用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 將有更多學校轉直資
樓主: DaddyX
go

將有更多學校轉直資   [複製鏈接]

引用:直資學校給了我仔多一個選擇(或是多一個機

原帖由 hadwinboy 於 13-08-01 發表
直資學校給了我仔多一個選擇(或是多一個機會去選擇).
同意。
直資學校俾了我囡囡多一個去選擇的機會。
我囡囡憑實力去選擇佢喜歡的學校,而學校又可以選擇學校喜歡的學生。

lawsonmoon 發表於 13-8-3 01:30
如你認為教育跟住房和醫療福利係一樣,那表示你未跟上文明社會既價值觀。你諗諗點解有人唔俾小童返學,法庭會 ...

對不起,唔文明的我唔能夠理解文明的你問題既意思。我講既係原則。另外,你另外果兩個數字既比較更令我迷惑,請見諒

中天英 發表於 13-8-2 19:43
係公平嘅--- 直資每名學生嘅政府資助,其實同津貼學校一樣,無分彼此。
That's exactly the current situation.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:杰克+發表於+13-8-2+11:31+對於直資

原帖由 lawsonmoon 於 13-08-03 發表
如你認為教育跟住房和醫療福利係一樣,那表示你未跟上文明社會既價值觀。你諗諗點解有人唔俾小童返學,法庭會 ...
http://hk.news.yahoo.com/%E5%AE%98%E5%88%A4%E6%97%A9%E7%94%A2b%E5%85%A5%E9%99%A2-%E9%9D%9E%E5%B8%B8%E7%88%B6%E8%A6%AA%E9%A0%B9%E7%88%86-224506032.html上星期就有一單了

For the same amount of budget, why gov't has no say on DSS schools with regards to student admission, and no control over their financial books.  Once a gov't school turn to a DSS, it appears to the society that Gov't has lost control over them.  Schools want to have total autonomy but do not want to change to a private, on the other hand, make use of public funds.    As taxpayers, I can't see why govn't can't have more access to DSS' financial books if funds are from public.  Same for Disneyland, society has been complaining our gov't has lost sovereignty and has no say on its plan while this firm has been enjoying gov't funding and premium land policy.  
On the other hand, I do not see why transparency of various school policies doesn't benefit parents of DSS schools. It's a win win situation.  I don't think this is just an issue of fairness because there're always various angles towards this issue, it's seen differently from different sectors of the society.

不知為什麼直資學校被人詬病財政混亂呢?邊位直資擁等可以解釋下?

回覆:將有更多學校轉直資

我頗贊成張五常提及的學卷制,每個人有同樣的學卷自行選擇自己喜歡的學校。人人平等,大家又覺得如何?

HaYi  I like this idea, just see if govt will let marketing system to do this.. that will be more fair..  發表於 13-8-5 13:12

rogerlam123 發表於 13-8-3 19:40
我頗贊成張五常提及的學卷制,每個人有同樣的學卷自行選擇自己喜歡的學校。人人平等,大家又覺得如何?

...

Steven Cheung is a follower of transaction cost economics and property right.  He and scholars of this tradition try to apply their transaction cost theory to diff areas.  Education voucher is a right of education services.  If you treat education like this, I think a lot of schools will be closed bcos only the most favourable schools can survive.  The market will kill the school system.  Economics cannot solve all public policy.

rogerlam123  我見大家都話要公平, 人人平等人人攞同等學卷, 就最公平啦.  發表於 13-8-5 18:07

回覆:Bluegene 的帖子

言重,言重。

電視新聞訪問的都是既得利益者,例如,在校學生家長又或者係一心打算讀政府學校的家長,當然反對。試下去一些戰鬥格的幼稚園是但找個家長問下,出來意見就不會一面倒。公平?不是應該以學生實力去投考心儀學校嗎?抽獎對學校和學生都不公平。如果找工作也用抽獎,可能會出現。。。學術勝任人的去做地盤,不勝任的去做教師,算術好的去做司機,不好的去做會計,大家認為公平嗎?不須考察有兄弟姊妹做律師或看更,你也可以直入律師行和保安公司,你又點睇?

我就是不想下一代只希望靠幸運+依賴來過活,而且更不應抱怨別人過得比自己。應想別人是否比自己更努力, 人是應該靠自己努力+實力而過活及面對將來。我這樣教小朋友有可不對,所以我小朋友是靠自己努力+實力考入直資學校。

我仔不是超班馬, 頂多是中上吧了, 但抽獎派了很後的志願, 如果不是有了 back up, 我也要叩門, 去接受一些難受的心情, 又或者去接受那間我真的不喜歡的派位學校。 最終無緣免費教育。有時看教育局的一些訪問, 言詞間我覺得咪使旨以佢地會改現行政策。我的朋友中, 我看到兩單錯配, 也是大抽獎的結果, 只感到無奈。當然, 今天的直資/私校競爭十分激, 肯比錢都唔一定得。

我就認為冇咗直資就真係冇咗向上游的機會,個個都想入LS,SJ,難道官校對非世襲、非此校䋞的人公平嗎?我們是一點機會都沒有,反而直資還給予窮人申請助學金的機會。力爭上游的人不想通聽天由命。

HaYi  yes, I think so too !  發表於 13-8-5 13:13
enidchiu  Exactly, don't want to put my children's six years precious childhood to  a lucky draw.  發表於 13-8-5 02:29

evasoeeyy 發表於 13-8-2 08:58
但直資是用緊納稅人錢資助每名學生,另一方面,直資學校又收取學生學費,我係納稅人,我們有權要求資源用得 ...
我都係納稅人,我支持直資。認為可以把資源分配於不同階層,提供另類教學給不同要求的人仕。

其實好多人like直資。不過我們只是平民百姓,不會上街遊行,攪政治。而被那些操控遊行示威的政客抹殺我們的聲音。

似乎各有fans,  正苦比多個選擇大家

It is trend....................

其實直資等於官津和私校的中間產物,唔係完全受控或失控,學校有資助但又唔係全額資助。學校基本上自主但非完全。算係俾家長喺官津及私校間多個選擇。應該算係好事吧。

‹ 上一主題|下一主題