用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 在某小學簡介會聽到的精句
樓主: happy_lavender
go

在某小學簡介會聽到的精句   [複製鏈接]

引用:Quote:evacalbee+發表於+13-7-15+01:55+咁

原帖由 happy_lavender 於 13-07-15 發表
出來社會工作過的人都會想到這點,正常不過!但我想不能因有這種想法,就不細看其論點吧。我認同,你呢? ...
Ok啦,有人會拍手掌,有人會吓一聲,無話唔鐘意就要插,大家各取所需啫。

引用:最近參加某小學簡介會,校長說了很多該校的

原帖由 happy_lavender 於 13-07-15 發表
最近參加某小學簡介會,校長說了很多該校的教學理念,其中有一句精句,說完引來全場鼓掌!

他說:某些學校 ...
教育局都話香港小朋友的質素不俗,咁點解咁多學生越讀越差,一定係政府教育政策出問題,佢應該開多D大專食返哂D學生,唔好將責任推比其他人。

學神探湯川教授咁講,最怕邏輯混亂的人。

Bosco爸爸 發表於 13-7-15 11:12
另外, 該校長所指名校可能係旺角火車站某名校..........不過, 家長應該自己判斷, 唔好咁容易相信網上討論,  ...
同意睇法。

各位唔該尊重一下,唔好開任何校名好嗎?謝謝!

萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

JustAParent 發表於 13-7-15 13:14
教育局都話香港小朋友的質素不俗,咁點解咁多學生越讀越差,一定係政府教育政策出問題,佢應該開多D大專食 ...

應該開多D大專食返哂D學生

我諗大部分家長希望見到呢個情況出現!

charbaby  agree  發表於 13-7-17 13:18
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

loveDD 發表於 13-7-15 12:29
do you have anymore to share about this briefing?

我想還是先集中一點討論,呢個話題已經夠惹火了.............................宜家唔係救火的時間,無須那麼快用"分離法"。

引用:Quote:JustAParent+發表於+13-7-15+13:14+

我係少數

引用:Quote:原帖由+happy_lavender+於+13-07-15+

原帖由 JustAParent 於 13-07-15 發表
我係少數
同意JustAParent, 文憑量化寬鬆,不是好事.

不要對號入座,純粹之前有家長提起EC簡介會,上年曾聽過想分享下。校長的講座很吸引,好似睇緊talk show,又唱歌,一個人帶領成個簡介會。如果冇記錯他說過曾任教某神級學校,亦都記得"聖喇拔播"。

不過,到最後都冇報。其中一個考慮因素,是因為自己不太相信校長魅力和理念。我相信該校長有心和能力領導學校,但會考慮如果學校轉校長既話會如何?教育理念亦如是,聽多幾間簡介會,每間學校都會有美好的藍圖,但成效如何?當然,EC只是新校,需要時間去培養和証明。

最重要是每位家長要選擇適合自己教育理念既學校!

引用:Quote:原帖由+happy_lavender+於+13-07-15+

原帖由 JustAParent 於 13-07-15 發表
我係少數

Yes, agree.  

MCGC 發表於 13-7-15 13:55
同意JustAParent, 文憑量化寬鬆,不是好事.

正常應該有3個情況:

1. 重質不重量;
2. 重質又重量;
3. 重量不重質

若然是情況3,當然不好,但做到情況1或2,我想也算不錯。

lovebb2 發表於 13-7-15 11:47
yes, band1英文中學點會收band3學生。如band1學生唔夠,band1英中會被迫變中中,咁就大件事啦。

如已經是 ...

BAND 1 只會是英文中學嗎?  BAND 1 生唔夠會變中中?  

乜都關正苦事....

lovebb2 發表於 13-7-15 14:02
大專生做OA, 地盤?政府工只需中五學歷或以下的如CA, pc(警察), 現已有不少degree holder去apply.

...

專上教育的作用應該不止為社會培育學術上的人才,也能將學生的個人質數提升,更懂得思考和明辨是非吧。我想不能因為將來大學生有機會掃街,就限制大專學額;多些人受大專教育,提升全民質數不是更好嗎?

剛睇完怪獸大學,影片主角最終未能大學畢業,但牠們學懂了盡力做好每個崗位,由派信、清潔、做餐、…、等等,都盡心盡力,努力不懈,更屢創佳績!最後終能做到自己理想中的工作崗位。這才是我們想下一代擁有的質數吧,若年輕人有這種特質,成功近矣。至於開始時做什麼職位,未必如我們所想那麼重要。

happy_lavender 發表於 13-7-15 13:40

人的心態,社會環境,畢業生出路,好多好多因素,收哂未必好事,就算唔駛學生俾借錢讀書,都好肯定將會有很多資源錯誤,不過學你話齋,已經離題了!

happy_lavender 發表於 13-7-15 14:28
專上教育的作用應該不止為社會培育學術上的人才,也能將學生的個人質數提升,更懂得思考和明辨是非吧。我 ...
派信、清潔、做餐、…、等等,如果依班大專生真的投入依類工種,令我諗起有人說最低工資,是令到一批低學歷或年老人士更加難搵野做

loveDD 發表於 13-7-15 14:37
派信、清潔、做餐、…、等等,如果依班大專生真的投入依類工種,令我諗起有人說最低工資,是令到一批低學歷 ...

這個世界不斷在變,每個人也應該與時並進,停下來就真的會被淘汰!君不見當日香港經濟轉型,之前從事四大工業的人餓死呢?他們都轉行去了,雖然辛苦,但總能找到生存之法。我記得讀小學時經常聽見:學如逆水行舟,不進則退!其實就是警惕我們要持續進修,使之能與大勢一起前進。

我反而覺得學歷低者更易適應變遷,因為無可輸!你說高層轉工難還是辦公室助理轉工難呢?

這也是一個有趣的題目,但似乎不應在小學討論區探討啊!

其實我又好buy校長講野........唔好理佢吹又好定咩!聽過咁多間呢間最啱聽....可能誇左d.....有d我都唔知信唔信佢好.....不過成場感覺幾好....

拾仔 發表於 13-7-15 15:21
其實我又好buy校長講野........唔好理佢吹又好定咩!聽過咁多間呢間最啱聽....可能誇左d.....有d我都唔知信 ...

以前讀工業工程時學過一個概念,就是顧客滿意度(Customer Satisfaction);那在小學階段應被滿足的人究竟是誰呢?有些人認為是家長,有些人認為是學生,他們的策略取向截然不同!我個人傾向以迎合學生需要為主導的學校,大家點睇呢?

happy_lavender 發表於 13-7-15 16:14
以前讀工業工程時學過一個概念,就是顧客滿意度(Customer Satisfaction);那在小學階段應被滿足的人究竟是 ...
我會認為家長及學生都是重要的持份者!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

happy_lavender 發表於 13-7-15 16:14
以前讀工業工程時學過一個概念,就是顧客滿意度(Customer Satisfaction);那在小學階段應被滿足的人究竟是 ...
個人覺得至少在選擇小學時,迎合家長既期望會比較大。因為5歲人仔,有幾多特質已經發掘出來?唔通活潑d坐唔定就適合活動教學?家長對學校既期望、態度和評語都影響了小朋友對學校既感覺。其實都幾矛盾,用家是小朋友...
‹ 上一主題|下一主題