用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有直資做後備
樓主: babykenny
go

有直資做後備 [複製鏈接]

回復 babykenny 的帖子

不如講下妳心目中的官津係邊間, 因為真正一線頭的官津, 叩門位少之又少, 叩入的難度可能仲高過入男女拔. 如果係一線尾二線頭的官津, 可能15分都有機, 而且大抽獎又可以有唔錯的機會喎.

引用:因為我想入果間小學,上次參觀學校,校長話

原帖由 babykenny 於 13-07-17 發表
因為我想入果間小學,上次參觀學校,校長話只有兩種人叩門佢會in,第一種,1-1-1,第二種,有直資收咗
咁我 ...
其實校長冇辦法知係唔係直資收左,要家長主動報!講乜都得

考直資只有面試,但叩門會考筆試,完全兩回事。
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

回覆:horwing 的帖子

沙呂

什麼是1-1-1

學校往往起碼收到幾百份叩門申請,校長都無可能慢慢細心研究毎一個申請小朋友嘅履歷,而如申請嘅小朋友巳經被直資取錄,其實巳算係變相幫個校長一定程度篩選咗一批申請人。各位點睇?

我有個朋友佢叩門時喺封叩門信度講明自己個小朋友巳被直資取錄,咁樣間學校咪知道囉

回覆:有直資做後備

甘你朋友封叩門信may be another sample for next yr !

醒目開學勳章

babykenny 發表於 13-7-17 17:14
因為我想入果間小學,上次參觀學校,校長話只有兩種人叩門佢會in,第一種,1-1-1,第二種,有直資收咗
咁我 ...
May be you have mis-understand the meaning of what that school principal was meant to say: the reason they will consider those who has been accepted by DSS is because once they registered with DSS, they CANNOT become 1-1-1 anymore.  So, what he/she want to say is they only interview those who participated the full lucky draw and been sincere all the way, plus those who don't have the chance to show this sincerity even if they want to, as they simply are NOT allowed to.

Hope this help you to understand better.

lin624 發表於 13-7-17 20:47
什麼是1-1-1

1-1-1咩係自行 / 大抽獎既甲一 / 乙一都填同一間小學囉。
好多時,啲小學話有誠意既叩門生會優先面試,用1-1-1做代表誠意。

引用:學校往往起碼收到幾百份叩門申請,校長都無

原帖由 科學 於 13-07-17 發表
學校往往起碼收到幾百份叩門申請,校長都無可能慢慢細心研究毎一個申請小朋友嘅履歷,而如申請嘅小朋友巳經 ...
非常合理的推算。

happy_lavender 發表於 13-7-17 19:32

考直資只有面試,但叩門會考筆試,完全兩回事。

叩門都未必考筆試~~~

babykenny 發表於 13-7-17 19:42
沙呂

唔熟沙田區, 留番比其他家長補充. 但係最重要都係睇妳自己有幾鐘意間學校. 大抽獎, 全港最難抽個間都(約數)至少有三成機會抽得入, 而叩門入名校機會一定遠遠低於三成.

亦同意另一位家長所講, 該校長的意思應不是直資已收的有優勢.

引用:Quote:happy_lavender+發表於+13-7-17+19:3

原帖由 whl3868 於 13-07-18 發表
叩門都未必考筆試~~~
那看你的取向,有些學校會考筆試,有些不會,但每年情況不同。視乎你想下列那個情況出現:

1. 準備了考筆試但最後不用考。
2. 沒準備筆試但最後要考。

萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

回覆:有直資做後備

我今年都是有了直資,跟著去叩門的,如有直資收了,教育局會有一封信寄給你,證明有直資收了你,我就夾埋落叩門文件裏,寫明有直資收了做唔到1-1-1,最後都叩到兩間。

回復 siuyan1212 的帖子

我都係

有直資收(有信證明)但又唔去註冊, 但又唔係 111 又有冇得 IN. 呢?

happy_lavender 發表於 13-7-18 11:17
那看你的取向,有些學校會考筆試,有些不會,但每年情況不同。視乎你想下列那個情況出現:

1. 準備了考筆試 ...

仲有一個.......
3. 沒準備筆試但最後不用考。

whl3868 發表於 13-7-18 23:50
仲有一個.......
3. 沒準備筆試但最後不用考。

還有準備了亦要考,但這些不會引致任何驚喜或驚嚇囉。
‹ 上一主題|下一主題