用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 在某小學簡介會聽到的精句
go

在某小學簡介會聽到的精句  

最近參加某小學簡介會,校長說了很多該校的教學理念,其中有一句精句,說完引來全場鼓掌!

他說:某些學校小一時全部錄取精英,為何6年後會變成非精英?那學校若然將精英教至非精英,理論上它應該"食"番佢,而並非踢給其他學校!

我很認同!那些學校專揀一些自修也能考幾條A的學生,其實難以證明其教學能力,反而教得不好,令精英學生成績下滑後便勸退,等同叫其他學校幫他補鑊,很不負責任呢!

Pizza1234    發表於 13-7-15 17:49
bobbob  原來如此,難怪呢間學校出晒名學生負增長  發表於 13-7-15 11:04
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

回覆:happy_lavender 的帖子

Gimmicks.

P1, how does he know they are elites?

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:在某小學簡介會聽到的精句

未發覺有那間學校是如此.

MCGC 發表於 13-7-15 00:40
未發覺有那間學校是如此.

發現唔到咪重好,即是無遇上。我只是贊同有教無類,不是抨擊某些學校或為某校賣廣告,所以一概唔開名,只談論點。
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

happy_lavender 發表於 13-7-15 00:23
最近參加某小學簡介會,校長說了很多該校的教學理念,其中有一句精句,說完引來全場鼓掌!

他說:某些學校 ...

咁奇怪, 校長似踩人抬高自己多D... 好少校長會响呢D場合講其他學校的不是.
只針對呢點, 我反而覺得校長有少少無品...
所以呢, 家長各有所好 (無特別意思, 不喜勿插)

rainbowcov  Agree.  發表於 13-7-16 17:17
978212    發表於 13-7-16 16:23

冠冕堂皇之類說話,受過教育既人都識講! 如果這是一所中學,校長咁講都勉強說得過去,但只是小學而已?怎能予知那個K3係Band 1 生呢!

引用:最近參加某小學簡介會,校長說了很多該校的

原帖由 happy_lavender 於 13-07-15 發表

他說:某些學校 ...
可否PM我是哪間學校呢?謝謝!

sschiu 發表於 13-7-15 06:35
可否PM我是哪間學校呢?謝謝!
是否盧校長講? d講詞幾年都唔改下。

醒目開學勳章 王國長老

學校揀過見過,亦總會發現有學生總吾好書,會發現有SEN學生,有何出奇?面試果一陣吾會100%準呀。反而係之後既處理同adjustment至緊要。如果一野踢出校又收個更叻,當然不停有精英啦

我覺得佢講出咗好多人心裡想講嘅嘢啫。
好多名校一直都奉行汰弱“汲”強策略以保持領導地位,如果連呢樣嘢都唔知,就如美國人响斯諾登洩密後先驚覺自己一直被政府監控一樣無知。

盧校長

引用:盧校長 +

原帖由 karen55407 於 13-07-15 發表
盧校長
邊間?

回復 karen55407 的帖子

上星期六個間????

引用:Quote:happy_lavender+發表於+13-7-15+00:2

原帖由 evacalbee 於 13-07-15 發表
咁奇怪, 校長似踩人抬高自己多D... 好少校長會响呢D場合講其他學校的不是.
只針對呢點, 我反而覺得校長有 ...
認同,此校:no good

貶低人哋但又抬唔高自己

Pizza1234    發表於 13-7-15 17:51
Pizza1234    發表於 13-7-15 17:50

論 presentation skill 呀盧校長的確同“使路比”有得輝。

呢 d 說話係家長傍徨無幫的時候聽到,一定入曬腦。

回覆:yuenkw 的帖子

都係marketing gimmick. 我兩個都冇聽過,我寧願信對眼睇佢做乜野,多過佢講乜野!

前幾年盧校長個 presentation 事後都會 upload 係該校網頁。e+有無就唔知啦。

Everyone know you are talking "EC".:;pppp:

kelvinli0311 發表於 13-7-15 09:59
Everyone know you are talking "EC".

what is the full name of "EC"?