用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 上暑期密集班的一個不愉快經歷
go

上暑期密集班的一個不愉快經歷

本來囝囝上開協康密集s位。由於協康放暑假,所以去左某間私人s位上堂。

第一堂,由於囝囝未熟識環境,佢後半段時間喊。結果,未上完堂囝囝被老師"請佢走"。

回覆:Vichang 的帖子

唉呀未寫完呀

後來,中心主任有call  我告訴我情況(因我要返工,叫工人姐姐帶上堂)。另外還問我個囝會唔會唔習慣返咁耐,仲暗示唔慣下次早d 一個鐘走!言下之意有少少嫌棄我個囝喊!其實我覺得a仔返新學校第一堂喊都好平常,點解私人機構會咁現實咁都唔可以接受我個a仔呢?

邊間中心,第一堂,唔慣我覺得好正常,有邊個小朋友去新環境會一下子就慣呢?

回覆:上暑期密集班的一個不愉快經歷

媽媽唔駛唔開心,我有這相同經歷好幾次,說話點表達我唔方便評論,但可能中心都要同其他小朋友著想,先禁做,通常足夠人手又有處理經驗既,會搵人同小朋友行開一陣,比些小朋友鐘意既野玩陣,再返入去上過堂。早些走係無意思,個個A仔都要經歷,如果只係做唔出聲同無反應既仔,中心唔好得去邊。不過坊間係有些敗類既,邊間我唔講

回覆:上暑期密集班的一個不愉快經歷

咁衰?!邊間?!
我個仔當年入協康S位,喊左大半年!
但中心好好,用差不多半年幫我個仔適應;一開始返1小時、之後2小時、茶點後、午睡前。。。。。

回復 cksy_bb 的帖子

唉, 位主任打俾我都有提到阿囝喊時會挨落其中一位導師身體喊, 令到 miss 冇得郁要抱住佢之頖啦, 佢又問我之前喺協康係咪咁, 我回答話頭兩堂會有咁嘅情況, 之後返左咁多個月已經冇問題啦!!!!

我feel 到主任不是出於關心, 只是擔心我囝囝唔知仲要喊多幾多堂累 “街坊”, 所以先 suggest “如果唔得之後嗰幾堂不如早啲走” 之類的提議, 但係我已經一口拒絕了, 因為中心應該 try their best 幫我個囝, 不是收左錢但係又唔想 take care佢.   我估佢地人手唔夠, 收左錢但係又冇預有呢 d情況出現…. 唔通呢間中心真係現實同埋商業化!?  

呢間中心都出名專做 A仔的, 唉, 其實我囝囝通常上兩三堂就冇乜嘢, 之前協康真係好, 都會叫我不用擔心, 囝囝仲細 (當時未夠兩 years  old)慢慢會習慣的…. 仲話我地一定會 take care 佢的…

協康梗係好啦,無咁商業。暑假有幾耐,如果下下喊都要返屋企,佢就好好賺。如果主任提議早走,你提議搵姐姐陪伴,順便睇下學左咩,做家居訓練。

Pm pls. 因我揾緊私人中心

應該好多媽媽想知邊間

是哪間不好請pm我?thanks

回覆:lhy168 的帖子

這幾天病了,冇追post. 不方便喺呢度講,如果真係想知請主動pm 我。

不過老師和主任而家冇再提可以早走呢件事啦,可能99都好嬲,上次好大聲話"你地搞唔掂咪出聲囉,咪叫工人姐姐搞掂我個孫。"99可能令人有點尷尬,因為成間中心個個家長都有機會聽到,反而令老師立即回答"ok ok 我哋搞到"。

crystal媽咪    發表於 13-7-25 10:55

回復 Vichang 的帖子

想請那間中心是? 因我都再找! 想知那間好或不好! 請PM我!thanks!!!

能pm我是哪一間,因正在找中心,thanks

引用:這幾天病了,冇追post.+不方便喺呢度講,如

原帖由 Vichang 於 13-07-25 發表
這幾天病了,冇追post. 不方便喺呢度講,如果真係想知請主動pm 我。
Pls PM me the name, thx

引用:我都係對協康會好失望的人之一!唉!

原帖由 samandachu2001 於 13-12-14 發表
我都係對協康會好失望的人之一!唉!
不是協康。

请請PM我,謝謝