用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有直資做後備
go

有直資做後備 [複製鏈接]

想問吓,有直資收咗既小朋友去叩門官津小學,係唔係容易成功啲?多唔多成功例子?又或者有無直資收咗既,叩門不成功?可否分享吓?
因為小兒只有基本15分,怕大抽獎凍過水,諗住考直資,如果收咗,直接去叩門,唔參加大抽獎,唔知咁會唔會大機會啲入到心儀小學呢

3    0    0    0

醒目開學勳章

15分只係自行派位時使用,當統一派位時(俗語話的"大抽獎"),人人機會均等!  

現今形勢,有直資收的小朋友都唔會蠢得去邊,叩門講人事/講實力,我唔敢講會容易成功啲,但肯定未必輸哂!

大熱津小叩門成功既機會率比考直資仲要低,要有心理準備叩唔到就要讀直資..

身邊有几個都係"無奈"讀直資/私校

醒目開學勳章 王國長老

我識果D倒轉, 考唔到直資私校無奈去抽, 人各有志真係無講錯

樓主答返你問題: 有無考到直資同叩唔叩到門係零關係

回覆:有直資做後備

自問貴子女是"人見人愛",叩門絕對是有利。

叩門遊戲是留給有關係人士玩的,有位剩下來才是給有實力人士。考到直資唔代表會叩到門,只不過壓力會較少,因已有後路。

babykenny 發表於 13-7-17 10:37
想問吓,有直資收咗既小朋友去叩門官津小學,係唔係容易成功啲?多唔多成功例子?又或者有無直資收咗既,叩 ...
15分唔關大抽獎事,但我同意如果小朋友有直資收了,叩門時無壓力表現可能會好D,但都要睇個別情況

babykenny 發表於 13-7-17 10:37
想問吓,有直資收咗既小朋友去叩門官津小學,係唔係容易成功啲?多唔多成功例子?又或者有無直資收咗既,叩 ...

講機會,唔參加大抽奬已失去左入心儀小學既機會;
講實力,你唔會知道有邊啲人同你爭叩門位;
我自己今年叩真係覺得好難,冇聽到有朋友仔叩到熱門津小,even佢地係"人見人愛"同有操開(連2nd in都冇)

個人覺得直資唔係用黎做backup,另外不同校網有不同既玩法,呢度jm既意見好有用,可做多些資料搜集再定.

Charlotte_mom 發表於 13-7-17 13:08
我識果D倒轉, 考唔到直資私校無奈去抽, 人各有志真係無講錯

樓主答返你問題: 有無考到直資同叩唔叩到門係 ...

咁有冇抽到好籤?

viotior 發表於 13-7-17 15:23
講機會,唔參加大抽奬已失去左入心儀小學既機會;
講實力,你唔會知道有邊啲人同你爭叩門位;
我自己今年叩真係覺得好難,冇聽到有朋友仔叩到熱門津小,even佢地係"人見人愛"同有操開(連2nd in都冇)...

我今年朋友的子女及小女的同學仔都叩到熱門津小...
NET 11:
女派潮商叩到聖彼德
仔派聖馬太叩到英皇二校
NET 14:
仔派太古叩到香港嘉諾撒學校(有細妹)

醒目開學勳章 王國長老

viotior 發表於 13-7-17 15:31
咁有冇抽到好籤?

抽籤就係LUCK, 總有人抽到有人抽唔到架WOR

因為我想入果間小學,上次參觀學校,校長話只有兩種人叩門佢會in,第一種,1-1-1,第二種,有直資收咗
咁我見佢咁講,我就諗,佢係唔係比較喜歡有直資小學收了既小朋友呢?機會係唔係大啲

醒目開學勳章 王國長老

咁奇怪? 我第一次聽到有學校用呢個criteria

回復 babykenny 的帖子

我十分相信有校長係用類似因素作為面見標準。因111代表家長強烈嘅誠意,而直資學校巳取錄起碼顯示個小朋友巳被篩選考核,學校可以大大收窄範圍去集中面見

回復 Charlotte_mom 的帖子

其實每間學校有唔同嘅標準,祗係好多時冇公開講出來同我哋家長唔知而巳

醒目開學勳章 王國長老

咁又係, 不過我自己覺得rationale有d唔理解: 揀左直資, 同000有咩分別? 都係揀左另一間學校姐

引用:想問吓,有直資收咗既小朋友去叩門官津小學

原帖由 babykenny 於 13-07-17 發表
我反而認為叩門入到機會細,因好多學校要求111才有interview 機會!

111 也不一定有得INTERVIEW.  有D學校又唔理111.
~easybring~

引用:回復+babykenny+的帖子 我十分相信有校長

原帖由 科學 於 13-07-17 發表
回復 babykenny 的帖子

我十分相信有校長係用類似因素作為面見標準。因111代表家長強烈嘅誠意,而直資學校 ...
咁即係話有直資offer後再入表叩門?
學校會比form 填呀?

‹ 上一主題|下一主題