用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 插班生有問題想問現任家長
樓主: pamelaywy
go

插班生有問題想問現任家長 [複製鏈接]

沙灘褲, go to 沙灘?

回復 joemyt 的帖子

that means students have to attend swimming lessons at school from P.3 onwards ? for summer months only ?

貢獻勳章

don't worry! only 2 lessons overall the year.

回覆:joemyt 的帖子

點解打了兩次messages都睇唔到嘅? 但係出面又寫了我是最後留言個個!!!

joemyt 發表於 13-8-10 16:03
don't worry! only 2 lessons overall the year.
請問如不識游水咁點上呢兩堂呀? 可坐在一旁不用游嗎? OR老師expected個個都要已經識游呢? 家長要通知學校亞仔不懂游水嗎? thank you!!!

回覆:KHbaby 的帖子

理論上LA SA仔識游水才能畢業

ic, thank you.  

貢獻勳章

識游水的一群, 唔識游的另一群, 唔會撈埋一齊.

至於你話唔識游點算? 我就覺得游水只係求生技能, 亦好講求個人膽量. 我個仔升P.6啦, 仲未識游, 我都無計! 我就唔信唔識游水唔比我個仔過馬路啦 ! 不過咁講, 當然就識好過唔識啦, 無咁肉酸嘛!

引用:識游水的一群,+唔識游的另一群,+唔會撈埋一

原帖由 joemyt 於 13-08-12 發表
識游水的一群, 唔識游的另一群, 唔會撈埋一齊.

至於你話唔識游點算? 我就覺得游水只係求生技能, 亦好講求 ...
thank you!!!

Joemyt: Yes , you are right!

If cannot swim=> fail in PE but I think PE is not count towards the final marks.

不好意思, 仲想問下平日工課, 除了作業外, 還要做額外的工作紙, 週記 和閱書報告嗎 ?

另外, 長假期除了要温考式外, 一般有幾多樣工課做呢 ?

如1st term 是Jan 考, 甘新年假又是否可去旅行 ?

回復 chez 的帖子

, 除了作業外, 還要做額外的工作紙, 週記 和閱書報告嗎 ?----有的,但不是每星期都有

另外, 長假期除了要温考式外, 一般有幾多樣工課做呢 ?
----不是太多。校長強調新學期減少抄寫工作

如1st term 是Jan 考, 甘新年假又是否可去旅行 ?
---農曆新年是可去旅行。

貢獻勳章

1) 作業反而係次要,工作紙先至係精髓。無週記,但讀書報告只有長假期才有。

2) 長假期功課多到嘔!

3) 去旅行就個人喜好,除咗暑假前不准請假去旅行之外,幾時都去得,只要有錢便可以。

謝謝你們, jefftam06 and joemyt.

oh, 都預左多功課的了, 單看暑期作習業就知了.   hope that 新學期真的可以減少抄寫工作

回覆:chez 的帖子

my son is just from p1 to p2.  May be cannot represent the whole School.  
But for the summer holiday homework,  I agree that really too much..

貢獻勳章

回復 jefftam06 的帖子

Summer holiday homework 其實唔係多, 好多仔在放暑假前都已經做晒三本, 因為佢地要玩, 就要付出雙倍時間! 反而我唔想亞仔在暑假太得閒太 Hea !!! 尤其係 升小六, 要 keep 住團火, 我仲 "送" 左本英文數比佢做, 等佢試下過馬路後英文數的模式.

前人的經驗, 暑假太過 Hea, 開學之後有機會變第二個人, 係真事!

最緊要自己調教下, 平衡一下玩同學習的時間. 話晒都係暑假, 玩多過做啦!

summer holiday homework can be finished be4 holiday starts, wow, that's so quick and impressive !!!  

回覆:chez 的帖子

以前係。但今年考試後有好多活動,同表演又要排練,所以今年放假前只能做到一半度咋!

‹ 上一主題|下一主題