用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 插班生有問題想問現任家長
go

插班生有問題想問現任家長 [複製鏈接]

小兒今年有幸成功插班, 加入喇沙大家庭. 由於暫時未有內聯網login, 有些問題想請教現任家長
本身還未決定坐校車還是自行坐車
1. 想知道課外活動是否沒有校車接嗎 ?
2. 校車可以只坐半程 (返學)?
3. 校車是否要坐整個學期? 還是續月計 ?
4. 課外活動是否冬令時間才開始 ?
5. 想知管弦樂團或音樂學會多在星期幾 ?
6. 星期六上午有課外活動嗎 ? 大概有甚麼 ?

謝謝

kerkermui  congratz!!!  發表於 13-7-15 09:55
   9    0    0    0

引用:小兒今年有幸成功插班,+加入喇沙大家庭.+由

小兒插小四.
沒有什麼特別成功經驗, 孩子成績只算中上, 有學樂器及一些演出經驗

308  你仔仔好叻  發表於 13-7-22 15:57

貢獻勳章

緊係得啦, 不過都要比足錢!
3. 校車是否要坐整個學期? 還是續月計 ?
車費係每個月清. 至於你今個月坐, 下個月又唔坐, 緊係無問題啦. 但如果後個月你又想坐返, 就未必有得你坐啦!
4. 課外活動是否冬令時間才開始 ?
10 月開始
5. 想知管弦樂團或音樂學會多在星期幾 ?
不知道,  sorry!
6. 星期六上午有課外活動嗎 ? 大概有甚麼 ?
我知道的有童軍/籃球/足球/劍擊.

回復 joemyt 的帖子

Thanks, joemyt!

回復 pamelaywy 的帖子

School Senior Band practice was held on Tuesday in the past few years.

joemyt  Thank you !!!  發表於 13-7-15 15:52

回覆:插班生有問題想問現任家長

管弦樂團係星期四,中樂團星期五

joemyt  Thank you !!!  發表於 13-7-15 15:52

引用:小兒插小四.沒有什麼特別成功經驗,+孩子成

原帖由 pamelaywy 於 13-07-14 發表
小兒插小四.
沒有什麼特別成功經驗, 孩子成績只算中上, 有學樂器及一些演出經驗 ...
你小朋友玩邊種樂器?

Thanks! Arlene and billyyanst!
小兒拉cello. 在舊校管弦樂團和中樂團也有參與

請問紅十字會及童軍星期幾?

joemyt 發表於 13-7-14 16:16

我仔仔以前都只係坐放學果程, 大概係比全程車費2/3度...不過無坐好耐, 唔知而家有冇改到?

貢獻勳章

無見過無聽過學校有 red cross. 童軍就係每個 Sat 早上.

Sorry! 校車真係要個別問學校, 抱歉!

回復 pamelaywy 的帖子

小兒也是插班生, 想請教現任家長以下:

(1) 請問小朋友的黑色皮帶可以去那兒買 ? 你地用什麽款式 ? 阿仔未用過, 我擔心阿仔去洗手間時攪吾掂.

(2) 是否開學前自行去映學生相和把照片貼在手冊上
? –般藍色背景可以嗎 ? Apart from handbook, 還要用照片嗎 ?

(3) 已買咗exercise books, 但初頭天要帶幾多回校呢 ?

(4) 幾時會知班別, 學号, timetable and school calendar, schoolintranet 的login and password呢?

(5) 學長可否到網上睇每日的功課 ?

(6)  是否兩次小息時, 所有同學要離開課室 ? 甘佢地通常可以去邊 ? 例如playground和 library 可以嗎?

(7) 是否兩次小息都可以吃少少野 ? 你地係米通常為小朋友預備食物盒和水樽, 然後用細袋仔裝住 ? 學校有水機俾同學加水嗎 ?

(8) visual arts 堂要帶什麽 ?

(9) One of the summer holiday homeworks is to read two storiesin the Wide Range Starters, and students are required to prepare for a homereading quiz.
其實係默書, 定還是要記古仔的內容,or both ?

貢獻勳章

回復 chez 的帖子

(1) 請問小朋友的黑色皮帶可以去那兒買 ? 你地用什麽款式 ? 阿仔未用過, 我擔心阿仔去洗手間時攪吾掂.  太子道火車橋底 "金X" 最簡單的款式, 幾十蚊

(2) 是否開學前自行去映學生相和把照片貼在手冊上   
? –般藍色背景可以嗎 ? Apart from handbook, 還要用照片嗎 ?
我個仔用藍色底, 除了守冊, 仲有學歷表, 一打有剩

(3) 已買咗exercise books, 但初頭天要帶幾多回校呢 ? 頭幾日睇手冊, 老師叫帶幾多本就幾多本, 唔駛帶晒

(4) 幾時會知班別, 學号, timetable and school calendar, schoolintranet 的login and password呢? 學校話今年要8月尾上內聯網睇, 但去年試過開左學仲有改! 你未有 login password, 可能要打返學校問, 因為而家我地都只能 check 到自己嗰一班

(5) 學長可否到網上睇每日的功課 ? 可以, 但不能盡信, 都係要亞仔寫清楚

(6)  是否兩次小息時, 所有同學要離開課室 ?  甘佢地通常可以去邊 ? 例如playground和 library 可以嗎? 通常去圖書館/電腦室(P.1 Mon , P.2 Tue....) /地下操場. (五六年級另有安排有時上頂樓禮堂)

(7) 是否兩次小息都可以吃少少野 ? 是  你地係米通常為小朋友預備食物盒和水樽 , 然後用細袋仔裝住 ? 學校有水機俾同學加水嗎 ? 我係, 因為費是亞仔買埋D無謂零食. 學校有水機

(8) visual arts 堂要帶什麽 ? 學校會有張 list 叫你帶乜, 放心

(9) One of the summer holiday homeworks is to read two storiesin the Wide Range Starters, and students are required to prepare for a homereading quiz.
其實係默書, 定還是要記古仔的內容,or both ? 唔係默書, 係小型測驗, 無長答, 只要了解個故仔, 無大問題

好清楚啊, 非常多謝你 !!!  

金X - belt $35 real leather
I just went there this morning to buy a new dress for my daughter.

想問游泳堂要穿校泳褲?邊到買呢?
謝謝

貢獻勳章

小一小二無游泳堂. 如果要上 swimming lesson, 就帶自己的泳褲/大無巾/拖鞋/泳鏡 便可, 學校無指定款式.

另外金X的所謂真皮皮帶, 一年壽命, 爆皮. 但因為褲的皮帶耳仔不大, 所以想買條靚D都穿唔落, 所以都係金X整條幾十蚊, 用爛就換過條.

另建議各位做定D 姓名 sticker 及可熨貼的 name tape, 在所有個人物品貼上, 好似校褸/冷衫/水壺/校呔等.因為D仔真係好大頭蝦 !

多謝晒!
小兒插班P5,可以穿自己泳褲沙灘褲。
‹ 上一主題|下一主題