用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 學鋼琴的問題
go

學鋼琴的問題 [複製鏈接]

我的小朋友學鋼琴一年多,中間停了幾個月,现搬完屋找一間琴行重新pick up番。老師話佢手腕緊張。但上咗兩堂半小時,老師剩係叫佢練A Dozen a day Book one,嘅skipping 一段及walking和high stepping一段。以前教琴老師在教歌之餘會做這些練習,但現時的老師只做這些,而且放學後没有同家長沟溝通,没有佈置練琴作業。以前的老師每次完後,都會同家長傾幾句。現時的老師讓小朋友自己出来,自己躲在琴室内。萬一小朋友俾其他人帶走了,點算?你哋啲小朋友去學琴,這情況是否正常。我自己不會鋼琴,究竟老師咁教法是否“dum"波鐘?老師的態度是否有問題?謝謝各位分享。
   0    0    0    0

沒給小朋友功課回家練習,又真是未試過。至於老師的態度是否有問題,我小朋友一開始就是上老師家學琴,接他們時老師多數都有學生接住教,所以沒特別事都不會和我交談。

如果這位老師令你不放心,可否轉跟另一位老師呢?
for every one criticism, three positives must be given.

回覆:ababymami 的帖子

如小朋友technique 有問題,半小時練technique可接受,有時練scale 都練1小時啦。可能你想要老師多點交帶,每位老師風格不同,有人不寫handbook 不跟家長交談。有人堂堂寫handbook 用5分鐘同家長傾,視乎你想要那個character,  單憑你說的事,暫不能說老師dum波鐘。

回復 miss321 的帖子

謝謝回覆,可能是我習慣了以前老師的風格。如果有此練習的需要,咁我就不再多想了。

引用:回復+miss321+的帖子 謝謝回覆,可能是我

原帖由 ababymami 於 13-07-23 發表
回復 miss321 的帖子

謝謝回覆,可能是我習慣了以前老師的風格。如果有此練習的需要,咁我就不再多想了。 ...
話雖如此, 但如果只係練技巧野而唔彈下歌仔, 小朋友應該好快會覺得悶

每個老師風格不同, 不過若果長時間都係停留喺同一個地方, 咁要留意下, 有機會係小朋友真係應付唔倒, 亦有機會係老師DUM波鐘...睇清楚啲吧!

回復 ababymami 的帖子

阿仔琴老師叫埋家長一齊坐在旁邊看教琴,我覺得幾好。

已經上了五堂課了,仍然練技巧,老師亦無同家長溝通。小朋友说老師開頭幾好,叫佢放鬆手彈,但後期就只係叫佢自己練習。由於已交8月份的錢,不知可否中途轉老師?估不到有些老師咁揾食。有點激氣。

引用:已經上了五堂課了,仍然練技巧,老師亦無同

原帖由 ababymami 於 13-08-09 發表
已經上了五堂課了,仍然練技巧,老師亦無同家長溝通。小朋友说老師開頭幾好,叫佢放鬆手彈,但後期就只係叫 ...
依你的描述,老師應該想小朋友做好基本功先,就好似少林寺學功夫前要先學好扎馬般。家長同學生可能會覺得無進度,但當小朋友做好基本功(放鬆系其中一部分),彈歌仔就得心應手,至少吾係到將來學到很高級先處理基本功。
我師傅都系用類似方向,第一堂(一小時)通常都無得彈琴。要你做好基本功先可以彈琴。我都看過教學書籍,有D老師開頭教感覺音色,彈一個音都用上一段時間。
個人認為,如果向鋼琴之路發展,此方法系好有用的,但開始時會好悶。

ababymami  謝謝回應,我覺老師同家長缺乏溝通,家長不知小朋友的進度及方向。  發表於 13-8-10 11:23
~*樂器只是學音樂的渠道*~

其實如果你對於個琴老師無咩信心既,我覺得可以中途轉囉!
我女女都係岩岩轉左老師,之前個老師經常上唔到堂,拖唔到進度
而家轉左係間唔出名,又唔係咩名師度學,我覺得女女既進度唔單PICK UP,而且仲好似彈得俾之前開心左。
雖然我同某D家長心態唔同,我唔係想女女要拎到咩CERT,我只係想佢多個技能~

回復 babymelodywkh 的帖子

其實我只希望佢享受音樂,希望日後能遇上能令佢爱上音樂的老師。
‹ 上一主題|下一主題