊間就有唔少數據,其中以khmama同埋ChiChiPaPa兩個排行榜,理據比較充分、合理,公信力較高。
http://fs07n3.sendspace.com/dl/a90e50aa5735ae64e0313aed4b583472/51fe93a200e2cf9a/jr9ifr/School%20Information%20List-2010.xls
l
http://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=35057&do=blog&id=1881

Khmama果個排行榜,係以2010舊HKCE資料為準,將d學校分成各個banding, 雖然唔係最新資料,但係參考價值仍高。

ChiChiPaPa就以上屆(第一屆)DSE嘅數據,將學校排名。

以下係優中2013嘅DSE成績,同部份band 1A學校嘅比較。
由於公佈左2013  DSE 詳細資料嘅學校唔係好多,為令數據更多,易於比較,小弟將幾間公認band 1 A 學校嘅2012數據放埋響度。

2013嘅資料來自各學校網頁;2012嘅就來自ChiChiPAPa。數據如有錯漏,請于指正。

有打*嘅係2012數據。

各校公佈嘅數據唔統一,有d學校資料又比較少,惟有儘量將可比較嘅資料放響呢度。

優才中學2013 HKDSE 成績 v.s. Band 1 A 學校
                  33222%    -----------  4級或以上%    ----------
                                   所有科    中文   英文   數學   人均

優才               86          73          55      79       77       4.7
箕簊灣官中    86          65          51      78       74       4.3
梁球鋸           85                        67      69       77
德望              83
聖保羅書院   86
聖瑪利                         80
中國婦女會   89           71
香港華仁*     74           63
華英*            86           66
迦密*            90           68
元朗鄉中                     62           60     63       80       4.0
荃灣官立*                    77
林護*            87
瑪利諾修院*  81

根據khmama同埋ChiChiPaPa嘅資料,以上所有都係band 1 A學校。

其中箕簊灣官中公佈嘅資料,比較詳細,同優才嘅數據準標又一樣,可比性最高。

箕簊灣官中歷史悠久,係港島東嘅地區名校;佢地今年(2013)嘅DSE成績重有大躍進,連吳克儉都點名稱讚嘅。

中天英 發表於 13-8-5 01:58
政府無公佈學校banding資料,坊間就有唔少數據,其中以khmama同埋ChiChiPaPa兩個排行榜,理據比較充分、合 ...
唔知點解,copy唔倒khmama條link, 可冇高人幫下手?

佢個條是sendspace direct download link, 會expire的,bk亦未必準這樣link落去。
khmama School Information List

優中有呢個成績我已高興在心中, 別人怎樣看已不太在乎, 其實不只優才, 有一些學校其實成績也很好,甚至比很多傳統名校更好, 但當遇著VS傳統名校POST, 都會被批得體無原膚, 當中自包含好多人性及妒忌, 所以我自己選擇LAY LOW, 極其量只POSTLIST出來, 不加入個人意見, 由看官自行判斷,免得容易擦鎗走火。

近期實在有太多對優才的無理批評, 我覺得是欲加之罪, 這倒是我感到憤慨, 好似話優才只著重成績, 學生成績追唔上就西走人等…. 第一, 學校著重成績估唔到都係罪行, 相信多數家長都不希望找一間不著重成績的學校吧! 第二, 我不知道那些如此批評的家長持什麼理據 (多數都沒有理據, 更遑論其真確性, 全部都是朋友個仔的經驗之類),但優才連個人名次也沒有排, 我看不出如何只看重分數, 優才會看重學生是否能合格,因為合格與否是反映學生是否達到該年級的程度, 難道合格與否都照升班是好事嗎? (我知道有些所謂一條龍直資能給予無條件升班甚至升中, 但學校是在升中後才西走人, 那就是真正不負責任的學校。

優才對那些成績不合格的同學會提供足夠的支援, 為何我覺得足夠, 是因為我見一些學生原本幾科不合格(全級也不過是三幾個), 在學校幫助下學期尾已全部合格。如果有人覺得令學生達標的這個期望是看重成績、是不好的話那我無話可說了。講真我亦知道有聲稱對學生好包容的直資學校, 學校會有補底班, 但有名額限制, 且補底班是外判的, 試問又怎能按學生的個別需要而加以補底? 優才的老師很有心, 稍見學生追不上便用小息甚至放學時間同學生follow up。考得不好再入努力小組, 而努力小組是無限額, 並由該科的老師跟進。

muichujamie  講晒我心聲  發表於 13-8-5 11:55
rogerlam123    發表於 13-8-5 11:49
rogerlam123    發表於 13-8-5 11:49

Thanks for Sharing!

thanks樓主的分享,希望GT keep住年年都咁好!

引用:+本帖最後由+NeoMom+於+13-8-5+10:41+編輯+

原帖由 NeoMom 於 13-08-05 發表

優中有呢個成績我已高興在心中, 別人怎樣看已不太在乎, 其實不 ...
贊同閣下的意見。分享事實數據並無問題,但為所謂的banding而爭拗卻覺無謂。

NeoMom 發表於 13-8-5 10:39
優中有呢個成績我已高興在心中, 別人怎樣看已不太在乎, 其實不只優才, 有一些學校其實成績也很好,甚至比很 ...凡

同意NeoMom所講, 我做左優才家長7年(今年唔計), 其實每年響呢個時侯, 都特別多針對優才既留言出現, 由其呢幾年, 幾乎每年一個話題........

過去7年, 我從未聽過有學生因為成績欠佳而被學校勸退, 反而聽過有兩位學生因品行欠佳, 而被學校趕走!我知道其中一位學生既成績仲幾好添!

亦同意其實有好多優才老師都好好, 我仔讀初中時, 有一位陳主任(亦有響優小教, 依家好似只教優小), 佢經常利用放學時間, 幫幾位成績欠佳既學生補課. 我知道佢當時個小朋友好細, 但都願意犠牲自己既私人時間嚟幫班學生. 抵讚!

又有一位馮Sir, 依家退左休. 優中頭幾年, 佢每次逢測驗同考試之前既星期六, 都會朝9晚6留響學校幫班學生補習. 最難忘一次, 我仔同另一位同學因無跟馮Sir飲茶, (因馮Sir每次都會請埋班學生lunch), 馮Sir竟然每人比左$20我仔佢地去食飯, 我仔講返比我聽時, 我真係好感動!!

我仔雖然已經離開左優才, 但佢最friend既朋友仍然係優中班同學, 佢地聽日又約左上嚟我屋企打牌

其實Banding只是一個參考,不用太過上心。況且而家全球化,上大學只不過是一張入場劵,要比的話我會同全世界比較 。

就算成績考得幾好,品德不好就是加一個負號在分數前面。

phoebe_ming5    發表於 13-8-6 10:43

huba 發表於 13-8-5 12:02
贊同閣下的意見。分享事實數據並無問題,但為所謂的banding而爭拗卻覺無謂。

...
係啊,入得離優才嘅家長,都唔會咁在意係咪band1A; 最緊要係有一個愉快學習嘅環境,有個人發展嘅空間就得。
優良嘅DSE成績算係bonus, 唔係主力追求。

phoebe_ming5    發表於 13-8-6 10:44

優中有呢個成績我已高興在心中, 別人怎樣看已不太在乎, 其實不只優才, 有一些學校其實成績也很好,甚至比很 ...

可能因為小弟讀Science出身,比較喜歡玩弄數據,睇倒優中明明係band1A, d校外人仕響度冷言冷語,先至放d數據響度比較一下。

其實我都唔係好緊張係咪band1A, 只要中上就收貨喇。

幾年前有個統計,話當時Fortune 500公司嘅CEO, 大部份成績只係中上,唔係最top果班;但係佢哋通常善於溝通,應變能力強,有好奇心....等,重有好多係運動健將咁話。

優中有呢個成績我已高興在心中, 別人怎樣看已不太在乎, 其實不只優才, 有一些學校其實成績也很好,甚至比很 ...

「憎人富貴厭人貧」係好普遍嘅。

中天英 發表於 13-8-5 17:26
可能因為小弟讀Science出身,比較喜歡玩弄數據,睇倒優中明明係band1A, d校外人仕響度冷言冷語,先至放d數 ...

假以時日啦, 只要優中能KEEP住好成績, 若干年後總會被認受的

回復 中天英 的帖子

是的,亦有個統計,那些可以坐到機構的尖子,成績不是最好,在一級中排行十的上下。無記錯的話,結論如下。1. 第一和第十能力相信都是強的。差的可能只是温習時間。
2. 第十還有向上流的目標,反之第一只怕比人趕上。
3. 第十相對少壓力,亦不會是人們的焦點(一般來說焦點都在頭三或頭五名)
4. 第十的人一般朋友較多,較差的人未必想揾第一的來討教。反而第十的人往往成了討教的對象。朋友就多了。
5. 第十的人,由於是第十,所以不會花太多時讀書爭取第一,因為成本效益不成比例。
6. 第十的人,由於多了時間,發展了自己的興趣和創意,久而久之就不一樣了。

所以可以做到第十是一個福氣。Banding不用做第一,第十就足夠了。

phoebe_ming5    發表於 13-8-6 10:46

ngkf 發表於 13-8-5 23:21
回復 中天英 的帖子

是的,亦有個統計,那些可以坐到機構的尖子,成績不是最好,在一級中排行十的上下。無 ...
分析得好好,小弟十分同意。
我經常同兩個仔講,考試攞倒B就OK喇,將多d時間去練波會更好。

ngkf  對課外活動的恒心是重要的,尤其是人生是一場馬拉松。玩得屎我不介意,三分鐘熱度我反而會炳。  發表於 13-8-6 15:49
phoebe_ming5    發表於 13-8-6 10:46

muichujamie 發表於 13-8-5 11:56
thanks樓主的分享,希望GT keep住年年都咁好!
出年應該keep唔住喎!
小弟之前已誇下海口,話優中正處上升軌道,出年DSE成績會更好咁話。